Najdi forum

Dvojno državljanstvo in pravice

Pozdravljeni,

zanima me ali ima kdo izkušnje okoli otroškovega dvojnega državljanstva, posledično pravic in dolžnosti. Rodil se nama bo otrok, jaz (mama) imam Slovensko državljanstvo, partner ima Hrvaško in Slovensko državljanstvo. Otrok bo rojen v Sloveniji in mu lahko dodeliva ali slovensko stalno bivališče ali hrvašsko stalno bivališče.

Začasno bomo živeli na Hrvaškem, kjer bi otroka želela vpisati tudi v hrvaški vrtec (konkretno italjanski vrtec na hrvašem), za osnovno šolo pa še nismo na jasnem, saj smo v neposredni bližini Slovenije.

Kako je z zdravstveno oskrbo otroka, kako prihaja babica po porodu, mi priprava prevoz v Slovensko porodnišnico na izdano napotnico za reševalno vozilo itd.

Hvala vsem za predloge in usmeritve.

Spoštovani,

sam nimam podobnih izkušenj niti ne poznam formalnih postopkov zato le posredujem vaše vprašanje za ostale uporabnike foruma. Kot prvo mi pride na misel, da bi se mogoče veljalo obrniti na CSD. Če ne drugega zato, da bi dobili informacijo kateri državni organ je zadožen za taka pojasnila. Druga možnost je, da se obrnete po nasvet na pravnika z izkušnjami s tega področja.

Lep pozdrav,

Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

Sem slovenka, oče hrvat, ima oba državljanstva, to se uredi  pred polnoletnostjo, da kasneje ni težav in se otrok kasneje sam odloči, kaj bo. Moj otrok se je rodil v Sloveniji in smo ga na Hrvaškem vpisali v knjigo rojstev.

LP

 

N:

New Report

Close