Efectin za GAD in OKM
Spoštovani!
Mene bi pa nekaj zanimalo glede zdravil. Imam anksiozno motnjo in OKM, pa sem dve leti jemal Zoloft. S časoma sva s psihiatrom ugotovila da več ni učinkovit … predvsem glede OKM sploh ni pomagal. Tudi na 150 mg ne. Zdaj zmanjšujem Zoloft, da bova lahko poskusila z novim antidepresivom in mi je rekel, da bo SNRI. Torej če sem pravilno prebrskal po internetu, sta to Cymbalta ali pa Efectin. Glede Cymbalte so povečini pisali, da jim zelo pomaga pri Efectinu pa da nekatere “naspidira”, poslabša anksioznost. Pa me zanima, če res ni primeren za to, ker v navodilih pa ima napisano da je tudi za GAD?
Kakšnega mnenja ste vi glede SNRI – jev in OKM?
Pozdravljeni,
raziskave kažejo, da ima venlafaksin primerljivo učinkovitost s paroksetinom pri OKM, je pa zelo dobra izbira za GAM, predvsem če jo spremljajo določeni simptomi depresije. Sicer je venlafaksin do odmerka 150mg navadni SSRI, šele nad tem odmerkom se začne učinek na noradrenalinske receptorje. Pri OKM želimo delovati na serotoninski sistem, zato uporabljamo zdravila ki selektivno delujejo na serotoninske receptorje. Torej, v poštev pridejo SSRI-ji, SNRI-ji in klomipramin (triciklični atidepresiv) ki se nekoliko slabše prenaša, ampak ima svoje mesto v zdravljenju OKM. Dokazan učinek ima tudi fluvoksamin (ki ga na našem trgu ni).
Kaj bo za vas najbolj učinkovito, je težko napovedati, se tudi dogaja da je en predstavnik iste skupine antidepresivov bolj učinkovit od drugih.
Lep pozdrav,
Hvala za vaš odgovor!
Torej če prav razumem, ni venlafaksin tak, da bi bi te naspidiral kot recimo Wellbutrin?
Pa še nekaj, je sploh pri nas na trgu klomipramin? Ker v bazi zdravil ga ni. In sem hotel vprašat psihiatra za to zdravillo, ker sem bral, da je baje najbolj učinkovit pri OKM. Čeprav je triciklični ad, bi poskusil, saj je ta OKM na hipe res zelo sitna!
Pozdravljeni,
Pred klomipraminom, bi jaz poskusala fluvoksamin, je SSRI, ga ni na nasem trgu, vendar raziskave kažejo, da naj bi bil učinkovit za OKM, prenasa se pa boljse kot tricikliki.
Lep pozdrav,