E 330 citronska kislina
Ko kupujete hrano, ali gledate na te skodljive E-je, ki baje povzrocajo raka.
Citronska kislina je ze eden izmed njih. Kaj vi mislite o tem?
Jaz sem zaskrbljena, ker ne vem vec kaj je res in kaj ne. Imam tisti spisek rakastih E-jev in ce gres v trgovino, so skoraj na vseh proizvodih. Kaj sedaj? Ali je to res skodljivo ali se izlocajo iz telesa in se ne kopicijo. Na pomoc, povejte svoje mnenje in nasvidenje, pa hvala!
E-jem se izogibam v največji možni meri. E 330 je pa prisoten skoraj povsod, in po zadnji takšni lestvici škodljivih E-jev je bilo tudi zapisano, da E-330 ni škodljiv in so ga napačno opredelili. Bilo je objavljeno v Avri, da pa se dobiti na forumu Prehrana, vendar je že kar nekaj časa.
Je pa s sestavinami v hrani tako, da si jih podajajo kot ping pong žogico in do podatkov, s katerimi bi se vsi strinjali ne prideš, tako da je odvisno od vsakega posameznika.
lp
Se enkrat objavljam spisek E-jev:
Izredno kodljivi dodatki. Če je le mogoče, se jim povsem izognite.
E102-tartazin
Povzroča alergije, astmatične napade, migrene, zamegljen vid, srbečico, vnetje nosne sluznice, krlatne kone madee. Povezujejo ga z tumorji čitnice in pokodbami kromosomov. e posebej je nevaren za osebe, preobčutljivih na aspirin ter za astmatike. V kombinaciji z E210 povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E110-oranno FCF
Povzroča elodčne teave, slabost, bruhanje, kone izpučaje, podobne koprivnici, otekanje koe, alergije, ledvične tumorje, pokodbe kromosomov, bolečine v trebuhu, poslabanje prebave, zavračanje hrane. Povezujejo ga s tumorji pri poskusnih ivalih. e posebej nepriporočljiv za osebe, preobčutljivih na aspirin. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E131-modro V
Povzroča kone izpučaje, podobne koprivnici, srbečico, slabost, bruhanje, motnje v krvnem pritisku, drhtavico, ter teave pri dihanju in druge alergijske reakcije. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E132-indigotin
Isto kot E131. Povezujejo ga tudi z moganskimi tumorji.
E173-aluminij
Povzroča tevilne alergijske reakcije, povezujejo ga z Alzheimerjevo boleznijo, povzroča osteoporozo.
E249-K nitrit
Rakotvoren. Povzroča teave pri dihanju, omotico in glavobol.
E250-Na nitrit
Dokazano rakotvoren. Povzroča hiperaktivnost.
E310-propil galat
Povzroča vzdraenje elodca ali koe, ter krvne motnje (metemoglobinemija). Potencialno rakotvoren.
E311-oktil galat
Enako kot E310.
E312-dodecil galat
Enako kot E310.
E620-glutaminska kislina
Enako kot E621.
E621-mononatrijev glutaminat
Povzroča glavobol, pekoč in čemeč občutek v vratu in na podlakteh, napetost obraza, ejo, hladen znoj, omotico, slabost, diarejo, trebune krče, motnje v srčnem ritmu. Povzroča moganske pokodbe pri laboratorijskih ivalih.
E622-monokalijev glutaminat
Enako kot E621.
E950-acesulfam K
Povzročil raka pri poskusnih ivalih, kodljivo vpliva na čitnico.
E951-aspartam
Povzroča: glavobol (tudi zelo močan) in migrena, slabost, vrtoglavica, nespečnost, izguba kontrole nad udi, zamegljen vid, slepota, izguba spomina, nejasen govor, vse vrste depresije, ki pogosto vodijo v samomorilske tenje, hiperaktivnost, črevesne in elodčne motnje, epileptični napadi, kone pokodbe, izpučaji, napadi tesnobe, bolečine v miicah in sklepih, neobčutljivost, spremembe razpoloenja, utrujenost, menstrualni krči (tudi izven cikla), izguba sluha ali zvonjenje v uesih, izguba ali sprememba okusa, simptomi podobni tistim pri srčnem napadu, astma, stiskanje v prsih. Kronične posledice, h katerim aspartam bistveno prispeva: multipla skleroza, hormonske teave, Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen, hipoglikemija, moganske pokodbe (tumorji), neuro-endokrine okvare.
E952-ciklamat
Povzroča migrene, je potencialno rakotvoren, povzročil raka in pokodbe na modih pri poskusnih ivalih.
E954-saharin
Potencialno rakotvoren. Povzročil raka pri poskusnih ivalih.
E924-K bromat
V večjih količinah povzroča slabost, bruhanje, diarejo, bolečine. Povzročil raka pri poskusnih ivalih.
kodljivi dodatki. Poskusite se jim povsem izogniti, če pa to ni mogoče, omejite zauite količine na minimum.
E122-azorubin
Povzroča kone izpučaje, podobne koprivnici, ter zadrevanje vode. e posebej nepriporočljiv je za osebe, preobčutljive na aspirin in astmatike. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E123-amarant
Lahko povzroči astmo, ekceme in hiperaktivnost. Pri laboratorijskih ivalih povzročil pokodbe in smrt zarodkov. Potencialno rakotvoren.
E127-eritrozin
Povezujejo ga s tumorjem čitnice in pokodbami kromosomov.
E235-natamicin
Povzroča slabost, bruhanje, anoreksijo, diarejo, vzdraenje koe.
E251-Na nitrat
Potencialno nevaren zaradi pretvorbe v nitrit v telesu.
E252-K nitrat
Dalj časa trajajoče uivanje e majhnih količin lahko povzroči slabokrvnost in vnetje ledvic. Pri zauitju večje količine lahko povzroči močne bolečine v trebuhu, bruhanje, miično oslabitev, omotico in nepravilen pulz. V nekaterih primerih se v elodcu pretvori v nitrit, ki je potencialno rakotvoren.
E320-butil hidroksianizol (BHA)
Povzroča alergijske reakcije in hiperaktivnost. Potencialno rakotvoren, povzroča raka pri poskusnih ivalih.
E321-butil hidroksitoulen (BHT)
Enako kot E320.
E407-karagenan
Povezujejo ga z rakom in čirom na elodcu.
E421-manitol
Potencialen alergen. Povzroča diarejo, motnje v delovanju ledvic, slabost, bruhanje.
E508-K klorid
V večjih količinah povzroča čir na elodcu.
E553(b)-talk
Povezujejo ga z rakom na elodcu.
Pogojno kodljivi dodatki. Rizične skupine naj se jim povsem izognejo. Tudi za vse druge je priporočljivo, da se jim čimbolj izogibajo.
E100-kurkumin
Nepriporočljiv v primeru olčnih kamnov, zlatenice, kolik in zastrupitve jeter.
E104-kinolinsko rumeno
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih, ter dermatitis.
E107-rumeno 7G
Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih in hiperaktivnost pri otrocih.
E124-rdeče R4
Povzroča alergijske reakcije, e posebej pri osebah, preobčutljivih na aspirin ter pri astmatikih.
E129-rdeče AC
Povzroča alergijske reakcije, e posebej pri osebah z občutljivo koo. Povezujejo ga z rakom pri poskusnih ivalih.
E155-rjavo HT
Povzroča alergijske reakcije pri astmatikih, ter ljudeh, preobčutljivih na aspirin. Povzroča preobčutljivost koe.
E174-srebro
Dolgotrajno redno uivanje lahko povzroči okvaro ledvic, ter modro-sivo barvo oči, nosa, nosnic, grla in koe.
E180-rubin
Zaostri simptome pri ljudeh z astmo, vnetjem nosne sluznice in koprivnico.
E210-benzojska kislina
Povzroča kone izpučaje, podobne koprivnici, astmo, nevroloke motnje. V večjih količinah povzroča elodčne teave. V kombinaciji z E102 povzroča zelo močno hiperaktivnost pri otrocih.
E211-Na benzoat
Pri ljudeh z astmo, preobčutljivostjo na aspirin in koprivnico lahko povzroča poslabanje simptomov, e posebej v kombinaciji z E102. Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E212-K benzoat
Enako kot E211.
E213-Ca benzoat
Enako kot E211.
E635-dinatrijev 5′-ribonukleotid
Povezujejo ga s konimi izpučaji do 30 ur po zauitju (odvisno od občutljivosti posameznika).
1510-etanol
Alkohol. kodljivi učinki so splono znani.
Manj kodljivi, vendar ne nenevarni dodatki. Previdno pri uporabi.
E120-karminska kislina
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E128-rdeče 2G
Povzroča teave, povezane s krvnim hemoglobinom in hiperaktivnost pri otrocih.
E133-modro FCF
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E151-črno PN
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E153-sajasto črno
Potencialno rakotvoren. Prepovedan v ZDA.
E154-rjavo FK
Povzroča hiperaktivnost pri otrocih.
E160(b)-anato
Povzroča koprivnico. Lahko povzroči hiperaktivnost pri otrocih.
E216-propil p-hidroksibenzoat
Povzroča alergijske reakcije.
E218-metil p-hidroksibenzoat
Povzroča alergijske reakcije, ki v glavnem prizadenejo koo.
E220-veplov dioksid
Povzroča astmatične napade, uničuje vitamin B. Teko prebavljiv za ljudi z okvaro ledvic.
E221-Na sulfit
Enako kot E220.
E222-Na hidrogen sulfit
Enako kot E220.
E223-Na metabisulfit
Enako kot E220.
E224-K metabisulfit
Enako kot E220.
E225-K sulfit
Enako kot E220.
E228-K hidrogen sulfit
Enako kot E220.
E264-amonijev acetat
Povzroča slabost in bruhanje.
E281-Na propionat
Povezujejo ga z migrenami.
E319-TBHQ
Povzroča slabost in bruhanje. Doza 5g je smrtna.
E334-vinska kislina
V večjih količinah povzroča črevesni katar.
E412-guar gumi
Povzroča slabost, napenjanje in krče.
E420-sorbitol
V večjih količinah lahko povzroči vetrove in ima odvajalen učinek.
E422-glicerol
V večjih količinah povzroča glavobol, ejo, slabost in povian krvni sladkor.
E440(a)-pektin
V večjih količinah povzroča vetrove.
E441-elatina
Če je pridobljena iz ivalskih virov jo povezujejo z monostjo okube z BSE (bolezen norih krav).
E503-amonijev karbonat
Drai sluznico.
E626-gvanilna kislina
Lahko povzroči protin.
E627-dinatrijev gvanilat
Enako kot E626.
E629-kalcijev gvanilat
Enako kot E626.
E633-kalcijev inoziat
Enako kot E626.
E925-klor
Uničuje hranljive snovi, rakotvoren. Pogosto dodan pitni vodi.
E926-klorov dioksid
Glej E925.
E967-ksilitol
Pri poskusnih ivalih povzročil ledvične kamne in imel odvajalen učinek.
Povsem nenevarni dodatki.
E101-riboflavin
vitamin B2.
E140-klorofil
Naravno barvilo zelenih rastlin.
E160(a)-karoten
Naravno barvilo v korenju in drugih rumenih in orannih sadeih. Človekov organizem ga pretvarja v vitamin A.
E160(d)-likopen
Naravno rdeče barvilo v paradiniku in tevilnih drugih sadeih. Zmanjuje tveganje raka.
E160(e)-beta-apo-8′-karotenal (C30)
Naravno oranno barvilo.
E160(f)-etilni ester beta-apo-8′-karotenske kisline
Naravno oranno barvilo.
E161(b)-lutein
Naravno rumeno barvilo, prisotno v zelenih listih in drugod.
E161(g)-kantaksantin
Naravno rumeno barvilo, prisotno v gobah, ribah, famingovih peresih.
E162-betanin
Naravno krlatno barvilo iz rdeče pese.
E163-antocianini
Naravno vijolično barvilo iz cvetja.
E170
kalcijev karbonat
Kreda. Nekodljiva v zmernih dozah.
E260
ocetna kislina
Sestavina jedilnega kisa, pridobljena iz lesnih vlaken.
E290
ogljikov dioksid
Mehurčki v gaziranih pijačah.
E300
askorbinska kislina
Vitamin C.
E306-E309
tokoferol
Vitamin E.
E322-lecitin
Emulgator, pridobljen iz soje, jajčnega rumenjaka, araidov, koruze ali ivalskih virov. Nekodljiv. V večjih količinah lahko povzroči elodčne teave.
E330-citronska kislina
Zaradi jezikovne pomote napačno razumljena kot kodljiva in celo rakotvorna. V resnici povsem nekodljiva naravna snov.
E341-kalcijev fosfat
Mineralna sol, gradnik kosti.
E343-magnezijev fosfat
Bistven mineral.
E375-niacin
Vitamin B3.
E381-amonijev feritni citrat
Bistven mineral.
E400-alginska kislina
Smola iz morskih alg.
E406-agar
Smola iz morskih alg.
E519-bakrov sulfat
Bistven mineral.
Kot vidis, je E-330 povsem neskodljiva.
Lep pozdrav
Alenka
Samo še dodatek. Aspatam je umetno sladilo, ki ga skoraj povsod uporabljajo. Že večkrat pa sem zasledila, da ni posebej naveden, ali pa je tako na malo napisano, da rabiš lečo. Ker pa aspartam vsebuje fenilalanin, ga spoznam po vsebnosti felilalanina v živilih, kjer po logiki ne more biti beljakovin, zvečilni, gumijasti bonboni, brezalkoholne pijače. Fenilalanin je namreč sestavni del beljakovine.
lp
Svinjarije itak požremo toliko, da če bi začeli gledati na vse, lahko kar nehamo jesti. V zasvinjani zemlji in na zasvinjanem zraku ne more zrasti kaj zdravega, pa če to na embalaži piše ali ne.
Sama se poskušam izogibati močno predelani, obarvani in še na vse možne druge načine popravljeni hrani. Lep primer so razni multivitaminski napitki, rdeči, da kar oči bolijo, ki ti tudi po enem tednu po odprtju ne splesnijo. Mene po vseh boli trebuh. Kupujem torej hrano v čimbolj osnovni obliki: moko, jajca, zelenjavo, meso…in čimmanj izdelkov iz teh stvari. Se mi zdi, da je to še največ, kar lahko naredim.
citronska kislina je pač citronska kislina, saj je tudi v limoni, torej tudi limona povzroča raka!?
LP
Maja
Citronska kislina v limoni je naravnega izvora, tista v obliki soli, ki jo prodajajo v trgovinah pa je pridobljena v kemijskem laboratoriju.
Bolj pametno je torej uživati citronsko kislino iz limone
http://www.suzana.si
Kaj pa ko bi o kemičnih stvareh pisali samo tisti, ki so imeli v osnovni šoli kemijo vsaj pozitvno?!
Citronska kislina je C6H8O7. Kar pomeni (za tiste ki tukaj pisarite, čeprav ste imeli kemijo cvek), da je v molekulo skupaj povezanih 6 ogljikovih atomov, 8 vodikovih in 7 kisikovih. Zato je popolnoma vseeno, na kakšen način so prišli skupaj – v sadežu ali pa v tovarni. Skupaj tvorijo vedno enako molekulo, ki je bila enaka že pred milijonom let in bo enaka še čez milijon let. Ni nikakršne razlike v barvi, obliki, sestavi, okusu, energetski vrednosti, ker je kisik vedno le kisik, ogljik le ogljik in vodik le vodik. Pa kaj govorim, saj to v nulo obvladajo že otroci v 5. razredu OŠ…….
Blablabla…..umreš pa potem na cesti ali pa kje drugje veliko prej kot od teh vaših ejev…..jej tist kar ti paše pa je….sam bluzite.Na bruhanje mi gre ko vas prepotentneže vidim v trgovini kako gledate črke kot bi se abecedo učil….ne tega pa ne bom ker ma a,b,c,d,ž,x,y……folk nima kej za jest vi pa gledate kaj je notr….bljak
In potem Robi prilima link na eno od strani, kjer v tipičnem newagovskem stilu pisarijo nebuloze. Že začne se z odebeljenim stavkom:
“Čeprav lahko znanstveniki napravijo morsko vodo s popolnoma enako kemično zgradbo kot jo ima naravna morska voda, bo morska riba v tem sintetičnem okolju umrla. “
Torej od tebe pričakujem poleg linka na stran z navedeno neumnostjo , ki pa v resnici PRODAJA PREHRANSKA DOPOLNILA (zastonj reklama?) tudi link na tisti laboratorij ali univerzo, ki je naredil MORSKO VODO in vanjo spustil ribe, te pa so poginile. Ups, ne obstaja? Shit, a ne?
Torej ti jaz v zameno dajem link na stran, namenjeno lastnikom morskih akvarijev. Pa preberi, kako narediš mosko vodo, v kateri ribe NE BODO poginile. Ne da bi bil znanstvenik, lahko imaš tudi IQ samo 80, pa ti bo uspelo. Še več, tam celo navaja, da pa lahko uporabiš celo NARAVNO MORSKO VODO, če jo že ravno imaš pri roki. Pa če boš pogledal po strani še malo naokoli, boš našel ponudbo več deset različnih tipov slanih mixov za izdelavo morske vode.
Toliko o newagovstvu, kakrnekih energijah, informacijah – predvsem pa o osnovnem (ne)znanju iz kemije in fizike. Kako je že zapisal Prešeren tisto o čevljih???
Nobeni izgovori ne pomagajo, da bi se lastnosti umetnih in naravnih vitaminov lahko poenotile.
Dokazano je, da se naravni vitamini veliko bolje absorbirajo in ne povzročajo težav, kot umetni, pa čeprav bi naj imeli isto kemično strukturo.
Človek in njegova tehnologije je še preveč primitivna, da bi lahko v laboratoriju izdeloval snovi identične naravnim.
Zanimiv človek si Robi. Ko ti dokažem, da si objavil link na neumnost (torej si verjel vanjo) se nisi odzval na način “… ups… tega pa nisem vedel…”. Ne, gladko si prezrl da si naredil napako in pohitel z novim “adutom”, ki naj bi dokazal nek tvoj “prav”.
Pa zrušimo še ta tvoj mit. Mit o sintetičnih in naravnih vitaminih, kjer da so eni dobri, drugi pa ne. Vzemiva za primer najbolj popularnega – vitamin C.
Vitamin C je v resnici askorbinska kislina, po strukturi izjemno podobna v uvodu omenjeni citronski kislini. Citronska kislina je C6H8O7, askorbinska kislina (vitamin C) pa je C6H8O6. Kot vidiš je med njima edina razlika v enem atomu kisika. Spet gre za atome ogljika, vodika in kisika in ČISTO NIČ DRUGEGA. Pa če se nahajajo v limoni, v mesnem doručku, ali pa v retorti nekega kemika !
Popolnoma druga zgodba pa je, da telo večine vitaminov ne more resorbirati v zadostni meri, če jih vanj vnašamo same. Narave je pač poskrbela tudi za veliko število encimov, ki pomagajo pri tem. Nekatere encime imamo v telesu, drugi se nahajajo v hrani. Zato telo, ki mu recimo zaradi bolezni primanjkuje lastnih encimov, zelo slabo resorbira vitamine umetnega izvora. Laže pa jih resorbira iz hrane, ki poleg (istih in identičnih umetnim) vitaminov vsebije tudi kup spremljevalnih encimov in drugih snovi. Pa smo spet pri istem problemu, kot zadnjič pri morski vodi. Kateri znanstvenik in zakaj bi šel sploh delati morsko vodo, če pa jo je povsod v izobilju? Zakaj bi torej znanstveniki producirali sintetična jabolka, če pa jih imamo v naravi na pretek?
Torej Robi – ponovno si brcnil v temo. Spet ni nobene magije v sintetičnih ali naravnih vitaminih, ker so popolnoma identični. Tako kot že zadnjič ni bilo nobene razlike med umetno in naravno morsko vodo. Ampak kolikor te poznam, boš toel spet molče prezrl in poskusil z novo magično zgodbo. Moj nasvet pa je, da namesto listanja po rekalmarskih web straneh, ki ponujajo lažne iluzije, raje vzameš v roko osnovnošolsko knjigo kemije in biologije. Ali pa povprašaj sosedovega mulca. Se boš veliko več naučil. Veš, kjer kraljuje nevednost, domuje “magija”.