Najdi forum

Dvom glede posega

Spoštovani!

Zadnji dve leti so mi na stomatološki kliniki koreninsko zdravili spodnjo šestico in sedmico, saj je bilo prejšnje zdravljenje teh dveh zob nedokončano (očitno nestrookovni poseg v privatni ambulanti). Pred posegi me ta zoba sicer nista bolela, mi je pa zdravnik svetoval zdravljenje iz preventive. Čiščenje in polnjenj zobnih kanalov na omenjenih zobih je trajal več kot dve leti. Ko mi je zdravnik končno dokončal in zaplombiral še zadnji zob (šestico), me je ta ob ugrizu v tršo hrano bolel. Po ponovnem pregledu in rentgenu je ugotovil, da imam karies spodaj (na korenini zoba) karies in ker je tako globoko, naj bi bil potreben kirurški poseg – odstranitev dela dlesni in nato kariesa. Poleg tega naj bi bilo zaradi zelo malo ostalega zoba (prej sem imela namreč na tem že precej veliko plombo, nova pa je še večja), potrebno zob razžagati na dva dela, zbrusiti le-ta v dve špički, nato pa naj bi delo po dveh mesecih (tako je rekel) prepustil protetiku.
Zanima me, kako je mogoče, da zdravnik že pred ali med samim zdravljenjem ni opazil kariesa? Ali je tovrsten poseg res potreben in kako se sploh imenuje, kako dolgo traja cel proces in ali me bo v vmesnem času (dva meseca) zob bolel? Menite, da bi bilo potrebno še drugo mnenje? Koliko tovrsten poseg stane v zasebni kliniki?

Za čimprejšnji odgovor in nasvet se vam najlepše zahvaljujem!

Spoštovani,
težko je reči za nazaj, ali bi bilo mogoče karies opaziti že prej. V dveh letih, kolikor pravite, da je trajalo zdravljenje, se lahko tudi na zobu marsikaj zgodi… Če je karies pod nivojem dlesni in se zob namerava ohranjati, potem se dlesen pač nekoliko odmakne in se sanira karies, lahko pa se kirurško nekaj dlesni odstrani, če to kasneje ne bo moteče.
Kar pa se samega posega rezanja zoba tiče, ne vem, zakaj točno gre. Spodnje kočnike je včasih smiselno razpoloviti (t.i. hemisekcija zoba – spodnji kočniki imajo namreč največkrat dve korenini), če postane ena polovica neuporabna. Če pa sta korenini po zdravljenju v redu in je problem samo v kroni, zobozdravnik običajno izdela zatiček z nadzidkom, na katerega se izdela nova krona. Včasih pa je tudi to lažje opraviti na dveh ločenih polovicah in v tem primeru se iz enega kočnika izdela dva ličnika (t.i. premolarizacija zoba). O smiselnosti in potrebnosti takšnih posegov je težko govoriti brez rtg posnetkov in brez natančnega pregleda.
Glede cen se pozanimajte pri terapevtu, ki bi poseg izvajal…

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

Spoštovani!

Za odgovor se vam najlepše zahvaljujem: Imam pa še eno vprašanje: koliko časa po premoralizaciji zoba je možno narediti na tem zobu krono? Je doba dveh mesecev, kot mi jo je omenil zdravnik res potrebna, ali je to rekel zaradi čakalnih vrst? Omenil je nujno pazljivo čiščenje zoba, vključno z uporabo smrekic, zanima pa me, ali v tem vmesnem času zob boli?

Hvala in lep pozdrav!

Po premolarizaciji zoba se mora dlesen ob zobu lepo oblikovati in šele potem je mogoče lepo izdelati krono. Dva meseca čakanja je bolje kot en mesec, več pa res ni potrebno. V tem času se je res potrebno navaditi na natančno čiščenje in uporabo posebnih ščetk. Zob, ki se ga razpolovi, je mrtev in bolečine zaradi zoba naj bi bile odpravljene že pred posegom. Lahko pa boli ranjena dlesen, vendar običajno ne več kot teden dni in ne toliko, da težav ne bi bilo mogoče omiliti z navadnimi analgetiki.
Lep pozdrav, DD

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close