Najdi forum

Ali je kdo bil v Egiptu – Križarjenje po Nilu? Mi se odpravljamo drugo leto in bi rada pridobila nekaj informacij.

LP
Mirjam

V Egiptu sem bila v začetku letošnjega leta; ne na križarjenju, pač pa letalo-avtobus-vlak-avtobus-letalo. Egipt je res država, ki se jo splača videti.

Moram pa opozoriti predvsem naslednje, kljub temu, da noben član naše skupine ni imel podobnih težav (seveda zaradi mogoče preveč striktnega držanja določenih “zapovedi”). Popiti je potrebno ogromno vode ali druge negazirane pijače, saj lahko ob pomanjkanju le-te hitro dehidriraš. Piti je treba zelo (!!!) pogosto, kljub temu, da mogoče žeje ne čutiš (temu je vzrok zelo suh zrak). Vsekakor je treba piti ustekleničeno vodo!!! Nikakor vode iz pipe.
Glede želodčnih težav, driske (kar je v Egiptu najpogostejši vzrok težav “nepazljivih” turistov) ipd. pa tako: če ne ješ neprekuhane zelenjave, sadja (lahko ga sicer ješ, če odstraniš olupek…), če ne piješ in si ne umivaš zob z vodo iz pipe, je vse OK. Ne priporočam pitja t.i. “pijače dobrodošlice”, ker je tisti sok ponavadi zmašan z vodo.
Ti ukrepi se mogoče res zdijo pretirani, ampak zakaj potem naša skupina ni imela popolnoma nobenih težav, ostali pa vsi??
Upoštevanje teh preprostih nasvetov, menim, da je bistveno, saj je v Egiptu glavni problem vsespološna umazanija in zelo slabe higienske razmere.
Kot smešen (če temu lahko tako rečemo) primer lahko navedem naslednje: Prišel je čas molitve (kar je 5-krat na dan) in natakar v restavraciji je pravkar pomival posodo. Preden je začel z molitvijo, se je seveda moral umiti. In to kako 🙂 Noge si je umil (ob osuplosti turistov, ki so ga videli) kar v pomivalnem koritu, v tisti vodi, kjer je pred nekaj sekundami pomival posodo. Po molitvi je nadaljeval s svojim delom (pomivanjem posode)!

Upam, da to ne bo nikogar odvrnilo od izleta.

Če vas še kaj zanima, se javite.

Zahvaljujem se za koristne informacije. Zanima me tudi kakšne so tam kaj cene (nakup spominkov), da človek ve do katere mere lahko kakšno stvar kupi in koliko cekinčkov nese s sabo. Pa slišala sem, da baje ni priporočljivo s seboj nositi videokamero – baje zaradi peska. Koliko je potrebno paziti na varnost?

LP
Mirjam

Za naše razmere je tam kar poceni. Coca-cola npr. v trgovini stane 40 SIT. Seveda je v lokalu, restavraciji ipd. drugače.
Glede spominkov pa tako: Ceno, ki jo postavijo, je treba “zbiti” oz. znižati vsaj za polovico (to je tam navada in se nikomur to ne zdi nič čudnega). Če tiste cene preračunamo v slovenske tolarje, so prav hecne. Čeprav je razlika med severom in jugom države. Najvišje cene so v Kairu in v turističnih krajih ob Rdečem morju; vendar kljub temu nikjer niso cene previsoke.

Menim, da je kamero prav priporočljivo vzeti s sabo, saj ti posnetki največ pokažejo oz. imaš pozneje največ od tega. Pesek je problem le v določenih mesecih, ko je veter močnejši (od marca naprej…ne vem natančno do kdaj).

Z varnostjo pa je tako kot povsod. Vedno je treba biti malo pazljiv, kakšne pretirane nevarnosti pa ni. Jaz se nisem počutila nič bolj ogroženo kot v evropskih prestolnicah 🙂
Res pa je, da skupine turistov vsepovsod (posebej na poti na jug) spremlja vojska.

Pozorna bodi tudi na cene v trgovinah saj ti hočejo zvišati ceno takoj ko vidijo da si turistka. Največkrat boš kupovala vodo 1,5 litra, naj ti povem da je najpogostejša cena 1,5 funta (egipčanskega) vendar zna biti “izklicna” cena kar 3 funte.
Na jugu države se da stvari zbiti tudi na veliko manj kot pa 50% izklicne cene-odvisno pa je tudi kaj kje kupiš- nubijske maske dobiš najceneje in najkvalitetnejše v Asuanu, kipce raznih bogov in živalskih oblik bogov pa v Luksorju. Ko vidiš stvar, ki ti je všeč si moraš vzeti vsaj 30 min in ne obupaj če se ti na začetku zazdi da ne bo spustil…VSAK SPUSTI-za koliko pa je odvisno od tvoje vztrajnosti.
Plus če si kadilka, vedno kupuj cigarete v trafikah, ker na ulici ti bodo prodali ogabne ponaredke. Drugače pa se strinjam z bo kar se tiče čistoče, čuvaj se! Jaz sem bil tri dni prikljenjen na školjko…
Drugače pa ti kar malo zavidam, jaz sem bil tam tri tedne, ki pa so minili v hipu in takoj bi šel še nazaj-prečudovita dežela….uživaj

lp
Grega

Živjo,
to potovanje je superca. res vam ne bo žal, če boste šli. zgoraj so vam dali že nekja zelo uporabnih nasvetov, nam pa se je zgodilo celo to, da so očiju pivo razredčili z vodo – manjša poraba piva. Sicer je rekel, da je imelo pivo voden okus, ampka je mislil, da je pač tako njihovo pivo. Raje pijte samo tisto, kar sami kupite in je res trdo in originalno zapakirano.
Osnovno pravilo za hrano pa je: KUHAJ, LUPI ALI NE JEJ!!! To drži kot pribito. Sama nisem imela nobenih težav, ostali naši člani družine pa. Na avtobusu cerlotne skupine sva bila le 2 od 55, ki nisva imela nobenih težav, vsi ostali pa . AMpak to pač spada zraven , nič se ne bojte. Bili smo res dobra skupina in marskikatera šala je padla na račun driske in bruhanja in neprespanih noči – oz. prespanih na WC-ju 🙂
Pa za ženski del družine resnično priporočam, da ne nosi preveč kratkih hlač oz. bolje ake obleke, da pokrijejo čimveč telesa. Spodaj se kupijo tudi t.i. galabije, njihove dolge tanke obleka, ki sploh niso vroče, celo nekako hladijo. POkrijejo večino telesa, razen del rok in kar nekako hladijo.
Poskrbite, da boste veliko pili, ker sonce zelo seka, dehidracija je pogosta. s sabo imejte vedno steklenico vode. Mi smo si na ladji v kabinah še zobe umivali z vodo iz steklenice oz. plastenke.
Pa pazi mlajše hčerke, če jih imaš – mene je eden hotel odkupit za kamele. Čisto res 🙂 ampak ne nasilno. Nočem te strašit,ampak to so dogodivščine, ki so se pač nam pripetile. Bilo je zabavno in predvsem prelepo.
Uživajte, kajti Egipt in križarjenje po Nilu je res nekaj nepozabnega.
LP zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close