Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija dvomesečna dojilna stavka

dvomesečna dojilna stavka

Pozdravljeni dr. Tanč,

najprej naj pohvalim ta forum – ogromno koristnih stvari sem že izvedela … Veliko je bilo napisanega na temo neješčih otrok, ampak mene muči dojilna stavka naše dojenčice, ki traja že skoraj dva meseca (z občasnimi izboljšavami za kak dan ali dva). Stara je 4,5 mesecev.

Na začetku smo imeli težave s pridobivanjem teže, zato smo kake 3 tedne dodajali, potam pa smo prešli na polno dojenje. Teža: 3250 g (ob rojstvu), 3500 g (1. mesec), 4500 g (2. mesec), 5400 g (3,5 mesecev), 5880 g (4,5 mesecev – pred 3 dnevi).

Vem, da dojenčki včasih pač malo stavkajo, ampak pri nas je dojenje postalo že prav mučno. Pravzarav normalno (cca. 10 min. na vsaki dojki) je samo takrat, kadar spi oz. napol v snu, tj. ponoči in še dvakrat ali trikrat podnevi – če mi le uspe ujeti trenutek tik preden zaspi. Sicer kriči in se odriva. Navadno se tako razjezi, da jo potem kar nekaj časa mirim. Tudi kadar je, pogosto začne vleči bradavico v vse smeri oz. jo kar naprej spušča. Zdrži mogoče 3 ali 4 minute – tudi če ni jedla že recimo 4 ure (in je videti lačna – tlači prstke v usta ipd.). Kljub upiranju poskušam vztrajati, da bi jedla vsaj teh nekaj minut večkrat na dan, saj se mi zdijo 4 obroki na dan premalo za toliko starega dojenčka. Poskusila sem dojiti tudi leže, izklopila sem vse moteče dejavnike (TV, radio), dezodoranta nisem menjala, mleka je verjetno (?) dovolj, saj se včasih odmika tudi na začetku, ko mleko še brizga … res ne vem, kaj naj še storim, da bi naša punca začela bolj konkretno jesti tudi v budnem stanju. Ponoči sicer pridno spi, zbudi se le enkrat, se podoji in potem spi naprej, podnevi je večinoma budna in živahna.

Žal za uspavanje sesa prstek že od 2. meseca, dude pa seveda ne mara. Že od rojstva ima poudarjen ekstenzijski vzorec, trudimo se s handlingom in telovadimo (to pišem zato, ker se pri “boju” z dojko pogosto močno usloči nazaj).

Se opravičujem za cel roman 🙂 Hvaležna vam bom za kakršnokoli idejo ali nasvet (morda zgodnejše uvajanje GH?) …

Hvala in lep pozdrav,
Mojca

Pouzdravljeni, mamimojca,
teža napreduje prav primerno, sedaj je celo malce bolj pridobila, kot bi bilo pričakovano po njeni rastni krivulji.
Ko ste napisali še, da ima znake ekstgenzijskega vzorca, je bolj jasno, zakaj se upira dojenju. Kajti lega pri dojenju je ravno tista, ki jo moti. Ona je bolj iztegnjena nazaj, pri dojenju pa mora biti lepo v “lunici”. Ko pa je napol v spanju, je primerno sproščena in mehka, zato dojenje lepše steče.
Ko jo pristavite, jo najprej sprostite, da se zmehča in sprosti ter se postavi v pokrlen položaj. Verjetno vidite upor v vratu in glavici, ko jo nesproščeno želite pristaviti na dojko. Poskusite z božanjem po ročicah od vratu navzdol in pšo hrbtu, da bo mehka. Počasi pokrčite glavico, da jo pristavite.
Tudi pediatri premalokrat pomislimo, da takšne težave pravzaprav izvirajo iz ekstenzijskega vzorca, ker otroka dobesedno zateguje nazaj, ne more piti in požirati. Svetovala bi vam obisk pri nevrofizioterapevtu, ki bolje pozna tehnike sproščanja.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni,

nasa dojilna stavka se je zacela 6.marca. Nikakor se noce pristaviti, na zacetku se nama je vsaj v spanju uspelo zdaj ze to redkeje. Delama na stiku, ves dan sem z njim. Probala sem tudi ze z nastavkom, ko mu dam kar tako v usta bo ga zagrabil. Ko si ga dam gor jaz ga sploh ne zeli.
Smo pa imeli velike tezave z krci, je mozno da povezuje hranjenje in krce?

v upanju na odgovor se vam iskreno zahvajujem

Kako pa napreduje na telesni teži? Če je krivuljanormalna, dobi dovolj, če pa se je ustavila ali upočasnila, je potrebno ukrepanje in pregled pri zdravniku. Seveda lahko tudi izraščanje zob povzroči manjšo ješčnost, pa tudi vnetje sluznice požiralnika zaradi refluksa.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close