Efectin ER
Spoštovani, od avgusta lanskega leta (2002) jemljem Efectin ER 75. Počutje je boljše, nič več fobije in depresije, so dnevni problemi, ki pa jih znam sproti odpravljati. S fantom sva se odločila za otroka. V navodilih zdravila Efectin piše, da se moram za željeno nosečnost posvetovati z zdravnikom. Moj zdravnik je dr. Mrevlje, vendar ga ne morem dobiti ker je na bolniški. Svetujte, je res potrebno prej nehati jemati zdravila, jih lahko jem istočasno (kmalu jih bom tudi dejansko nehala- 9 mesecev bo kmalu). Obstaja verjetnost je da sem že noseča.
Stara sem 27 let in imam že enega otroka (6 let).
PROSIM ZA NASVET.
Hvala
Spoštovana Pika,
ker še ni na voljo podatkov o vplivu Efectina na nosečnost, vam ga ne priporočam, prav tako ne drugih sodobnih antidepresivov. Raziskave – katamnestične študije (to so študija za nazaj) sicer že potekajo, vendar je podatkov še vedno premalo za trdno zagotovilo, da zdravilo plodu ne škoduje. V navodilu za uporabo vam izrecno piše, naj se zdravilo v nosečnosti ne uporablja.
Pozdravljeni!
Že 4 leta jemljem po 75 mg Efectina in 150 mg Welbutrina na dan. Sedaj bi rada zanosila in glede tega sem se posvetovala že z osebno zdravnico, psihiatrinjo in ginekologinjo, zato mi prosim ne odgovarjajte, da naj se posvetujem s svojo zdravnico…. kot ponavadi berem. Prva me je napotila k psihiatrinji, ta pa ni dala mnenja oz. je povedala samo, da sta obe navedeni zdravili v srednje rizični skupini in da se je treba odločiti, ali sem riziko pripravljena prevzeti. Ni svetovala spremembe zdravila ali doze ali karkoli. Kaj pomeni “srednje rizična skupina”? Skratka nič več od nje nisem izvedela kot iz vseh medijev/mnenj. Ginekologinja pa je bila le toliko bolj konkretna, da je povedala, da je Efectin bolj nevaren kot Welbutrin in pa, da naj se posvetujem še s kom. S kom še, če nihče ne zna dati konkretnega odgovora! Niti kolikšno je tveganje, niti, da naj se ne lotevam imeti otrok.
Lepo prosim za vaše mnenje, koliko je zadeva res nevarna. Toliko, da naj se raje ne spuščam v to ali ni omembe vredno, ker dokazov o škodovanju otroku še ni? Lepo prosim.
Pozdravljeni,
vsa zdravila so glede na tveganja v nosečnosti, razdeljena na skupine A, B, C, D, X in N.
Zdravila v skupini A so najbolj varna, v več študijah ni bilo dokazanih škodljivih učinkov na plod. V skupini B so zdravila za katere ni dokazano škodljivih učinkov na študijah na živalih. V skupini C (v kateri se nahajajo oba vaša zdravila) ni jasnih dokazov o škodljivosti na človeški plod, so pa določeni študije na živalih dokazale škodljive učinke na razvoj ploda. Uporaba pri ljudeh se načeloma v nosečnosti odsvetuje, razen če koristni učinki pretehtajo potencialno tveganje.
V skupino D so uvršena zdravila pri katerih obstajajo določeni dokazi o škodljivosti na človeški plod, in na koncu v skupini X so zdravila ki se v nosečnosti absolutno odsvetujejo ker so dokazano škodljiva. V skupini N so nerazvrščena zdravila.
Torej, zdravila ki jih vi jemljete so potencialno škodljiva za plod, ampak, ker gre za tveganje, in ne za 100% škodljivost, se vsak primer mora posebej obravnavati, glede na potencialne posledice, če zdravila ne bi jemali. Končna odločitev je vaša, zdravniki vam lahko povejo kaj konkretno pomeni skupina C, spodaj vam prilagam link na dve študiji na to temo (lahko jih preberete veliko več) in se na osnovi vseh razpoložljivih informacij morate sama odločiti. Seveda je pomembno, da ste pred odločitvijo čim bolj informirana, kar v današnjem času ni več problem.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15746694
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23281074
Lep pozdrav,