Efloran 400mg
Pozdravljeni,
Sem v 36/4 tednu nosečnosti. Prejšni teden sem imela odvzem brisa na patogene bakterije. Na kar sem danes prijela klic da je pozitiven na eno bakterijo ( ne vem katero) vem da ni streptokok B. Dobila sem predpisan Efloran 400mg 3x1tbl na 8u za 7dni.
Ampak zasledila sem da antibiotik ni primeren v nosečnosti. Sicer zaupam ginekologinji in bom seveda antibiotik vzela.
Samo zanima me za kakšno bakterijo bi lahko šlo in kako nevarno je to lahko za plod? Kakor sem našla na forumu se ponavadi predpisuje za bakterijsko vaginozo.
Skrbijo me tudi stranski učinski ali mogoče veste če se pogosto pojavijo?
Lep pozdrav
Spoštovani,
ni v navadi, da bi po načinu zdravljenja ugibali, kaj se zdravi, ampak na splošno se Efloran in klimicin uporabljata za zdravljenje anaerobnih bakterij, ki so povzročitelji “bakterijske vaginoze”, torej stanja, ki je predvsem posledica odsotnosti laktoabcilov, kateri so sicer normalna prevladujoča vaginalna flora ter ščitijo nožnico pred drugimi klicami, ker proizvajajo mlečno kislino, preko te pH nožnice med 3,8 in 4,5, kar je v kislem področju in to niso ugodni pogoji za karkoli drugega kot laktobacile same. Pristop k reševanju tega problema je torej kombiniran, po eni strani “odstranjujemo anaerobe”, po drugi umetno ustvarjamo nižji pH od 4,5 z mlečno kislino ali drugimi kislinami (borna kislina ipd.) ter vnašamo laktobacile v obliki kapsul (Gynophylus). V nosečnosti efloran res ni priporočen, se ga pa sme nadomestiti s klindamicinom, zlasti v obliki za lokalno uporabo, npr. v obliki kreme za vnašanje v nožnico.
Upam da ne bom naredila “preveč” škode ker bom vzela antibiotike. Upam na dober razplet. Ker po vašem odgovoru sklepam da vi jih ne bi vrjetno predpisali v nosečnosti. Kot laik pa ne morem oporekat napisanemu antibiotiku in zahtevati menjavo. Vrjetno vsaj upam ne bi ginekolog napisal nekaj kar bi škodilo plodu, upam da se ne motim.
Ob vsem tem me bolj skrbi to da sem izcedke imela skozi celotno nosečnost in tudi dvakrat zaradi tega predpisan fluomizin. Nazadnje v 31 tednu nosečnosti. In potem sem imela v 32 tednu kontrolo tudi materničnega vratu ki je bil dolg 4cm in zaprt. Skrbi me ker je od tega sedaj že dober mesec da bi lahko se maternični vrat že skrajšal in odprl in bi v tem času “te bakterije” prišle do ploda… naslednji pregled imam naslednji torek. Danes sem imela pregled in je bilo vse okej. Razen tega pozitivnega brisa na bakterije. Nisem pa imela kontrole MV.
načeloma je to res, ni pa res, da se o zadevi ne smete informirati in sami odločiti drugače, kot vam je bilo naročeno. Anaerobne bakterije namreč niso posebej nevarne za plod i nenazadnje ste še skoraj ob terminu, torej tudi morebitni začetek poroda otroka več ne bi ogrozil.
zdaj se za nazaj nima smisla vznemirjati. Anaerobi za plod niso nevarne bakterije, do posebej prezgodnjega poroda pa itak ne more več priti.
da, Gardnerela vaginalis je tipični predstavnik anaerobne flore in povzročitelj bakterijske vaginoze, kar se zdravi z metronidazolom (Efloran) ali klindamicinom (Klimiocin). AB zdravljenje ni nujno, je pa najbolj učinkovito. Lahko se zdravi tudi z nadomeščanjem laktobacilov in mlečno kislino, kar pa lahko traja več tednov.