Efloran v nosečnosti
Pozdravljeni,
noseča sem 31t. V prvem tromesečju sem imela precej krvavitev (jemala Dabroston). Tudi v 2. in 3. tromesečju se mi je pojavilo nekaj rahlih krvavitev, katerih vzroka na UZ niso našli (G je predvidevala, da malo zakrvavim z roba posteljice; posteljica je bila v začetku nizko, menda je sedaj dovolj visoko). Pred tednom dni sem zopet rahlo zakrvavela, vzroka G ni našla, odvzela mi je bris in izmerila maternični vrat-28 mm, zaprt. Danes sem dobila klic iz ambulante in recept za Efloran (5 dni – 1tabl/12h). Menda z njim zdravimo vnetje, ki bi lahko povzročilo prezgodnji porod.
V lekarni so me prestrašili s komentarjem “to zdravilo pa nikoli ne izdajamo nosečnicam, saj je antibiotik, ampak zdravnica že ve kaj dela”.
Zanima me, kakšen je Vaš komentar glede samega zdravila-ali je res potrebno jemanje-opravičuje jemanje glede na “potencialno tveganje”?
Prosila bi Vas tudi za nasvet oz. komentar moje utrujenosti-totalne izčrpanosti. V zadnjih tednih sem namreč tako utrujena, da “komaj živim”. Menda je hemoglobin ok-122. Kaj bi lahko bil kakšen drug razlog za tako veliko utrujenost oz. kaj priporočate? Sicer sem v službi 4h/dan, sedeče delo za računalnikom.
Hvala za Vaš odgovor in lep dan!
Spoštovani,
glede Eflorana: lahko ga uporabljate, če imate bakterijsko vaginozo. Zakaj vam je farmacevt rekel, kar ste napisali, ne vem, ampak takšno obnašanje ni primerno in ni v skladu z etiko obnašanja strokovnih zdravstvenih delavcev in sodelavcev. Farmacevt sme vsekakor podvomiti v ustreznost zdravila ali njegovega odmerka, če za to obstajajo strokovni argumenti, ampak v tem primeru ne sme izdati zdravila ampak mora stopiti v stik z zdravnikom, ki je zdravilo predpisal ter se z njim posvetovati. Dejstvo, da je zdravilo antibiotik ni pomembno, saj se z antibiotiki zdravi tudi nosečnice. Obstajajo pa tudi redki antibiotiki, ki za nosečnice niso primerni in teh zdravniki nosečnicam tudi ne predpisujemo.
Glede vaše utrujenost žal nimam mnenja. Lahko le ugotovim, da ste nosečnice pogosteje utrujene tudi kar tako. Razlogi za utrujenost pa so zelo različni, od neustreznega spanja, neustrezne telesne aktivnosti, preveč dela ali stresa, pa tudi sam progesteron in splošno nosečniško hormonsko stanje večinoma zniža krvni tlak, kar nekatere pač slabše prenašate od drugih. Pomaga gibanje na zraku, hidracija in dovolj spanja.
Pozdravljeni,
tudi meni je ginekologinja predpisala Efloran zaradi bakterijske vaginoze. Trenutno sem v 5. tednu nosečnosti, ali je Efloran vseeno primeren. V enem vaših odgovorov sem namreč prebrala, da je v prvem trimesečju v kategoriji X po FDA, pa ne vem kaj to pomeni. Bi bilo bolje počakati do 2. trimesečja in takrat vzeti to zdravilo?
Najlepša hvala in lep pozdrav,
Stasa
Spoštovani,
res je. Metronidazol je v skupini X, zato v prvem trimesečju ni primerno zdravilo, v kolikor ne gre za reševanje življenja, kar BV vsekakor ni. Lahko bi se BV do takrat zdravilo z lokalno uporabo klindamicina (Dalacin).
Spostovani,
Prosila bi vas za nasvet glede jemanja zdravila. Po odvzetem brisu so me iz ambulante danes klicala in sem na recept dobila Efloran 2x dnevno. Sem v 25 tednu nosecnosti (rizicna in patoloska nosecnost) in redno vsak dan jemljem Fragmin 5000 v inekcijah zaradi trombofilije.
prosila bi Vas za nasvet ali je antibiotik vseeno pametno jemati? Hkratno sem dobila se canesten (vaginalne tablete in kremo).
Lep pozdrav
žal težko ocenjujem, kaj je bil povod za predpisani antibiotik, ampak če je zdravnik ocenil, da je smiseln, potem lahko dodam le to, da Efloran ne moti delovanja Fragmina oziroma ne vpliva na “ta del vaše zgodbe”.