Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Ecytara in Seretide

Ecytara in Seretide

Spoštovani!

Imam eno vprašanje glede interakcij zdravil.
Zaradi astme jemljem Seretide 250/25 x 4 na dan.
Zaradi generalizirane anksiozne motnje pa Ecytaro 10 mg.
Obe zdravili mi zelo pomagate. Astma je izginila, prav tako anksioznost. Opazil pa sem v navodilih in tudi na internetu, da lahko vsako zdravilo po sebi, sploh pa v kombinaciji podaljšata nek QT interval. Kaj to pomeni in kako nevarno je potem to?

Lep pozdrav!

QT interval je en izraz iz elektrokardiografije (EKG) in se da izmeriti. Nekateri ljudje imajo nagnjenost, da se ta interval v EKG podaljša in to nekoliko poveča tveganje za hude (nevarne) motnje srčnega ritma.
Zdravilo Ecytara vsebuje učinkovino escitalopram. To zdravilo lahko privede do podaljšanja QT intervala, ki lahko pri nekaterih bolnikih (v nizkem odstotku) z večjim tveganjem za motnje ritma in ob sočasni uporabi drugih zdravil s podobnim učinkom, privede do motenj srčnega ritma.
Zdravilo Seretide sicer vsebuje eno tako učinkovino, in sicer beta-agonist salmeterol, ki lahko tudi podaljša QT interval. Vendar je ta učinek (podaljšanje QT intervala) zanemarljiv tudi zato, ker zdravilo uporabljate v obliki vdihovalnika, zato pridejo le izjemno majhni odmerki. Napisano velja za vse podobne učinkovine (npr. salbutamol = Ventolin, formoterol = v Symbicort, etc).

Torej, ob sočasnem jemanju zdravil ne bi smeli imeti težav, če le jemljete zdravila v predpisanem odmerku. Če pa imate že v osnovi podaljšan QT interval (to se vidi pri EKG posnetku, kar vam lahko naredi osebni zdravnik), vam lahko zdravnik preveri, ali je ta kombinacija zdravil za vas primerna.
Drugo vprašanje je, ali za obvladovanje astme res potrebujete kombinacijo Seretide, ali bi, tako kot pri večini bolnikov z astmo, zadostoval samo inhalacijski glukokortikoid. Tako bi jemali manj zdravilnih učinkovin in se tudi izognili tej interakcij.

Lep pozdrav
Mitja Košnik

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia
http://www.klinika-golnik.si

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close