eglonyl
Pozdravljena!
Vaše težave so zagotovo posledica neželenih učinkov obeh zdravil. Tako zdravilo Cipralex kot zdravilo Eglonyl povzročata presnovne in prehranske motnje, ki se pokažejo kot povečanje telesne mase. Pri zdravilu Cipralex pa je možen tudi nastanek edemov, to je kopičenje vode v tkivih, kar tudi lahko prispeva k nihanju teledne mase.
Glede izostanka menstruacije pa naslednje. Pri zdravilu Cipralex se pojavlja kot neželeni učinek menoragija, kar pomeni pretirano dolgo in obilno krvavitev. Pri zdravilu Eglonyl pa je kot neželeni učinek opisana amenoreja, ki pomeni izostanek menstruacije, kar opažate tudi vi. Menstruacijski cikel se lahko pojavi tudi na več kot 90 dni, ali pa celo izostane.
Tako vidite, da so neprijetnosti, katere opažate, posledica zdravil, ki jih jemljete. Zato bodo tudi minile, ko bo bolezensko stanje odpravljeno, kar vam močno želim.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav! Imam anksioznost z depresijo in do zdaj sem jemala Zoloft 50 mg ( približno 3 mesece). Zdaj pa sma s psihiatrom zamenjala Zoloft za Cipralex, pa me zanima razlika in kateri je mogoče boljši, vsaj kar se stranskih učinkov tiče. Sem zelo panična in me je malo strah menjave. Prej sem jemala 1 tabl.zjutraj in eno zvečer 50 mg Zolofta. Zdaj pa naj bi jemala 1 tabl. zjutraj in eno zvečer 10mg Cipralexa. Ali je to preveč, premalo ali je isto? In ali bi bilo bolje, da bi jemala samo zjutraj, ker sem brala, da povzroča nespečnost?
Za odgovore se Vam zahvaljujem!
Lep pozdrav!
Pozdravljena!
Vaš psihiater je zagotovo dobro premislil, ko je ocenil vaše zdravstveno stanje in se nato odločil za zamenjavo zdravila. Zdravili imata v glavnem enake indikacije, le da se zdravilo Zoloft uporablja tudi za hude depresivne motnje. Ostale indikacije pa so pri obeh zdravilih iste. Zdravljenje z njim naj bi trajalo 6 mesecev.
Zdravilo Zoloft se jemlje 2x na dan, kot ste ga jemali vi, zdravilo Cipralex pa bi se lahko jemalo po navodilih za uporabo tudi 1x na dan. Sama si ne bi drznila spreminjati odmerka brez posveta z zdravnikom. Če niste sigurna glede tega se raje še enkrat posvetujte z njim.
Glede vprašanja, katero zdravilo je boljše, pa naj vam odgovorim, da je odzivnost bolnika na posamezno zdravilo zelo različna. Vsa zdravila naj bi bila dobra in učinkovita, vendar se kljub temu pojavljajo razlike v učinkih pri posameznih osebah, ki so odvisne od lastnosti posameznega organizma, ne od zdravila.
Svetujem vam, da se ne obremenjujete s tem vprašanjem. Zaupajte v zdravljenje, v zdravilo in v vašega zdravnika. Tudi zdravljenje z zdravilom Cipralex traja le nekaj mesecev in tako bo s pomladjo prišlo tudi dobro počutje in zdravje.
Lepo vas pozdravljam!
Za hiter odgovor se Vam najlepše zahvaljujem. Malo preveč sem panična ker nočem, da se mi stanje poslabša. Torej je enaka doza 100 mg zolofta na dan ali 20 mg cipralexa?
lp
Zelo rada berem vaše odgovore. Več nam poveste, kot zdravniki. Mene zanima nekaj drugega. Če imate v družini ( npr. mama, oče, …) človeka z aksioznimi težavami, paničnimi napadi in slično, ali jim predlagate uporabo vseh teh pomirjeval in antidepresivov? Ali jim pomagate drugače? Kako? Sem čisto obupana. Že vse svoje življenje se nažiram tega in ni nič bolje. Obiski pri strokovnjakih ne pomagajo. Bolnišnično zdravljenje ne pomaga. Zelo, zelo težko je živeti. Ne vem, ali je težje ljudem, ki trpijo z uporabo teh tablet, ali tisti, ki trpijo brez uporabe. STRAH!!!!. Kam se skriti? Zdravniki na naše tarnanje nekaj predišejo, kar je pač dosegljivo. Če ne bi nič napisali, bi bili kritizirani, da nočejo pomagati. Ob jemanju vseh teh zdravil pa ni nič bolje. Kaj jesti, kaj piti, kam iti, da bi breme življenja padlo na tla? Družba? Same svinjarije, kritike, opravljanja, hudobije, nagajanje. KAM?
Spoštovana gospa!
Sama sicer nimam izkušenj s tovrstnimi težavami svojih bližnjih, vendar pri pomoči ljudem ne razlikujem med svojimi in drugimi. Nasvet, ki bi ga dala, bi bil seveda odvisen od situacije, v kateri se prizadeti bolnik nahaja, od dogodkov, ki jih doživlja in od težav, ki jih ima. Seveda so na začetku težave večkrat obvladljive, če jih sprejmemo kot dejstvo, še posebej, če poznamo njihov vzrok. Če je vzrok naših težav posledica nesrečnega dogodka, ali ga kako drugače lahko razumemo, si večkrat lahko pomagamo tudi sami tako da vzrok ali odpravimo, če je to mogoče, ali pa se z njim sprijaznimo. Ne mislimo več nanj in ga ne postavljamo v ospredje.
Če pa to ne gre in so težave manjše, prehodne ali ne trajajo ves čas, lahko uporabite v samem začetku katero od naravnih zdravil – na primer šentjanževko ali zdravilo, ki se lahko izda brez recepta in vam ga priporoči farmacevt v lekarni. Poleg tega se skušate sprostiti in razmisliti na način, ki vam je blizu.
Če pa so težave resnejše, pa je le potrebno poiskati zdravniško pomoč. Pomembno se mi zdi najti vzrok težav. Šele takrat lahko začnemo z učinkovitim zdravljenjem. To pa lahko naredi le izkušen zdravnik psihiater. Zdravilo, ki vam ga predpiše, pa ima predviden čas rednega zdravljenja in se ne jemlje v nedogled, kar lahko povzroči neželen izid in dodatne težave.
Predvsem pa bi vam svetovala, da skušate pozitivno gledati na dogodke okoli sebe. Preženite skrbi in težke misli. Recite si, da boste na to mislili jutri. Naslednji dan so težave vedno manjše.
Predvsem pa sodelujte pri zdravljenu. Če bolnik sodeluje pri zdravljenju, če zaupa zdravniku in zdravilu, ki ga jemlje, če eliminira neprijetne misli in se z veliko volje posveti sebi in želi ozdraveti, ker zatrdno verjame, da obstaja tudi zanj veliko lepega in dobrega, tudi ozdravi in vse lepo tudi doživi.
Želim vam to in vas lepo pozdravljam!
Bila sem pri zdravniko ,ker imam probleme z spanjem,sem negotova in stresena.Sem z diagnozo ,urtikarija,ishemija srca,jemljem zdravilo eotoroks zdravilo za ščitnico 150mg vsako jutro na tešče,zaščita želoca ultop,nebilet 2,5mg.amonopin 5mg za tlak,flolidan za elergijo,občasno pa lekadol proti bolečinam.Sem depresivna,živčna,nervozna.Na mojo zdravstveno stanje mi zdravnica predpiše zdravilo Eglonyl.O navodilo,ki sem ga dobila zraven zdravila sem prebrala:
Da ne uporabljamo zdravila EGLONYL,če sem elergična,kar jas sem,ki se mi neodvaja iz krvi strup
,ki povzroča elergijo in zato moram jemati zdravilo.Naj bom pozorna,če imam bolezen -med ostalim na srco,jas jemlem zdravilo za srce.Naj ne jemlem zdravila ,če imam motnje delovanja ščitnice.Jaz te motnje imam,ker jemlem zdravilo za ščitnico.Če imam glavobol,bolezen očesa z povišanim pritiskom.Moram povedati,da sem na eno oko slepa že od otroštva kod posledica druge svetovne vojne
in hodim na stalne preglede.Da sem starejša stara 74 -sedemdeset let.Vse to sem prebrala o navodilih zdravila.Sedaj sem zmedena nevem kaj naj storim.Ali lahko jemljem zdravila brez dodatnih posledic,ali ne.Čudim se moji zdravnici,ki mojo zdravstveno stanje pozna,da mi je prepisala tako zdravilo z takšnimi stranskimi očinki.Zdravilo katerega nujno potrebujem za zdravljenje mojega stanja.
Zelo vam bom hvaležna za odgovor.
Hvala!
Lepo pozdravljeni!
Spoštovana gospa!
Zdravilo Eglonyl, ki vam ga je predpisala vaša zdravnica, ima res več neželenih učinkov. Posebna previdnost pri jemanju je potrebna pri starejših bolnikih. Še posebej je potrebna previdnost pri bolnikih, ki sočasno jemljejo zdravila za nižanje povišanega krvnega tlaka. Pri teh bolnikih lahko pride do povečanega učinka zdravil, ki znižujejo tlak, kar lahko povzroči nenaden padec krvnega tlaka in bolnik se zelo slabo počuti.
Glede vašega strahu, da bo zdravilo slabo delovalo na ščitnico, naj vas pomirim. To bi se zgodilo le v primeru, če bi vaša ščitnica delovala preveč. Vi pa jemljete zdravilo, ki vam nadomešča hormon ščitnice. Torej je strah v tem primeru odveč.
Omenili ste tudi, da te alergični. V navodilu za uporabo zdravila sicer piše, da zdravila ne jemljite, če ste alergični na katero od njegovih sestavin. To pomeni, da imate znake alergije, ki so se pojavili ob prvem jemanju zdravila. Iz vašega vprašanja pa sem razbrala, da jemljete zdravilo Flonidan, niste pa napisali, koliko časa in ne na kaj ste alergični. Zdravilo se jemlje namreč samo toliko časa, dokler trajajo znaki alergije, potem pa ne več.
Morda ste alergični na katero drugo zdravilo, ki ga jemljete. O tem se nujno pogovorite s svojo zdravnico, da se ne boste po nepotrebnem obremenjevali.
Glede vaše depresije in živčnosti pa je vprašanje, če je res nujno jemati zdravilo Eglonyl. Ne mislim pri tem, da zdravnica ni pravilno ocenila vašega stanja, če ste ji navedli vaše probleme z živci. Rada bi vas opozorila samo na to, da se v starejšem obdobju, ki mu lepše pravimo tretje življenjsko obdobje, navadno nakopiči več problemov, še posebej, če nas pestijo kakšne kronične bolezni, kot je to v vašem primeru. Vendar pa marsikatera težava včasih mine tudi sama od sebe, ne da bi takoj posegli po zdravilih. Včasih je dovolj že malo dobre volje, primeren pomirjevalni čaj pred spanjem, prelaganje problematičnih misli na kasnejši čas, ker naslednji dan niso več tako hude,…..
Če vam zdravilo ne bo odgovarjalo, ali se bi slabo počutili, se pogovorite z vašo zdravnico. Morda bo šlo tudi brez.
Glede neželenih učinkov, ki so navedeni v navodilih za uporabo zdravil pa naj vam povem, da v nobenem primeru ne nastopijo vsi hkrati in tudi ne pri vseh bolnikih enako. Navedeni pa morajo biti, da se v primeru slabega počutja bolniki lahko vrnejo k zdravniku, ki bo presodil primernost zdravljenja in morda zamenjal zdravilo.
Pri ostalih zdravili pa ne vidim problema, ker jih verjetno vsa jemljete le po enkrat na dan. Dobro pa bi bilo, če bi v lekarni poprosili farmacevta, ki ima pred seboj spisek vaših zdravil in njihovih odmerkov, da vam točno določi kdaj vzamete katerega od njih. To je namreč pomembno za vaše počutje, ker se tako izognete, da bi zdravila medsebojno učinkovala.
Želim vam, da bi se dobro počutili in da bi bili zadovoljni z zdravljenjem.
Lep pozdrav!
Nada Irgolič, mag. farm., spec.
Pozdravljeni!
Tudi sama sem dobila danes na recept od psihiatra zdravilo Eglony in sicer zaradi paničnih napadov in strahom pred slabostjo… Ker je bil danes moj prvi pregled pri psihiatru še nisem uspela povedati vseh svojih težav in me je strah z jemanjem zdravila,saj imam fobijo pred nekaterimi tabletami kot so tablete proti bolečinah, razni antibiotiki itd…vse kaj sem do zdaj jemala je bilo zdravilo Reglan, pa še to ker imam vsak dan slabosti. Zato me zanima kako lahko vpliva to zdravilo na moj želodec za katerega fizično nimam postavljene nobene hujše diagnoze, po vseh preiskavah, ampak mi psiha tako dela da se bojim vsega po čemer bi mi lahko bilo slabo…tako da tudi teh zdravil… Rada pa bi se tega straha, panike itd znebila… V glavi imam da če je dobro za želodec potem mi ne bo slabo….
Upam da me razumete….
Hvala!
LP
Pozdravljena!
Zdravilo Eglonyl ima tudi neželene učinke, ki so opisani v navodilu za uporabo zdravila. Vendar naj vas opozorim, da ti neželeni učinki ne nastopajo vsi hkrati in tudi ne vsi pri istem bolniku. Zgodi se tudi, da ne nastopi nobeden od opisanih. Med drugimi so opisani tudi učinki na prebavila. Vendar naj vas potolažim glede vašega strahu. To zdravilo nima tako škodljivega učinka na želodec kot ga imajo na primer nekatera zdravila, ki se jemljejo pri revmatičnih bolečinah. Zato bodite povsem mirni in ne mislite na težave.
V vsakem primeru zdravnik vedno tehta razmerje med tveganjem in koristjo za bolnika, preden mu predpiše zdravilo. Zagotovo je zdravilo, ki vam ga je predpisal zdravnik za vas dobra rešitev in vam bo predvsem v pomoč in zdravljenje.
Lepo vas pozdravljam!
Lp.Obupno se bojim začeti z jemanjem zdravila paroxat.ne vem zakaj je tako ,motijo me že sami stranski učinki.Nikoli še nisem zaužila nobenega antidepresiva lajšam si z dominorjem nekaj mesecev nato pa,prekinem..Če ne doživim večjega stresa anksioznih motenj nimam ,ko pa se pojavijo kakšne življenske stresne težave se počasi anksioznost vrača do te stopnje da pač kaj vzamem,naprimer helex vzamem redko le takrat ko je zares hudo zares hudo pa ni vedno.že sama misel ,da je v torbici helex me pomiri pa ga sploh ne vzamem.Sedaj pa sem slučajno povprašala zdravnico o teh motnjah in mi je svetovala paroxat in se bojim glede na to,da še nikoli nisem jedla antidepresivov ,da si bom navlekla trajne simptome kakšnih nevšečnosti.Jedla bi dominor ,ki mi res pomaga ampak sedaj ne vem ali si lahko privoščim tovrstno zdravljenje in ali mi bo pozdravil anksioznost?
Svetujem vam, da se posvetujete s svojo zdravnico, če so motnje res tako hude. Tablete, ki jih jemljete so prehransko dopolnilo in niso zdravilo.
Lp.
Spostovana!
Ze skoraj 1 leto jem Eglonyl, sedaj samo se 1 tableto (50mg) na dan poleg 75mg Alvente za anksiozno motnjo. Eglonyl mi zelo pomaga. Po nasvetu zdravnika sem ga ze nekajkrat poskusala ukiniti pa ne gre, ceprav sem na zelo nizki dozi. Tezava je v tem, da se mi je zelo povisal prolaktin v krvi, zato moram zdravilo zamenjati. Povejte mi prosim katero zdravilo je najbolj podobno delovanju Eglonyla. Se posebno pomembno je, da nisem ob jemanju zdravila zaspana. Preiskusila srm Kventiax pa sem ob njem zelo zaspana.
Pozdravljeni!
V skupini, v katero sodi zdravilo Eglonyl so še tri sorodna zdravila, a je pri vseh treh povišanje prolaktina v krvi navedeno kot neželeni učinek. Zato z zamenjavo s temi zdravili ne bi bili nič na boljšem.
Zdravilo Kventiax pa sodi v kemično širšo skupino zdravil, zato menim, da ima vaš zdravnik z ozirom na vašo diagnozo in stopnjo bolezni več možnosti, da vam zamenja zdravilo. Jaz vam zdravila ne morem priporočiti. Izbere ga lahko le vaš zdravnik. Svetujem vam, da se pogovorite z njim in da skupno poiščeta ustrezno zdravilo. Poleg izkušenj, ki jih ima zdravnik s predpisovanjem zdravil, gre seveda tudi zato, da se lahko tudi bolniki različno odzivajo na ista zdravila. Zaradi različnih genetskih zasnov so razlike v odzivih organizma včasih precejšnje. Zato so lahko svetovanja na daljavo brez koristi, če ne že tudi škodljiva.
Upam, da bosta z zdravnikom izbrala zdravilo, ki bo za vas najbolj primerno.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni
Zanima me vprašanje.
Jemala sem Eglonyl tablete 50 mg,po drugi škatli jemanja tablet sem dobila izcedek oz.mi je kar precej teklo iz dojke,čez čas tudi iz obeh.Sedaj jih 2 tedna ne jemljem več,izcedek iz dojk pa je še vedno prisoten vendar le ,če dojko iztisnem izteče malo bele tekočine(barva mleka).
Ker sem 1mesec jemala te tablete sedaj jih ne jemljem več približno 2 tedna.
Zanima me,če je ta izcedek od teh zdravil, in koliko časa je potrebno,da odneha teč ta bela tekočina?
Da mi teče od zdravil sta mi povedala dva zdravnika ginekolog,tierolog.Osebna zdravnica zatrjuje,da je nemogoče,da bi teklo iz bradavice od Eglonyla.Njeni izvidi laboratorija so normalni.
Zanima me še vaše mnenje.Zelo me skrbi,ker že skoraj 1mesec in je stanje res čisto malo boljše.
Eglonyl sem dobila najbrž zaradi paničnega straha pred vsemi zdravili in zaradi rahlih bolečin v trebuhu.
Prosim za odgovor.Hvala
lep pozdrav
Pozdravljeni!
Mnenje obeh zdravnikov je pravilno. Pri zdravljenju z antipsihotičnimi zdravili, se vrednosti prolaktina v krvi zvišajo, zaradi česar je potrebno te vrednosti med zdravljenjem kontrolirati. Raziskave so pokazale, da so te vrednosti še posebno zvišane pri uporabi zdravil, ki vsebujejo učinkovino sulpirid, kamor sodi tudi zdravilo Eglonyl.
Ker so odzivnosti bolnikov na terapijo z istimi zdravili lahko različne, je tudi čas izločanja zdravila iz telesa lahko različen od bolnika do bolnika. Zato sem mnenja, da se bo vaše stanje v kratkem stabiliziralo in na vašem mestu si ne bi delala več skrbi.
Pretiran strah pred zdravili pa k umiritvi tudi ne prispeva, zato ga odrinite in mislite raje na pozitivne dogodke, ki jih je zagotovo kar nekaj.
Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro!
Spoštovana Ga Nada
Ob prebiranju vaših odgovorov se mi je porodilo vprašanje glede jemanja Cipramila.
Jaz se za depresijo zdravim že 10 let in vseskozi jemljem zdravilo Cipramil, zraven pa občasno po potrebi, ko sem v hudi stiski v dogovoru z zdravnico vzamem še Eglonyl. Na kontrolo k svoji psihiatrinji ne hodim več, to seveda z njenim odobrenjem. Dogovorjeni sva, da pridem samo po potrebi. Zdravila pa dobivam pri svojem osebnem zdravniku.
Sedaj me pa zanima tole: vi v vaših odgovorih navajate, da zdravljenje traja pol leta, jaz pa ta zdravila jemljem že 10 let. Ali bi morala z jemanjem prekiniti.
Hvala za odgovor
Pozdravljena!
Zdravljenje običajno poteka določen čas, ki je praviloma opisan tudi v navodilu za uporabo zdravila. Zdravilo Cipramil se uporablja tako za zdravljenje depresij, kot tudi za preprečevanje poslabšanj bolezni ali pa njenih ponovitev. Poleg tega se uporablja pri paničnih motnjah in pri obsesivno kompulzivnih motnjah.
Zdravljenje s tem zdravilom je simptomatično, zaradi česar se mora ustrezno dolgo nadaljevati – tako piše v opisu značilnosti zdravila.
Priporočeno je tudi nadaljevanje zdravljenja še nekaj časa po ozdravitvi, kar je seveda odvisno od bolnika do bolnika. Pri nekaterih bolnikih in pri določenih oblikah depresije pa je potrebno tudi večletno vzdrževanje zdravstvenega stanja na željeni ravni.
Vsekakor so časi zdravljenja, ki so navedeni v navodilih za uporabo zdravil, določeni za večino primerov. Ker pa se bolniki različno odzivajo na zdravila in tudi obolenja pri vseh bolnikih ne nastopajo z isto intenziteto, zdravniki ocenijo primerno terapijo in dobo trajanja zdravljenja.
Zato so časi in načini zdravljenja lahko od bolnika do bolnika različni.
Lepo vas pozdravljam!
Lp, zanima me samo ali so teblete eglonyl primerne za spanje?
Pozdravljeni!
Zdravilo Eglonyl je odobreno le za zdravljenje akutne in kronične shizofrenije in ni uspavalo.
Med neželenimi učinki, ki so našteti pri zdravilu Eglonyl so tudi motnje spanja. Pri nekaterih bolnikih se kot neželen učinek lahko pojavi zaspanost, pri drugih pa tudi nespečnost, kar je odvisno od posameznega bolnika in njegovih fizičnih lastnosti.
Če gre pri vas za nespečnost in bi si radi sami pomagali, vam to odsvetujem. Posvetujte se s svojim zdravnikom, ki vam bo zagotovo predpisal ustrezno zdravilo.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.