dysplasia dojk
Bila sem na rednem pregledu dojk (50 let). Opravili so mi mamografijo. Dobila sem pismeni izvid pregleda, na katerem piše, da naj se oglasim na ponovni pregled čez 12 mesecev. Dodatno je napisana še diagnoza : dysplasia benigna mammae. Zanima me, kaj ta diagnoza pomeni in ali benigna dysplasia lahko preide v maligno in pod kakšnimi pogoji. Naj še navedem, da je moja sestra že bila operirana zaradi ca dojke.
Hvala in lep pozdrav!
Anja
Draga Anja,
Benigna displazija pomeni v ljudskem jeziku “nenevarno spremembo”. Ni najbolj posrečen izraz, ker “dys” pomeni nepravilnost. V pomenskem prevodu bi rekel, da je rentgenolog sicer videl neke spremembe na rentgenski sliki, ki niso povsem normalne, niso pa take, ki bi jih opredelil za sumljive. Če bi bila slika sumljiva za nevarne spremembe, bi vas najprej naročili na dodatna slikanja v posebnih projekcijah ali najmanj čez 6 mesecev na kontrolno slikanje. Ponovni pregled čez eno leto je pravzaprav nov pregled in ne kontrola.
Vmes pa si enkrat mesečno, če še imate menstruacije le sami poglejte dojke med 6. in 9. dnem ciklusa, če menstruacije ni več pa kadarkoli z razmikom 30 dni.