dvojni zobek
Sin je v fazi menjanja zobkov iz mlečnih v stalne. Star je 5,5 let, izpadlo mu je že 5 zobkov.
Pri mlečnih mu manjkata spodnji dvojki, ena enka je normalna, druga pa je dvojni zobek. Zaradi rasti stalnih zobkov so nas napotili k ortodontu in na slikanje. Ortodont je priporočal puljenje dvojnega zobka, ker naj stalni ne bi rinili dovolj močno, da bi ga izrinili. To puljenje se je zavleklo čez počitnice in cel september (sinov zobozdravnik je na bolniški), med tem časom pa se je zobek začel majati in se nam puljenje zdaj zdi nepotrebno. Do tu je o.k.
Problem oz. skrb nastane pri rasti stalnih zob. Izpadli so mu 4 zgoraj (obe enki in dvojki) ter spodnja enka (dvojk nima). Zgornji enki sta zrastli od drugih pa ni ne duha ne sluha. Spodnje enka se mi zdi da bo zrastla, skrbi pa me za dvojke. Ortodont je rekel, da je vse o.k., ampak moje nestrokovno oko pri štetju spodnjih zobkov ni naštelo pravega števila. Zdi se mi, da ena dvojka bo, tam kjer je dvojček je pa ni.
Kako je s tem? Kaj če mu ne zraste dvojkica? Ima kdo podoben primer?
Hvala za odgovore
Čokoladka
Spoštovana Čokoladka,
najprej malo vzgoje – če vas je ortodont napotil na ekstrakcijo zoba dvojčka, potem je za to že imel vzrok. Tudi, če se vam poseg zdaj zdi nepotreben, je vseeno bolje, da upoštevate zdravnikov nasvet.
Kaj veliko vam jaz pri sinovih težavah ne morem svetovati, ker nimam prave predstave. Če ortodont po ogledu rtg posnetka pravi, da je s stalnimi zobmi vse v redu, potem jaz tukaj nimam kaj dodati. Tudi starost 5,5 let je še popolnoma primerna in ni nič nenavadno, da še nima stalnih dvojk. Če pa fantek nima zametka za dvojko, pa tudi ne bo nič strašnega. Evolucija in naš način prehranjevanja (mehka hrana) reducirata število zob in stranski sekalci (dvojke) so med temi (poleg petic in modrostnih zob). Vsekakor ste že v obravnavi pri ortodontu in on bo gotovo dobro poskrbel za vašega fantka.
Lepo pozdravljeni!
P.S.
Zadostuje en vpis. Vaše sporočilo bo vidno šele, ko ga potrdi moderator.