Najdi forum

dvojno državljanstvo

Odgovor na vprasanje Pike Nogavicke – najbolje je, da si preberete v tem linku … http://www.britsabroad.com/forum/f16/dual-nationality-742/ Kot vem, se ni treba odpovedati US nationality, ker ti pripada by the origin of birth. Je pa tezava, ko postane zaposlena. Moji ameriski prijatelji imajo celo sranje v UK s tem. V primeru, da vasa hci zivi potem v EU (npr Slovenija), in ima se vedno USA passport/Green Card, bo morala po US zakonu upravljati amerisko dolznost – US tax return (napoved za dohodnino) – vsako leto, in v primeru, da je USA davek vecji od katerekoli drzave, v kateri je potem davcni rezident, bo morala doplacevati razliko v USA! V EU je, kjer si davcni rezident, in ne po nacionalnosti. Imate sreco, da ni sin, ker bi moral iti v vojsko, v primeru, da USA mobilizira populacijo. No, v Sloveniji itak.

Mene pa zanima obratno vprasanje od prvotnega pod tem naslovom – v primeru, da se kot slovenski drzavljan naturaliziram v UK, ali s tem izgubim pravico do slovenskega drzavljanstva / passporta? Na uradnih straneh spleta vidim, da se moras v procesu naturalizacije v Sloveniji odreci prvotnemu, razen v izjemnih situacijah (sportnik, umetnik etc), ni pa nobene informacije za visa versa. UK dovoljuje dvojno. Ce prav razumem, Slovenija ne more zakomplicirati, ce sprejmem UK nationality, vendarle se moram v Sloveniji gibati samo s slovenski passportom. Razumem prav?

Ali mogoce kdo ve, kje se to uradno najde na spletu? Nasla sem info samo, ce hoces postati slovenski drzavljan.

ce GB dovoli dvojno drzavljanstvo,potem ni problema.vsaka drzava,ki dovoli dvojno drzavljanstvo,ti ga tudi da.
drugace je z drzavami,ki tega ne dovoli.tam moras prinesti izpis iz drzavljanstva.nemcija je vcasih to zahtevala,kako je zdaj pa nevem.

lep pozdrav mene pa zanima obratna situacija….sem slovenkla pa bi imela ameriško drzavljanstvo…ker grem študirat nasledn let samo jst bi že zdaj imela njihovo državljanstvo pa bi lepo prosila za nasvete !!!!!!!!!!!!!!

Haha.. se hecaš? In kar študirala bi?

No, resno, če si bila rojena v ZDA, bi ga že morala imeti, če ga še nimaš, ga v takem primeru dobiš brez problemov.

Sicer pa ameriško državljanstvo dobiš zelo težko :(.

all around the world – ce postanes drzavljan UK, se ti ni treba odreci slovenskega drzavljanstva. Imas prav, v Slovenijo vstopas s slovenskim potnim listom in si tretirana kot Slovenka.

nak

Kdaj pa je Kay rekla da se je v ZDA rodila, ne vem zakaj predpostavljaš to!

Zanimiva tema, vendar se noben ni razisal o stalnem bivanju 🙂
Kaj menite, ali je možno uradno imeti dva stalna bivanja? Jaz namreč
imam Slovensko z stalnim bivanjem v Sloveniji ter Bosanko-hercegovsko
z stalnim bivanjem v Bosni. Imam pa tudi Bosansko vozniško. Je možno
v Sloveniji voziti z Bosanko vozniško ter se legitimirati z Slovensko osebno.
Mislim da je možno tudi prijaviti samo eno stalno bivanje ter to imeti vpisano v obeh
potnih listih. Vendar ne vem ali se potem lahko v Sloveniji legitimiram z
Bosanskim državljanstvom. Predvidevam, ker moja teta živi v Bosni in ima
dva državljanstva (Bosansko in Hrvaško) in prijavljeno eno stalno bivanje.

Dvojno državljanstvo je stvar volje državljana in vokje države, ki mu da svoje državljansvo poleg Slovenskega državljanstva. V takih prierih se ni potrebno pdpovedovati nobenemu državljanstvu tako kot zmotno mislijo nekateri. Pomembno je kako veljata eno in drugo državljansvo. Na primer na območju Republike Sloveine velja vedno Slovensko državljanstvo, na območju druge države pa državljanstvo te države.

živjo.
mene pa v bistvu zanima kako si pridobi naše državljanstvo rezident rusije? je dolovj da živi tu pri nas in ima urejen status tujca? po koliko časa lahko zaprosi naše državljanstvo? kako je s tem če je poročen s slovenko?
hvala že vnaprej 🙂

Živjo!

Zanima me, kaj bo z državljanstvom mojega otroka, ki se bo rodil v Kolumbiji. Oče je Kolumbijec, jaz pa Slovenka. Rada pa bi, da bi imel otrok obe državljanstvi. Kako in kdaj javim v Slovenijo, da sem rodila?

Hvala!!

Poklici na najblizje veleposlanistvo ali konzulat Slovenije. Najprej preveri, ce Kolumbija dovoljuje dvojno drzavljanstvo, pa tudi, ce je otrok avtomaticno upravicen do kolumbijskega.

No, če mi dovolite, bom poizkusila odgovoriti, vendar ne morem iz svoje kože, da ne pripomnim nekaj: Zakaj ne vprašate na svoji upravni enoti (za tiste, ki živite v RS), kako je s tem? Pri svetovalcu/ki, ki rešuje vloge za sprejem v državljanstvo, boste dobili čisto vse informacije (in to konkretno o vašem primeru, ne na splošno).

Glede dvojnega državljanstva velja pa naslednje:

V kolikor prosi za sprejem tujec na podlagi 10. člena, mora predložiti odpust; vendar pa, če tak tujec dokaže, da njegova država odpusta ne daje (ali ga celo sankcionira), če dokaže, da ima njegova država tak zakon, po katerem državljanstvo izgubi avtomatično, če dobi drugega; ali pa če gre za načelo vzajemnosti ( o tem je že nekdo pisal, velja le za države EU) in, če odpusta ne dobi v razumnem roku – a to mora dokazati.

Potem imate spet naslednjo kategorijo : 12/5 člen – to so osebe, ki so sicer tuji državljani, pa so rojeni v RS in tu ves čas tudi dejansko živijo – tu sploh ni odpusta iz državljanstva;

12/1 – to so osebe slovenske narodnosti oziroma potomci do četrega kolena – tudi tu ni odpusta;

če prosi za podlagi 12/3 (to je na podlagi poroke s slov. državljanom), prav tako veljajo določene izjeme – tako lahko taka oseba zaprosi za spregled tega, vendar morajo biti res utemeljeni razlogi – tu da svoje mnenje Vlada;

potem imate še begunce in apatride (osebe brez državljanstva) – tudi tu ni odpusta – bi bilo malo hecno!

Sledi pa še posebna kategorija – 13. člen – to je izredna naturalizacija – sem pa sodijo potem vsi zaslužni npr. (športniki, znanstveniki……) – tudi tu ni odpusta.

Čisto druga kategorija so pa otroci, ki so rojeni v tujini, pa je en od staršev tuj državljan, drugi pa slovenski – v tem primeru ne gre za pridobitev državljanstva na podlagi posebne prošnje, temveč se takega otroka priglasi kot državljana RS (tisti od staršev, ki je državljan) in tudi tu ni odpusta!!!

TOLE JE ZA MILAGROS – v tem primeru moraš na podlagi rojstnega lista urediti to priglasitev – bodisi na najbližjem veleposlaništvu RS v tujini ali v RS (če imaš sorodnike tu, je to dokaj enostavno, pošlješ jim rojstni list in pooblastilo ,da lahko to uredijo – vendar pazi, rojstni list mora biti ustrezno overjen za uporabo v tujini in preveden v slovenski jezik). V takem primeru Slovenijo čisto nič ne zanima, ali ima otrok še kakšno državljanstvo – običajno je, da imajo taki otroci dve (po obeh starših).

tukaj ni vprašanje slovenija,ampak država iz katere prihaja oseba,oz.če podpira njegova država da obdrži svoje in ali sprejme drugo drž.

vio, ne bo držalo. Vprašanje je bilo, kaj je s tujcem, ki živi v Sloveniji in želi pridobiti slov. državljanstvo. Države Slovenije npr. čisto nič ne zanima, če imaš ti poleg slovenskega še pet državljanstev, ki si jih pridobila na podlagi česarkoli že, vendar pa velja, da si na območju Slovenije le državljanka RS in se ne moreš izkazovati kot tuja državljanka. Vsaka država te zadeve ureja na svoj način, nekatere so zelo “prijazne” in sprejmejo čisto vsakega, nekatere pa pač malo zakomplicirajo.

Se je pa potrebno zavedati, da se moraš pri dvojnem državljanstvu podrejati pravu dveh držav (kar zna bili zelo zanimivo pri moških, ki jih lahko doleti, da po vstopu v drugo državo odidejo na služenje vojaškega roka:) ).

Kaj pa je treba narediti za ameriško državljanstvo, če imaš prej slovenskega in greš tja npr. študirat ali živet?

PS: Se odpoveš slovenskemu?

Zdravo
Sem prebiral zakone, ampak me zanima kako je v praksi v tem primeru:

Oseba ima slovenska starša, je bila rojena v slo., vendar so se izselili (izven EU), zdaj pa bi ta oseba rada pridobila slo. državljanstvo.

Je potrebno tu iti čez celo proceduro – zaprositev za status tujca in za dovoljenje za začasno prebivanje, in po enem letu zaprositev za državljanstvo?

V tem primeru, kako težko je v praksi dobiti status tujca in dovoljenje za prebivanje in ali so kakšni ‘hakeljci’?

Kako pa je če je osebi vseeno za tuje državljanstvo in ji ni mar če ga izgubi če dobi slovensko?

pozdrav vsem skupaj!

ja sem tudi prebiral zakone, ampak me zanima kako je v praksi v mojem primeru.
moja babica in mati ste rojene v sloveniji.
babica se morala odreci slovenskega drzavljanstva 90e da bi mogla sprejemati slovensko penziju v hrvaski. moji starsi zivita v hrvaski, moj stric pa v sloveniji.
moja mati ima samo hrvasko drzavljanstvo.
ja z mojoj familijo zivim v australiji.
da li i po katerem clanu zakona bi mogao zatraziti slovensko drzavljanstvo? puno fala na odgovorima. in oprostite na moji slovenscini.
pozdrav from australia

czpnn
Re: dvojno državljanstvo

14.06.09 19:23

Dvojno državljanstvo je mogoče in nikjer izrecno ne piše, da nekdo ki ima Slovensko državljanstvo ne more imeti na peimer državljastva Bosne in Hercegovine ali Hrvaške ….. v letih 1990 pa tja do 1994 je Slovenija sicer pametovala o tem kako nekdo ki ima Slovensko državljansvo ne more ali celo ne sme imeti še enega. To se je dogajalo seveda takrat ko je Slovenija imela polne žepe Jugoslovanskega denarja in ko se je lahko svoje predpise in državne direktive domišljala kar sproti.

No, danes je temu nekoliko drugače.

Danes ko se Slovenija sprašuke kdo jo bo iz dreka pobral je najmanje pomembno to kdo ima Slovensko državljanstvo in še kakšnega drugega, torej kdo ima dvojno državljanstvo

MENI OSEBNO SE ZDI TO PISANJE IZREDNO NESRAMNO. NE RAZUMEM, ZAKAJ “TOLČI” PO DRŽAVI,KI TI DAJE KRUH IN SIGURNO TUDI ZASTONJ STREHO NAD GLAVO.MISLIM, DA NIHČE NIKOGAR NE SILI, DA IMA SLOVENSKO DRŽAVLJANSTVO IN, DA ŽIVI IN SI SLUŽI KRUH V SLOVENIJI.ZAKAJ ZABOGA LE ŽIVI V SLOVENIJI, ČE JE VSE TAKO SLABO?? ČE KOMU KAJ NI VŠEČ, NAJ GRE TJA, KJER MU BO! P.s.: o kakšnem jugoslovanskem denarju je pa govora???? Resnica je, da je skoraj ves denar iz Slovenije šel v južne republike!!! Slovenija je vedno imela svojega, ker smo se pridno učili in delali /beri.GARALI/!! Da je temu res tako, se vidi sedaj,kje je Slovenija in kje ostale jugos. republike!

no imam tudi jaz eno vprašanje ce se je kdo srecal z takim primerom me zanima ce lahko hcerka ki ima pravega oceta v svici dobi preko oceta svicarsko drzavljanstvo hcerka pa je polnoletna ze

Več o dvojnem državljanstvu na: Dvojno državljanstvo

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close