ED
hvala za odgovor. Mi lahko poveste v katero skupino spada Tenzimet in ali bi bilo katero zdravilo boljše (prej pa sem uporabljal Enap H in Enap 10).
lep pozdrav
Sleherno zdravilo ima, poleg glavnega učinka, še številne stranske, večinoma nezaželene učinke. Npr.: betablokatorji (Bloxan in drugi) delujejo proti bolečinam pri srcu, znižajo krvni tlak, upočasnjujejo hitrost bitja srca in v redkih primerih povzročajo tudi erektilno disfunkcijo (ED).
Pri pregledu načina delovanja zdravil, ki jih sedaj predpisujemo za znižanje krvnega tlaka, sem skoraj pri vseh dobil podatek, da v redkih primerih povzročajo tudi ED. Bolniku, ki ima ED zaradi zdravila, ki ga jemlje, damo zdravilo iz druge skupine. Teh imamo 5 kemično povsem drugačnih. Najnižji odstotek ED naj bi imela zdravila iz skupine Sartanov.
Tenzimet tablete sestojijo iz dveh zdravil (betablokator in diuretik), ki povzročata ED v majhnem odstotku primerov (približno 1 %). Kot sem vam že napisal, zdravila iz skupine sartanov povzročajo ED še manj kot v 1 % primerov. Ostala zdravila za znižanje krvnega tlaka povzročajo ED v 1-2 % primerov. V skupini sartanov je več zdravil (Aprovel, Cozaar, Diovan, Lorista, Pritor, Micardis).
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.