E,E,E,E!!!
POZDRAVLJENI!
kaj si pa kej mislitev o aditivih? a kdaj preberete na etiketah kakšno hrano kupujete? sploh za vaše tamaučke?
nekaj bi rada delila z vami, ker se bo mogoče kdo zamislil, al pa včasih tudi preveril deklaracijo.
NEVARNI DODATKI ŽIVILOM: E102, 110, 120, 124
ZELO STRUPEN E123, PREPOVEDAN V ZDA
POZOR NA
E123, E110 v gumijastih in čokoladnih bonbonih TREETS, SMARTIES, HARIBO, Ppuding s mnetano. zamrznjene ribe IGLO, topljeni siri za mazanje, vanilijev puding. E 102 E 110 v pripravljenih omakah vseh vrst.
zakaj bi mogli jest zasvinjano in strupeno hrano?!
pa dober tek!
Pozdravljeni!
Ja zelo zanimiva tema sem ravno poleti v časopisu naletela na ta članek. Res je teli E-ji so zelo strupeni tako da je treba malo paziti pri kupovanju hrane, pijače etc….Tudi mleko baje ni najboljše sploh pa homogenizirano pasterizirano….Čeprav ga sama kljub temu pijem tamali pa za enkrat dajem še mleko v prahu HIPP3…
LP
Jaz imam dokaj obširno razpredelnico, in sicer:
NAJPREJ SO BARVILA (E100-181):
E100 kurkumin neškodljiv (n)
101 riboflavin (B2) n
102 tartrazin škodljiv (š)
104 kinolin rumena š
107 rumena 2g š
110 rumena fcf š
120 karminska kislina š
122 karmoizin š
123 amarant š
124 briljantno škrlatna 4r š
127 eritrozin š
128 rdeča 2g š
129 allura rdeča ac š
131 patent modra š
132 indigo karmin š
133 briljant modra fcf š
140 klorofil n
142 zelena s n
150 karamel n
151 briljant črna š
153 rastlinski ogljik š
154 rjava fk š
155 čokoladno rjava š
160a karoten n
160b biksin, norbiksin š
160c kapsantin š
160d likopen š
160e beta-apo-8-karotenal n
160f esterbeta-apo-8-karoten. kislina n
161 ksantofil n
161g kantaksantin n
162 betanin n
163 antocianin n
170 kalcijev karbonat n
171 titanijev dioksid n
172 elezov oksid n
173 aluminij š
174 srebro š
175 zlato n
180 pigment rubin š
181 taninska kislina, tanini n
To je vse do 200. Ko bo spet minutka časa, pa napišem Konzervanse (200-290) Sedaj moram namreč letet previjat
lp
KONZERVANSI (E200 – E290)
200 sorbinska kislina n
201 natrijev sorbat n
202 kalijev sorbat n
203 kalcijev sorbat n
210 benzojska kislina š
211 natrijev benzoat š
212 kalijev benzoat š
213 kalcijev benzoat š
214 etil-4-hidroksibenzoat š
215 natrijeva sol š
216 propibaraben š
217 propil-4hidroksibenzoat š
218 metilparaben š
219 metil-4-hidroksibenzoat š
220 žveplov dioksid š
221 natrijev sulfit š
222 natrijev bisulfit š
223 kalijev metabisulfit š
224 kalijev sulfit š
225 kalcijev sulfit š
226 kalcijev hidrogensulfit š
228 kalijev bisulfit š
230 bifenil š
231 2-hidroksibifenil š
232 natrijeb bifenil-2-il oksid š
233 tiobendazol š
234 nisin n
235 natamicin š
236 mravljična kislina š
237 natrijev format š
238 kalcijev format š
239 heksamin š
249 kalijev nitrit š
250 natrijev nitrit š
251 natrijev nitrat š
252 kalijev nitrat š
260 ocetna kislina n
261 kalijev acetat n
262 natrijev acetat n
264 amonijev acetat n
270 mlečna kislina n
280 propionska kislina n
281 natrijev propionat n
282 kalcijev propionat n
283 kalijev propionat n
290 ogljikov dioksid n
Tole je bilo pred časom že objavljeno na tej strani in sem si shranila in sedaj posredujem še ostalim:
Od 200 naprej:
E210-benzojska kislina
Povzroča kožne izpuščaje, podobne koprivnici, astmo, nevrološke motnje. V večjih količinah povzroča želodčne težave. V kombinaciji z E102 povzroča zelo močno hiperaktivnost pri otrocih.
E211-Na benzoat
Pri ljudeh z astmo, preobčutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroča poslabšanje simptomov, še posebej v kombinaciji z E102. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E212-K benzoat
Enako kot E211.
E213-Ca benzoat
Enako kot E211.
E635-dinatrijev 5′-ribonukleotid
Povezujejo ga s kožnimi izpuščaji do 30 ur po zaužitju (odvisno od občutljivosti posameznika).
1510-etanol
Alkohol. Škodljivi učinki so splošno znani.
Manj škodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.
E120-karminska kislina
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E128-rdeče 2G
Povzroča težave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.
E133-modro FCF
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E151-črno PN
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E153-sajasto črno
Potencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.
E154-rjavo FK
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E160(b)-anato
Povzroča koprivnico. Lahko povzroči hiperaktivnost pri otrocih.
E216-propil p-hidroksibenzoat
Povzroča alergijske reakcije.
E218-metil p-hidroksibenzoat
Povzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo kožo.
E220-žveplov dioksid
Povzroča astmatične napade, uničuje vitamin B. Težko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.
E221-Na sulfit
Enako kot E220.
E222-Na hidrogen sulfit
Enako kot E220.
E223-Na metabisulfit
Enako kot E220.
E224-K metabisulfit
Enako kot E220.
E225-K sulfit
Enako kot E220.
E228-K hidrogen sulfit
Enako kot E220.
E264-amonijev acetat
Povzroča slabost in bruhanje.
E281-Na propionat
Povezujejo ga z migrenami.
E319-TBHQ
Povzroča slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.
E334-vinska kislina
V večjih količinah povzroča črevesni katar.
E412-guar gumi
Povzroča slabost, napenjanje in krče.
E420-sorbitol
V večjih količinah lahko povzroči vetrove in ima odvajalen učinek.
E422-glicerol
V večjih količinah povzroča glavobol, žejo, slabost in povišan krvni sladkor.
E440(a)-pektin
V večjih količinah povzroča vetrove.
E441-želatina
Če je pridobljena iz živalskih virov jo povezujejo z možnostjo okužbe z BSE (bolezen norih krav).
E503-amonijev karbonat
Draži sluznico.
E626-gvanilna kislina
Lahko povzroči protin.
E627-dinatrijev gvanilat
Enako kot E626.
E629-kalcijev gvanilat
Enako kot E626.
E633-kalcijev inoziat
Enako kot E626.
E925-klor
Uničuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.
E926-klorov dioksid
Glej E925.
E967-ksilitol
Pri poskusnih živalih povzročil ledvične kamne in imel odvajalen učinek.
Povsem nenevarni dodatki.
E101-riboflavin
vitamin B2.
E140-klorofil
Naravno barvilo zelenih rastlin.
E160(a)-karoten
Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in oranžnih sadežih. Človekov organizem ga pretvarja v vitamin A.
E160(d)-likopen
Naravno rdeče barvilo v paradižniku in številnih drugih sadežih. Zmanjšuje tveganje raka.
E160(e)-beta-apo-8′-karotenal (C30)
Naravno oranžno barvilo.
E160(f)-etilni ester beta-apo-8′-karotenske kisline
Naravno oranžno barvilo.
E161(b)-lutein
Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.
E161(g)-kantaksantin
Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.
E162-betanin
Naravno škrlatno barvilo iz rdeče pese.
E163-antocianini
Naravno vijolično barvilo iz cvetja.
E170
kalcijev karbonat
Kreda. Neškodljiva v zmernih dozah.
E260
ocetna kislina
Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.
E290
ogljikov dioksid
Mehurčki v gaziranih pijačah.
E300
askorbinska kislina
Vitamin C.
E306-E309
tokoferol
Vitamin E.
E322-lecitin
Emulgator, pridobljen iz soje, jajčnega rumenjaka, arašidov, koruze ali živalskih virov. Neškodljiv. V večjih količinah lahko povzroči želodčne težave.
E330-citronska kislina
Zaradi jezikovne pomote napačno razumljena kot škodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem neškodljiva naravna snov.
E341-kalcijev fosfat
Mineralna sol, gradnik kosti.
E343-magnezijev fosfat
Bistven mineral.
E375-niacin
Vitamin B3.
E381-amonijev feritni citrat
Bistven mineral.
E400-alginska kislina
Smola iz morskih alg.
E406-agar
Smola iz morskih alg.
E519-bakrov sulfat
Bistven mineral.
ANTIOKSIDANTI, SOLI IN KISLINE (E296-E385)
296 jabolčna kislina n
297 fumarna kislina n
300 askorbinska kislina n
301 natrijev askorbat n
302 kalcijev askorbat n
303 kalijev askorbat n
304 askorbil palmitat n
306,307,308 tokoferol n
310 propil galat š
311 oktil galat š
312 dodekil galat š
317 eritorbična kislina n
318 natrijev eritorbat n
319 t-butilhidrokinon š
320 hidroksianisol butalat š
321 hidroksitoluen butalat š
322 lecitin n
325 natrijev laktat n
326 kalijev laktat n
327 kalcijev laktat n
328 amonijev laktat n
329 magnezijev laktat n
330 citronska kislina n
331 natrijev citrat n
332 kalijev citrat n
333 kalcijev citrat n
334 vinska kislina n
335 natrijev tartrat n
336 kalijev tartrat n
337 natrijev kalijev tartrat n
338 fosforjeva kislina n
339 natrijev fosfat š
340 kalijev fosfat n
341 kalcijev fosfat n
343 magnezijev fosfat n
350-352 malati n
353 metavinska kislina n
354 kalcijev tartrat n
355 adipinska kislina n
357 kalijev adipat n
363 jantarna kislina n
365-367 fumarati n
370 1,4-heptonolakton n
375 niacin n
380 triamonijev citrat š
381 amonijev železov citrat n
385 kalcijev dinatrijev edta š
EMULGATORJI, STABILIZATORJI IN GUMIJI (400-495)
400 alginska kislina n
401 natrijev alginat n
402 kalijev alginat n
403 amonijev alginat n
404 kalcijev alginat n
405 propilen glikol alginat n
406 agar n
407 karagenan n
410 lokusta gumij n
412 guar gumij n
413 tragakant š
414 akacia š
415 ksantan gumij n
416 karaja gumij š
420 sorbitol n
421 manitol n
422 glicerin n
432-436 polisorbati š
440a pektin n
440b amidatni pektin n
441 želatina n
442 amonijevi fosfatidi n
450 natrijev polifosfat š
460 celuloza v prahu n
461 metilceluloza n
463 hidroksipropilceluloza š
464 hidroksipropilmetilceluloza n
465 metilceluloza n
466 karboksimetilceluloza n
469 natrijev kazeinat n
470 soli maščobnih kislin š
471 gliceridi maščobnih kislin n
472 estrimašč. kislin in glicerola n
473 estri maščobnih kislin n
474 sucroni gliceridi š
475 estri mašč. kislin in poliglicerola n
476 poliglicerol poliricionat n
477 estri mašč. kislin in propilenglikola n
480 natrijev sulfocinat š
481 natrijev stearil-2-laktilat n
482 kalcijev stearil-2-laktilat n
483 stearil tartrat š
491 sorbitan monostearat n
492 sorbitan tristearat n
493 sorbitan monolaurat n
494 sorbitan monooleat n
SOLI, PECILNI AGENTI (E500-579)
500 natrijev karbonat n
501 kalijev karbonat n
503 amonijev karbonat n
504 magnezijev karbonat n
507 klorovodikova kislina š
508 kalijev klorid š
509 kalcijev klorid n
510 amonijev klorid š
511 magnezijev klorid n
513 žveplova kislina š
514 natrijev sulfat š
515 kalijev sulfat n
516 kalcijev sulfat n
518 magnezijev sulfat n
519 bakrov sulfat n
524 natrijev hidroksid š
525 kalijev hidroksid š
526 kalcijev hidroksid n
527amonijev hidroksid š
528 magnezijev hidroksid š
529 kalcijev oksid š
530 magnezijev oksid š
535 natrijev železocianat n
536 kalijev železocianat š
540 dikalcijev fosfat š
541 natrijev aluminijev fosfat š
542 kostni fosfat n
544 kalcijev polifosfat š
545 amonijev polifosfat š
551 silicijev dioksid n
552 kalcijev silikat n
553a magnezijev silikat š
553b smukec š
554 natrijev aluminijev silikat š
556 kalcijev aluminijev silikat š
558 bentonit n
559 kaolin n
570 stearinska kislina n
572 magnezijev stearat n
575 glukono-G-lakton n
576 natrijev glukonat n
577 kalijev glukonat n
578 kalcijev glukonat n
579 železov glukonat n
In še zadnje nadaljevanje:
DODATKI ZA IZBOLJŠANJE OKUSA (E 620-637)
620 glutaminska kislina š
621 Na-glutaminat š
622 K-glutaminat š
623 kalcijev glutaminat n
624 amonijevglutaminat n
625 magnezijev glutaminat n
627 dinatrijev guanilat š
631 dinatrijev inosinat š
635 natrijev 5-ribonukleotid n
636 maltol n
637 etil maltol n
OSTALI DODATKI (E900-1520)
900 dimetilpolisilksan n
901 čebelji vosek n
903 carnauba vosek n
904 shellac n
905 parafini n
907 mikrokristalinični vosek š
92 l-cistein n
924 kalijev bromat š
925 klor š
926 klorov dioksid š
927 azodikarbonamid š
928 benzol peroksid š
931 dušik n
932 dušikov oksid š
950 kalijev acesulfan š
951 aspartam š
952 ciklamska kislina š
954 saharin š
957 taumatin š
965 hidrogeniran glukozni sirup n
967 ksilitol n
1200 polidekstroza n
1201 polivinilpolipirolidon n
1400-1450 škrob n
1505 trietil acetat n
1510 etanol n
1517, 1518 glicerol acetat n
1520 propilen glikol š
To pa je tudi vse, kar moja brošurica premore.
linki so prekopirani s kulinaricnega foruma: http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1502
http://www.bryngollie.freeserve.co.uk/Enumbers.htm
http://www.lactose.co.uk/milkallergy/foodadditives100.html
http://www.x-sitez.com/allergy/additives/
http://www.muslimconsumergroup.com/enumbers.htm
http://www.vegsoc.org/info/enumbers.html
http://www.degussa-health-nutrition.com/degussa/html/e/health/eng/kh/f3.htm
http://www.feingold.org/E-numbers.html
http://www.fst.rdg.ac.uk/foodlaw/additive.htm
http://www.foodstandards.gov.uk/multimedia/ pdfs/elist_numbers.pdf
http://www.elc-eu.org/approved.htm
http://www.healthfoodstore.co.uk/enumbers.html
http://www.faia.org.uk/enumbers.htm
http://www.enformation.nl/index.php?l=en&a=6&b=2&c=&s=enumber&o=asc&k=
http://www.ifanca.org/E-Numbers.htm
http://www.truthinlabeling.org/Enumbers.html
http://www.chemsoc.org/exemplarchem/entries/2001/anderson/main.html
http://www.thestudentzone.com/articles/enumbers.html
http://www.curezone.com/foods/enumbers.asp
http://ourworld.compuserve.com/homepages/Felix_touchandgo/enumbers.htm
http://www.xs4all.nl/~margjos/enumnrs.htm
http://www.sbox.tu-graz.ac.at/home/r/rkreiner/enummern.html
http://www.permacult.com.au/research/additive02.html
http://www.ici.com/ici_schools/ts2000/html/modules/background_info/background_info_frms/e-numbers.html
consume.free.fr/misc/enumbers.xls
http://www.pdacentral.com/epoc/preview/11690.html
http://www.getlegless.co.uk/legless/enumbers.htm
http://www.minutella.ch/e/e-200.htm
http://members.ozemail.com.au/~sdengate/additives.html