Dvojni S
Pozdravljeni,
samo tokrat še prosim za vaš odgovor. Prilagam tudi zadnji UZ ledvice, na podlagi katerega sem dobila perkutano nefrostomo. A s tem res lahko hodiš v službo – v bolnici so mi to namreč rekli, men pa ni jasno kako, pa vmes še na preveze? Ampak očitno bo treba, dokler ne bo druge rešitve glede kamnov v ledvici.
Par dni pred hospitalizacijo sem še bila na i.v. urografiji, katere izvida mi pa nihče ni povedal oz. interpretiral, razen pri sami preiskavi mi je radiolog omenil, da je zastoj v ledvici.
Moram povedati da mojega urologa ni bilo in me je obravnaval drugi, ki se je za poseg z radiologom osebno dogovoril. Malo sem bila šokirana zaradi samega razvoja dogodkov in nisem kaj dosti spraševala. Drugače pa je bil odnos vseh korekten, vsi so bili zelo prijazni, ampak prazniki so naredili svoje. Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Preveze se opravljajo na 2-3 dni s strani patronažne službe, seveda pa si lahko prevezujete nefrostomo tudi sami – sploh če hodite v službo. Gre za to, da je potrebno vzdrževati čisto vstopno mesto in zalepiti cevko, da ne izpade – šiv namreč sčasoma popusti in ni garancija za fiksacijo nefrostome.
Glede na to, da morate v službo se mi zdi, da bi lahko urolog to upošteval in vas obravnaval prednostno. Ali šef oddelka za urologijo, kjer vas obravnavajo, ve da boste morali z nefrostomo v službo in ali se res ne da vstaviti notranje drenaže – DJja??
Spoštovani!
Končno sem dobila odpustno pismo iz bolnišnice. Poslala sem vam ga v zasebnem sporočilu in bi vas prosila za vaš komentar. Kot sedaj kaže niso moj problem samo ledvični kamni – če sem prav prebrala.
Na kontrolo sem naročena šele konec januarja, in sicer na cistokopijo. Predvsem me zanima kakšno preiskavo mi bodo naredili in kaj približno lahko pričakujem.
Glede službe je “problem” odpadel, ker nisem naredila zdravstvenega pregleda, vendar mi je zdaj najvažnejše, da se čimprej pozdravim. Žal se počutim precej slabo, velikokrat imam bolečine desno v ledvenem delu oz. spredaj približno 6 cm pod pasom, ki pa popustijo potem ko vzamem tableto proti bolečini. Prosim za vaše mnenje in komentar.
Spoštovani!
Retrogradno slikanje pomeni najprej cistoskopijo – pregled mehurja. Nato pa tako kot bi vam dali DJ, le da namesto zavite cevke vstavijo ravno – tako imenovani UK – ureterni kateter, prek njega aplicirajo kontrast, slikajo in nato UK spet odstranijo. Vse skupaj traja kakšne pol ure (običajno).
Verjetno bodo ob retrogradnem slikanju opravili tudi progradno slikanje – se pravi vbrizgali kontrast po nefrostomi in slikali, ali “teče dol” ali ne.
Mnenje, da je najbrž prisotna PU stenoza (se pravi zožitev na prehodu iz ledvičnega meha v sečevod) na osnovi dejstva, da se po 2 urah prikaže na IV urografiji ledvica, ureter pa ne, kasnejših slik pa ni zato, ker je apart odpovedal, je lahko pravilno ali pa tudi nepravilno. Velikokrat se izkaže, da se po 2 urah prikaže le pielon, po 5 urah pa kar večina ureterja in se tako izkaže, da je problem nižje.
Dokumentacija, ki ste jo priložili na vpogled, razjasni precej, še vedno pa ne vem, ali je bila opravljena CT preiskava, ki bi povedala, kako je s kamni. Če ni bila, se lahko oglasite pri nas (seveda z napotnico in po poprejšnjem dogovoru), da vas napotimo na to preiskavo.
In nenazadnje, še vedno ne vem, zakaj se ne opravi ureteroskopija s poskusom nastavitve DJ v narkozi. Potem bo več znanega.
Vse skupaj verjetno sploh ni nič posebnega – če celo zgodbo prav dojemam, ste imeli najprej vstavljen DJ, nato ste šli na drobljenje kamnov z ESWL, nato ste kamenčke izločali, potem se je pa spet en drobec pač zataknil in smo spet na začetku, upajmo da sedaj z manjšim bremenom kamnov v telesu – ureteroskopija bi ga najbrž našla ali pa drenirala s ponovno nastavitvijo DJ. Predlagam, ko bo to opravljeno, meritve rizičnih dejavnikov za ponovitev oz. ponovno rast kamnov ter preventivno zdravljenje, saj je očitno, da so vam kamenčki povzročili oziroma vam že več kot pol leta povzročajo hude težave.
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za vaš odgovor. In ja, pravilno ste dojeli mojo zgodbo. CT še ni bil opravljen, ureteroskopija pa naj bi bila opravljena po IV urografiji, kjer so se pa stvari začele komplicirati. Aparat je bil pokvarjen in potem sem bila v čakalni vrsti, ob mojem pregledu pa se je spet pokvaril in potem zastoj in nefrostoma kot začasna rešitev.
Ker imam občasno še vedno bolečine me zanima ali ledvica ob nefrostomi še naprej »trpi« oz. se kvari? Skrbi me tudi to ali mi bodo na kontroli odstranili nefrostomo – lahko to sploh pričakujem oz. da se zamenja vsaj z DJ?
Glede kamenčkov pa to – še imam hranjene drobce, ki sem jih izločila in ali je smiselno, da jih nesem zraven na kontrolo – baje, da se jih lahko da v analizo?
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
EAU priporočila obravnave bolnikov s kamni priporočajo, da se vsakemu bolniku, ki ima ledvične kamne, enkrat (prvič) določi sestava kamnov. Sam bolnike vedno spodbujam, da prinesejo drobce, da jih pošljemo na analizo. Včasih smo jih pošiljali v Maribor, vendar so tam še lani (ne vem, če so sedaj kaj spremenili), delali le kvalitativno analizo z metodami, ki po evropskih priporočilih niso dovolj natančne, zato sedaj pošiljamo v laboratorij v UKC Ljubljana. Lahko pa pokličete (kontakt – link spodaj, Center UROL) in vam to uredimo (je pa res, da kdaj pa kdaj laboratorij kamne preprosto izgubi, ali pa se izgubijo na poti).
Pozdravljeni!
Zanima me ali je ta analiza drobcev ledvičnih kamnov v sklopu storitev preko ZZZS ali samoplačniška?
Medtem sem opravila tudi retrogradno slikanje sečevoda, v izvidu pa je navedeno: “sečevod se prikaže v celoti, kontrast prisoten tudi v pielonu, PU segment je ožji. Zanesljivih konkrementov ne najdem.”
Vendar pa sta na zadnji RTG sliki konec leta bila vidna vsaj dva kamenčka v velikosti 0,9 do 1 cm.
PCN mi je urolog odstranil in vstavil dvojni J stent, dobila sem napotnico za CT trebuha brez kontrasta. Mi morda lahko priporočite kje bi čimprej opravila to preiskavo (Bolnišnica Ptuj, Celje, Sl. Gradec?),
saj v MB pridem na vrsto šele sredi aprila.
PU stenoza naj bi bila prirojena in ali se to zdravi še na kak drug način kot z operacijo?
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani!
Če je DJ vstavljen, potem najbrž popolne stenoze ni.
PU stenoza se rešuje z operacijo (odprto, laparoskopsko ali ureteroskopsko).
Če so kamni vidni na slikah, potem boste najbrž sedaj, ko je DJ vstavljen, opravili spet drobljenje na Bledu ali v UKC Ljubljana (v Lj je dosti daljša čakalna doba kot na Bledu).
Predvsem bi bilo smiselno potem, ko bodo kamenčki podrobljeni opraviti preiskave urina in krvi, da vidimo, ali je moč kaj napraviti glede preventive, da ne bodo spet zrasli.
Če je kamen viden na sliki, potem morda CT ni potreben. Sploh, če ste kamne na Bledu že drobili. Najbrž je smiselno ponovno drobiti. Če bodo pa na Bledu rekli, da to ne gre ali ni mogoče, potem pa druge preiskave. Kolikokrat pa ste bili na Bledu? Drobljenje je pač proces, ki traja, zahteva večkrat, velikokrat. Za CT se odločimo takrat, ko ne vemo zagotovo, kaj je ali s kakšnim posebnim razlogom. Če se kamen jasno vidi na sliki in je to v korelaciji z izvidom UZ, potem najbrž ni potrebno.
Omenili ste številna mesta, ki imajo vsa CT in vsak CT lahko napravi pregled brez kontrasta. CT za kamne z dvojnimi energijami pa delamo v Slo samo pri nas v Murski Soboti. Če je kamen viden na rentgenu, potem ni ureten in vam dvojnoenergijski CT v tej fazi ne bi koristil, običajen CT pa bi pokazal, ali je morda kakšen kamenček ob DJju oz. kje v ledvici je.
Analiza kamnov je stvar urologa. Pač mu date kamenček in ga pošlje (vsaj tako delujejo stvari v MB, pa v MS, pa seveda v LJ, kjer je v KC LJ za to laboratorij. Samoplačniško (pošiljajo v Italijo) so to delali na Bledu. Ampak – če imate pač DJ in naj bi šlo (po RTG in/ali UZ) za kamen velikosti cca. 1 cm, potem najbrž ni druge kot Bled. Če pa tam rečejo, da kamna ni, potem pa CT. No ampak vse to razmišljanje je spet zgolj ugibanje, zato ga ne nameravam nadaljevati. Če želite zasebno svetovanje, kliknite na spodnjo povezavo. Vedite pa, da so problemi s kamni v sečilih pogosto doživljenski, skoraj nikoli ne pride do “dokončne” rešitve.
Spoštovani!
Veliko ste mi že pomagali z vašimi razlagami, zato vas prosim še za en odgovor. Namreč, v decembru sem imela ponoven zastoj v ledvici zaradi ledvičnih kamnov, nekaj je govora tudi o PU stenozi. Vstavili so mi PCN, konec januarja so mi jo zamenjali za stent dvojni J. Pri retrogradnem slikanju ni bilo opaziti kamenčkov. Napotena sem bila na CT trebuha, čakam še na izvide in nato kontrolo pri urologu.
Zadnje dni so se mi ponovno pojavile bolečine v desnem ledvenem delu in pa pod desnim rebernim lokom spredaj, bolečina seva navzdol. Bolečina je topa in je nimam ves čas, mine brez tablete, nimam vročine, ne mrzlice.
Je možno, da se mi je kljub stentu ponovno nekje “zadelal odtok” urina iz ledvice in mi tako spet povzroča zastoj? Naj grem raje predčasno nazaj k urologu? Izvide CT trebuha in nato kontrolo imam čez približno en teden. Prosim za nasvet. Hvala.
Spoštovani!
DJ se lahko “zamaši”. Zlasti pogosto je to npr. pri nosečnicah, kjer ga moramo zaradi tega menjavati pogosteje, to je vsak mesec. Odvisno od osebne nagnjenosti k vnetjem, infektom in nastanku kamnov, na kar delno vpliva genetika (tu kaj dosti ne moremo narediti, včasih lahko predpišemo zdravila, ki modificirajo sestavo urina, seveda potem, ko vemo, kateri so rizični dejavniki pri konkretnem bolniku), delno oz. v bistvenem delu pa prehrana. Ključno je, da se popije vsak dan toliko tekočine, da se polula 2 litra urina. Ni važno, koliko popijete (to je odvisno od številnih dejavnikov, npr. vlažnosti v prostoru…), važno je, koliko urina se izloči. Nad 2 litra je tista vrednost, ki bistveno zmanjša tveganje za rast kamnov v sečilih.
Če bodo težave v smislu vročine (nad 38 st. C), mrzlice… potem je predhoden obisk zdravnika smiseln, sicer pa bo najbrž v redu, če počakate na redno kontrolo, za katero navajate, da jo imate čez teden dni. Ampak to je zgolj načeloma, v konkretnem primeru to presodi vaš osebni ali dežurni zdravnik.
Spoštovani,
v priponki vam posredujem izvid CT-ja. Počasi me namreč grabi panika, da me očitno slej ko prej čaka operacija ali pa se vseeno da moj primer rešiti kako drugače? Te dni čakam mnenje konzilija glede mojega nadalnjega zdravljenja. Lahko prosim malo pokomentirate moj izvid. Se mi zdi, da je dobro vsaj to, da ledvica navzven ni povečana in da je ohranjena parenhimska plast.
Kakšna operacija bi sploh prišla v poštev? Kako dolgo se čaka na tako operacijo in kako dolgo traja sama operacija, če ni zapletov?
Razen občasnih bolečin v ledvenem delu drugih težav nimam.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Dobro, kamni sploh niso zelo veliki, pravzaprav so majhni, tako kot piše v izvidu. Na hitro, brez poznavanja celotne zgodbe in predvsem ključnega, to je bolnika, se zdi, da teoretično obstajajo 3 možnosti:
1. ESWL – lepo drobiti kamne na Bledu, lahko večkrat, vmes pa kdaj zamenjati DJ (ista cevka naj ne bi bila vstavljena več kot 3 mesece). Problem je kamen v spodnjem kaliksu, morali bi delati na telovadbi, postavljanju na glavo itd po drobljenju, da bi drobci šli ven. Ampak vsekakor je smiselno poskusiti.
2. fleksibilna ureteroskopija
3. PNL (perkutana nefrolitotomija)
Če je kamen v “parenhimu”, potem ga najbrž nima smisla odstranjevati, ni nujno, da je to koristno in ga seveda z ESWL ali verjetno tudi fleksibilno ureteroskopijo ni moč odstraniti, le s PNL, vendar navadno to ni smiselno.