Najdi forum

Ecchhinococcus

Spoštovani!
Prijateljica mi je pred kratkim povedala, da je okužena s parazitom, ki je na jetrih.
V izvidih sem videla, da gre za Ecchinococcus, drugi del imena pa sem žal spregledala.
Vem, da gre za redko obolenje. Je Slovenka, okužila pa se je verjetno na počitnicah v Črni gori, a ni prepričana. Po Aziji, Afriki ipd. ni potovala.
Prosim, da razložite kaj več o tem parazitu, kako poteka zdravljenje. Zdravila, ki jih kupuje v Avstriji, so hudo draga in imajo hude stranske učinke. Je možno dobiti zdravila tudi drugje, cenejša, predvsem pa z manj stranskimi učinki?
Hvala za odgovor, lep pozdrav!

Echinococcus granulosus ali pasja trakulja spada v deblo trakulj – Cestoda. Iz medicinskega stališča je zelo pomembna, saj človek spada med vmesne gostitelje v življenjskem ciklu te živali. Povzroča bolezen, imenovano ehinokokoza oz. hidatidoza, ki je pri človeku, vmesnem gostitelju, izražena v obliki hidatidnih cist na različnih predelih telesa, predvsem v jetrih in v pljučih. V cistah je prisotno veliko število ličink – larv, ki plavajo v vodenasti tekočini. Ciste lahko rastejo tudi do 20 let in pogosto ljudje s cisto živijo nemoteno. V primeru razpoka ciste pride lahko do hude klinične slike, lahko pride do anafilaktičnega šoka in smrti bolnika. Ehinokoka najdemo pri prašičih, drobnici, govedu in je razširjen po vsem svetu. Ljudje se ponavadi okužimo preko psov. Zdravljenje je individualno odvisno od velikosti ciste, težav in starosti bolnika ter njegove sposobnosti za operativni poseg. V terapiji uporabljamo zdravilo abendazol 400 mg-če zdravila ni možno dobiti pri nas, bo prijateljici stroške zdravljenja povrnila zavarovalnica. Stranskih učinkov žal ne poznam, se pa za zdravljenje ne uporablja drugih zdravil.Druga možnost, ki se je največkrat poslužujemo, je operativni poseg.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close