Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje dvom v pravilno dojenje

dvom v pravilno dojenje

Spoštovani,
najpej vam izrazim spoštovanje za vaš trud, veliko odgovorov sem našla za svoje težave… trudite se na področju, ki vnaši družbi zares potrebuje pomoč…
Zdaj pa moji dvomi… hči ima 6 tednov, po začetnih težavah sva vzpostavili polno dojenje v prvih dneh rojstva (dodatek jedobivala od četrtega do desetega dne – bolj zaradi dvomov v dojenje kot dabi ga zares potrebovala). V prvem mesecu je napredovala za več kot 1300g, zrasla za 3cm kar naj bi kazalo, da se dojiva uspešno… Vendar je pediatrinja v to posegla s tem, ko je rekla, naj ji za vsak podoj ponudim obe dojki.. Midve se namreč dojiva en podoj – ena dojka, drug podoj druga… redko se zgodi (ponavadi zvečer), da potrebuje še drugo… velikokrat ji niti ne ponudim druge dojke, saj imam občutek, da je še prva precej polna, ona pa tudi ne kaže želje po dojenju. težave imava predvsem po dojenju saj težko podirava kupček saj je nemirna in neprenehoma opleta z glavico (pogodto tudi takrat, ko na dojki že zaspi, pa jo dvignem za podiranje kupčka)…Zato podiranje kupčka traja tudi do pol ure, kot da se ne more sprostiti…
Sicer imamo vse kazalce, da dobiva dovolj mleka, razen pokakanih pleničk ni vedno vsaj 2 na dan (se je že zgodilo, da kak dan ni imela pokakane).
Dojiva se večinoma leže (morda ji je zato težko podiranje kupčka???), saj prvih 14 dni nisem mogla sedeti, pa sva se tako navadili…
Kako naj ji ponudim obe dojki? Ali je moj način dojenja napačen?
Dojili smo se tudi že na tri ure in spali ponoči 5, 6 ur…zadnji teden pa smo spet na vsaki dve uri čez dan in na 4 ure ponoči??? Morda je to pogostejše dojenje pokazatelj, da dobiva premalo??
To dojenje je zame prava znanost in dobro, da obstaja ta forum.. vaši nasveti so zares dragoceni..

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Živ!

Bom kar jaz uletela….jaz že 5 mesecev izključno dojim in to vsakič iz ene dojke….pravzaprav pretežno iz leve, ker se je mala skregala z desno 🙂 Tako da iz desne je samo ponoči in takrat ko je resnično sestradana, ko prideva iz kakega daljšega sprehoda itd…drugače pa prevladuje leva…Tako da na podlagi česa vam je pediatrinja tako svetovala res ne vem…ker pomoje gre to tako, da če od začetka dojiš na obeh straneh, se potrebna količina mleka tvori v obeh dojkah, če pa od začetka dojiš samo na eni strani, pa je tista količina na razpolago v eni dojki….da je to res, mi je dokaz to, da mi leva dojka tvori veliko več mleka kot desna, posledično je tudi večja :-)upam da se bo to izravnalo….tako da kar pogumno naprej….Pa še eno prednost vidim v takem dojenju – nemreč vedno je na razpolago še ena polna dojka, tako da če se pojavi dvom a je mleka dovolj in je otrok sit, te ne zamika tako hitro flaša in dodatek…jaz bi nadajevala s takim dojenjem, če vama je do sedaj dobro šlo…

Caia, živjo!

Hvala in super, da vam pogovori na forumu koristijo!

Imate deklico, staro 6t, napreduje krasno (1t ste vmes dodajali, bolj zaradi skrbi, da je vse vredu). Zdaj vas pa skrbi, da bi bilo manj mleka, če bi morali ponuditi obe dojki, kot pravi pediatrinja.

Vaša pediatrinja je verjetno dobro seznanjena z dojenjem, kajti ponudila vam je pravo informacijo. Vedno rečemo mamici, naj ponudi obe dojki, otrok pa naj sam uravnava potrebo.

Težava je nastala, ker izhajate iz predpostavke, da dojenje izmenično na eni in drugič na drugi dojki pomeni več mleka. Morda se vam zdi, da je tako neka rezerva? Tudi sama sem se prvič oklepala te, žal čisto napačne, predpostavke. Mleka je več, kadar sta dojki stimulirani in praznjeni na manjše razmake, doenje se bolje vzpostavi. Mehkejše in bolje praznjeni dojki tvorita mleko hitreje. Napeti dojki pa počasneje in torej manj. Na mleko ni treba čakati, ni vam ga treba čutiti, kar dojite, po potrebi vaše deklice.

Če e vam zdi, da je zadovoljna na eni strani, dobro napreduje in lepo polni pleničke, potem je tako vredu. Preden ponudite drugo naj sesa vsaj 15-20min aktivno na prvi. Gotovo pa bo ritem tudi spremenila in hotela obe dojki večkrat. Ne bojte se tega, to je pozitivno, s tem bo sama dala signale, da se bo mleko tvorilo hitreje in več! Dokler so znaki vredu, je način dojenja stvar matere in otroka. Kako deklici ustreza, boste najbolje vedeli, če jo boste pozorno opazovali.

Po 6t se kakanje spremeni, lahko je tudi na nekaj dni, a tedaj mora biti blato obilno.

Ni treba, da se dojenček doji na 3h, večin tega ne zmore. Dojite na njeno pobudo, to je najboljše zagotovilo za primerno tvorbo leka. Spanje ne igra vloge.

Kop boste ugotovili, da je za dobro dojenje treba delati nasprotno od ustaljenih priporočil, mitov in ljudskih vraž, ne bo več znanost! Čim prej preberite:
Kako se tvori materino mleko: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978042,1978042#msg-1978042
Dojenje na otrokovo pobudo: http://med.over.net/forum5/read.php?94,4366643
Miti o dojenju: http://med.over.net/forum5/read.php?94,1978480,1978489#msg-1978489

Pa še Podiranje kupčka:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=94&i=1021&t=1021
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1979390
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1980795
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1981547

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Hvala za odgovor,
ravnam se po vaših nasvetih, ob večerih in včasih popoldne ponudim obe dojki…dopoldne pa se dojiva cca. 10 – 15 minut, potemje dojenje ne zanima več, moj občutek v prsih pa je še precej poln… zato je verjetno popoldne v njih manj mleka???? Ker jih ne izpraznimo do konca?? Ali bi v tem primeru bilo smiselno prednje mleko iztisniti?
Lep dan.

Todi, živjo!

če vam dojenje iz ene dojke ustreza, potem je za vaju tako vredu. Drži, da če dlje dojite na eni dojki, potem se tam količina poveča. Če tako ustreza tudi vaši deklici, je to vredu. Kako pa ste ravnali, ko je imela vaša deklica poskok v rasti in se je želela več dojiti? Ste imeli tako situacijo? Ste morda pristavljali enako, enkrat eno in drugič drugo dojko, le da na krajši razmak? Tudi to lahko vredu deluje.

Zakon ponudbe in povpraševanja pravi, da bolj pogosto kot sta dojki stimulirani, krajši kot so razmaki, hitreje se mleko tvori in bolje se dojenje vzpostavi. To je, predpostavljam, imela v mislih pediatrinja. Morda tudi dobro ve, tako kot vemo tudi svetovalke LLL, da mamice zradi napačnih informacij iz okolja pogosto:
– “šparajo” mleko na drugi dojki, da bo še rezerva
– menijo, da je dojiti iz ene dojke uspeh in dokaz za dovolj mleka
– čakajo, da se dojka napolni, da je bolj napeta, da čutijo mleko

To dvoje pa nikakor ne drži in to je lahko razlog za prezgodnje težave z dobro zalogo mleka!!! Dojki nista posodici, da bi se moralo mleko nateči. Mleka ni treba čutiti in šparati za rezervo. Taka strategija lahko vodi v težave s tvorbo mleka, če zaradi tega podoje zamikami in čakamo.

Todi, če ste 5m dobro dojili in pogruntali svojo deklico, kaj ji ustreza, punčka pa lepo napreduje, potem je vajin način vredu in DELUJE! Kot kaže, deklici ponujate dojko tedaj, ko jo potrebuje, in v razmaku, ki je zanjo primeren. Najbolje namreč je, da potrebe narekuje otrok. Gornji članek Dojenje na otrokovo pobudo prav te stvari zelo lepo razloži.

Polna dojka je res lahko videti v nekem trenutku kot dobra novica. A če je nekaj dni zapored stanje tako, da druga dojka ni bila veliko “v uporabi”, se količina mleka v tej dojki zniža na nižjo raven. Če hočemo povečati količino mleka, moramo dojko pogosteje prazniti in otroka čim večkrat pristaviti, da bo na otip mehkejša in se ne bo uspela napeti. Ravno nasprotno, kot bi pričakovali, kajne!

Se pa vsekakor stinjam z vašim zaključkom, Todi, tudi jaz bi nadaljevala z dojenjem, ob katerem je otroček lepo napredoval! Kajti toliko kot je dojenčkov, toliko je različnih načinov dojenja.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Caia, če deklice dojenje neha zanimati, ima tisti trenutek dovolj. Zelo lepo jo opazujete, zagotovo boste zaznali tudi njeno naslednjo pobudo in interes, da bi se spet želela dojiti.

Ne, ker dojite zjutraj krajši čas, to čisto nič ne pomeni za zvečer. Mamice vemo, da ima otrok dovolj mleka, če dobro napreduje in polni pleničke, je živahen in dejaven, aktivno sesa. Količina mleka v nekem dnevu je vedno prilagojena otrokovim potrebam oziroma mleku, ki ga je otrok posesal v več preteklih dneh. Nikakor ne niha tako zelo, da bi zvečer mleka manjkalo, zjutraj pa bi ga bilo preveč, ali obratno. Ste vedli, da imate vedno približno petino več mleka, kot ga dojenček posesa?

Pozabila sem vam pripeti tole super pojasnilo, ki vam bo kratko in jedrnato razjasnilo, kaj se v vaših dojkah pravzaprav dogaja. Je zelo zanimivo! Kako deluje zakon ponudbe in povpraševanja:
http://med.over.net/forum5/read.php?94,1977902,1977902#msg-1977902

Če deklica dobro napreduje in vas mleko ne tišči, iztiskanje mleka ni potrebno. Če je dojka napeta in vas tišči ali celo boji, iztisnite le malo, do olajšanja, če tedaj ne morete podojiti.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Živjo!

Da odgovorim na vaša vprašanja 🙂

Niti ne vem kako to, da nama je dojenje steklo na ta način, ampak očitno je tako dobro…tudi pri vseh poskokih smo se pretolkli samo na eni strani…mislim da je vzrok predvsem v tem, ker je mala odklanjala desno dojko. Nisem pa nikoli delala načrtno, da bo rezerva, čeprav mi je v trenutkih dvoma o zadostni količini mleka prišlo to še kako prav ( če bi še bila lačna, bi jedla še na drugi strani, pa ni hotela…)
vem da dojenje iz ene dojke ni dokaz o zadostni količini mleka, prav tako ne trde in napete dojke…moje to tako niso. In res je, da se po pogostih, krajših razmakih mleko hitreje tvori, saj se meni leva dojka hitreje “napolni” kot desna, lahko trikrat zapored dojim na levi strani, pa bo za četri podoj bolj polna kot desna, ki ni toliko stimulirana. Napisala sem samo svojo izkušnjo, vem kako je zprno ko dvomiš o svojem sistemu in ne veš ali delaš prav…nama z malo gre super, pa se je bilo treba kar truditi…Iz drobcene novorojenčice ( porodna 2900g ) je danes skoraj osemkilogramska zadovoljna 5mesečnica :-)…mamici v veselje in ponos…

Todi,

vam gre dojenje res odlično, sploh nisem dvomila, da zelo dobro veste, kako se vaše mleko tvori, ker pa so druge mamice pogosto v drugačni situaciji, pa moram včasih malo pofilozofirati in dopolniti.

Vsaka izkušnja je dragocena in lahko pride večkrat prav drugim mamicam, še enkrat hvala, pa še kaj napišite!

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

[color=Black][size=6]We are happy to announce the release of our website[/size][/color]
[b][size=5][color=Yellow]sw[color=Magenta]cheats.com[/color][/color][/size][/b]

[color=Black][size=5]We hope this will bring you joy and you will find the cheats for the games you’re looking for![/size][/color]

[img]https://swcheats.com/storage/croppedgiphy.gif[/img]

[img]https://swcheats.com/storage/storageimg.gif[/img]
[size=5][color=Cyan]Related Media[/color][/size]
[img]https://swcheats.com/storage/1.png[/img]
[img]https://swcheats.com/storage/menu.png[/img]
[img]https://swcheats.com/storage/editedingame.png[/img]
[img]https://swcheats.com/storage/ingame.png[/img]
[img]https://swcheats.com/storage/Untitled-2.png[/img]
[img]https://swcheats.com/storage/Untitled-4.png[/img]
[size=5]
[color=Magenta]Feedbacks[/color] can be found on our website and Discord Server! We have been on the market since [color=Magenta]2020[/color]![/size]

[size=6][color=Yellow]Happy[/color] [color=Magenta]Shopping[/color]![/size]

swcheats.com | Premium PC Cheats | Hacks for: Warzone, R6S, Valorant & Spoofers

New Report

Close