Najdi forum

dvom v dojenje

Ne verjamem da mi boste kako lahko pomagale,pa vendarle potrebujem malo vzpodbudnih besed!!Včeraj sem imela pediatrični pregled za mojega 3 mesece in pol starega sina.Komaj sem čakala na ta pregled,saj sem hotela na vsak način vedeti koliko se je zredil od prejšnega pregleda.Pri prejšnem pregledu se je odlično izkazal,saj se je zredil kar za 1200g in to samo z dojenjem.Ko pa smo ga včeraj dali na tehtnico je pokazala samo 350g več.Men je vse dol padlo,kar nisem mogla verjeti,saj z dojenjem nimava večjih težav,jeva pa pa na 3-4 ure.Njegova porodna teža je bila 2700g sedaj pa ima 5350g.Zdravnica me je tolažila,da naj se nikar ne sekiram,pa vendarle je v meni zrastel neki dvom glede dojenja.No ja sej si dopovedujem,da če bi imela slabo mleko,bi kar naprej jokal in zahteval mojo dojko,ampak on tega ne zahteva,pa najbrž bi shujšal in ne bi na teži pridobil nič,ampak celo izgubil.Omenila pa sem zdravnici,da je bil 2x vmes nahoden,da je imel zamašen nosek in da je kihal.Glede na to da sem bila jaz bolana in pred menoj še njegov bratec ni izkjučila možnosti,da bi lahko bil tudi on bolan.Omenila mi je, da lahko v času viroze otroček izgubi na teži tudi do 200g in da je možno da je bruhal pa jaz tega sploh nisem opazila.In res je ,če se spomnim prejšnega tedna,mi je po vsakem dojenju ogromno mlakca ven polival,tako da sem mogla vsakič zamenjati tetra pleničko,meni pa se to ni zdelo nič kaj takega in sem si mislila da je pač malo preveč pojedel mleka,pa da je vmes prišlo še nekaj zraka in da je zato tako bruhal.Naj povem še to da ga je po grafih glede teže in velikosti uvrstila v zlato sredino.Malček je drugače zadovoljen in se veselo smeji,čeblja in rokice tlači v usta.
Torej ali je moja zaskrbljenost popolnoma odveč?Ali je imela katera od vas podobno izkušnjo?
Se opravičujem ker sem tako dolgovezila,pa lep pozdrav!!!!!

Ne sekiraj se, vidva se pridno dojita naprej. Dokler malček pridobiva na teži ni panike. Moja se je tudi zredila samo za 300 g med pregledoma, pa je pediartinja takoj šla po tabelo s tistimi krivuljami in mi kazat, kje smo. Katastrofa, najraje bi jo mahnila, tako sem bila jezna. Skratka, če je otroček zadovoljen in se polno dojita, ni nobene panike. Pazi le, da preveč zraka ne hlasta in da lepo kupček podere. Pa veliko pij in kvalitetno hrano jej, pa bo. Ravnaj po svojem občutku.

JA NIČ SE NE SIKIREJ ČE JE OTROČEK ZADOVOLJEN IN VIDETI SREČEN JE BREZVEZE DELATI PANIKO.ČE SE BOŠ SEKIRALA BOŠ ŠE TA MLEK KI GA IMAŠ ZGUBILA, MISLI POZITIVNO.

Da, tvoja zaskrbljenost je trenutno popolnoma odveč. Otrok je pridobil na teži in ne hujša, kar je najpomembnejše. Otrok ne kaže večje potrebe, kot si napisala, je sicer zadovoljen in ne jokav. Če je pridobil malo manj, nič zato, saj je pri prejšnjem pregledu pridobil toliko več na teži. Sicer pa naj bi otrok težo podvojil pri 6-ih mesecih, če se ne motim?
Torej, veselo se dojita še naprej, bodi brez skrbi in uživajta dalje.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Živjo, ima isto težo kot naša pri treh mesecih, pa ima še zdaj “težave” s pridobivanjem teže. Smo pri 21 mes. komaj prilezli na 11 kg/88cm.

Sva se pa sprijaznila, da je pač bolj med suhimi.

Rada biti povedala še to, da sva ji midva na priporočilo patronažne sestre dodajale apatamil (ker se ni redila po 20g na dan) in ni pomagalo NIČ. Tako, da je bilo meni ful žal, da nisem nadaljevala samo z dojenjem, ker smo imeli zaradi dodajanja same težave z dojenjem.

LP

Jaz sem imela isti problem. V prvem mesecu se mi je punčka zredila po 1300g , 2. mesec 1000, pri 3. mesecu pa 400. Nisem mogla verjet ko sem vidla na vagi. Jaz sem bila namreč vsa zadovoljna, kako nam dojenje “laufa”:)), pol pa tako in par dni po pregledu sem bila tut sama vsa v dvomih kaj zdaj.
Ugotovila sem, da se punčka res malo manj časa doji, ampak ni nič jokala, da bi še jedla. Pa tudi zrastla je v tretjem mesecu 5 cm, v drugem pa 2 cm.
Jaz sem samo gledala, da sem jo mogoče malo pogosteje pristavljala. Nisem je nič silila. In zdaj bom vidla kako bo na pregledu.
Je pa zadovoljna in radovedna punčka.

V glavi imam samo en stavek- mleka je vedno dovolj:) – tako pravi Karmen. Ponudba-povpraševanje. In če otroček lepo napreduje, pač včasih pridobi malo manj na teži, drugič pa več…
Moja je imela pri rojstvu 3500, pri 3. mesecih pa 6200.
Mislim, da če je otroček zadovoljen in da so plenice polulane in da kaka, da je vse OK.

Draga Srečna!
Otrok je s cca 25 percentile ob rojstvu preskočil na cca 50 percentilo, kar pomeni, da morda napreduje celo nekoliko hitreje od povprečja; poleg tega je že v 3 mesecih podvojil porodno težo (ki pa je bila nekoliko nižja).

Vse je povedala pediatrinja, napisale pa predhodnice.

DA, zaskrbljenost je glede na navedeno popolnoma odveč.
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tvoja zaskrbljenost je popolnoma odveč. So meseci ko otrok ful napreduje potem pa se naenkrat malo ustavi itd. Neko nepisano pravilo je, da otrok pri petih ali šestih mesecih porodno težo podvoji, pri enem letu pa potroji. Tvoj jo je podvojil že pri treh mesecih, kar pomeni da super napreduje. Moj je ob rojstvu imel 3700g, pri treh mesecih pa 6200g. Mislim, da jo bo nekje ravno pri petih mesecih podvojil svojo porodno težo. Sicer pa je najbolj pomembno, da je zadovoljen in igriv.

Mi smo bli dons na pregledu, mali je star en mesec. Po občutku se mi je zdelo da mora imeti kakšne 4 kile, toda ko ga je dala na vago sem bla osupla,ker je dobu samo 330g. Otrok je popolnoma živahen in zadovoljen.

Zelo ste mi pomagale, ker sem mislila da imamo samo mi take probleme glede teže.
Lep pozdrav

Pozdravljene!

Mi pa smo bili v teh dneh na drugem cepljenju in ima sinek pri 4 mesecih 9100 g (porodna 4100g)- tudi samo od dojenja, kar bi lahko bila druga skrajnost (če se sme temu sploh tako reči). In me je seveda malce skrbelo, da je to preveč. A me je pediatrinja potolažila, da je vse v redu, ker samo dojim in ni to na račun kakšnih dodatkov.

Vidiš, pri nekaterih premalu, pri drugih preveč! Ne skrbi in pogumno se dojita naprej!

Darja

Zakaj se dojita komaj na 3-4 ure?
Midva se kar naprej: na pol ure, eno uro, kakor mu paše. Na 3-4 ure se mi zdi čisto premalo.

Doca,je pač takšen otrok.Nima nikakršne zahteve po tako gostem dojenju,ker je očitno moje mleko dovolj močno,pa tudi moja dojka mu ni za tolažbo!!!!!!Tudi prvega otroka sem dojila na 3-4 ure pa mu ni nič manjkalo!!Pa tudi pediatrinja mi je rekla da če ima od 5-6 obrokov na dan da je to popolnoma normalno!Pa še to moja prijateljica je dojila na tak način kot ti,pa je popolnoma obupala nad dojenjem,že po 2 mesececih in nakar je še skupaj z pediatrom ugotovila,da je njena malčica lačna,kjub tako gostemu pristavljanju.Enostavno se ji mleko ni več tvorilo in tako je začela malčico hraniti po flaški.Tako je bila ona zadovoljna,ker ni bila več prikljenjena na otroka,malčica pa tudi ker je bila sita!!!

A veste, da sem po vsem prebranem prav zaskrbljena.

Naša punči je imela ob rojstvu 3300, zdaj, ob dveh mesecih in pol, pa tehta 4400.

Dojiva se kar naprej, čisto po potrebi, tudi na pol ure, in v zgodbice o slabem mleku itd ne verjamem.
Jaz mislim, da mleko imaš ali pa ne, ne pa, ali je kakovostno ali ni.

Vsaj tako približno pravijo tudi svetovalke za dojenje…

Je pa res, da punči precej joka in je na sploh ne preveč zadovoljen otrok.

A isto je bilo že s starejšim sinom, precej jokav otrok, dojila sem ga ves čas, se mi zdi, da je bil kar naprej priklopljen, a njegova teža je bila skoraj dvojna v tem času, če primerjam s hčerko.

Je pa res, da je punčka preživela že dve bakterijski okužbi in en bronhitis. M

In pediater pravi, ko jo vidi, da ni razloga za paniko. Kaj pa ve mislite???

Dojita se naprej. Bi ga pa na tvojem mestu verjetno čez kaka dva tedna spet stehtala, da se vidi ali pridobiva na teži. 200g razlike lahko prinese tudi to ali je sit ali lačen, ali se je pokakal ali se bo ravnokar.

Mleko je bolj bogato z beljakovinami takrat, ko se otroček pogosteje doji. Morda bi poskusila nekaj dni pristavljati dojenčka na dve uri in boš videla, ali bo kakšna razlika?

New Report

Close