Najdi forum

Spoštovana ga. Brezigar,
na vas se obračam, ker me resnično nekaj zanima. Leta 2005 sem izgubila dvojajčna dvojčka, enega v 5. tednu, drugega v 22. tednu nosečnosti. o razlogu smrti obeh še nisem dobila pojasnila od nobenega zdravnika, največkrat se je govorilo o nesrečnem slučaju.
Po stresnem obdobju izgube otrok nama je z možem po 1,5 letu poskusov končno uspelo zanositi. Ne boste verjeli – zopet dvojajčna dvojčka! Sem v zgodnji nosečnosti, pred kratkim so se pojavili krči in rjav izcedek, bila sem na urgenci, kjer so mi povedali, da grozi spontani splav.
Nekako sva se že sprijaznila z najino nesrečno usodo glede velike želje po donositvi saj enega zdravega otroka. Sedaj nama z možem ne preostane nič drugega kot da čakava, kaj nama bo prinesel čas.
Se mi pa porajajo mnoga vprašanja. Koliko je možnosti, da dvakrat zaporedoma ženska zanosi z dvojajčnima dvojčkoma? Je to genetsko ali samo slučaj, da imam dvojne ovulacije? V moji družini še ni bilo takega primera, medtem ko pri možu ja. Kakšen je vaš nasvet, če bo tudi ta nosečnost neuspešna? Ali bi morala opraviti genetske teste?
Seveda ne smem pozabiti omeniti, da sem obakrat zanosila po naravni poti.
Hvala za odgovore in zdravo ter srečno novo leto 2008!
LP Katja

Seveda je možno, da ženska dvakrat zaporedoma zanosi dvojajčne dvojčke, saj je to v nekaterih družinah avtosomno recesivno dedno, to pa pomeni, da sta oba zakonca prenašalca pomembnejšega gena za dvojajčne dvojčke.V drugih družinah je genetska komponenta poligenska. Več genov ima majhen učinek, ki se sešteva. Tudi v slednjem prmeru je mogoče, da se situacija ponovi.Način dedovanja v posamezni družni je mogoče ugotavljati le na podlagi analize pojava v (širši) družini, medtem ko pomembnejši geni, ki bi bili povezani z pojavljanjem dvojajčnih dvojčkov še niso odkiriti. Na osnovi analize družin, kjer so se večkrat rodili dvojčki so izračunali, da ima ženska, ki rodi dvojčke, štirkrat večjo možnost, da tudi naslednjič spočne dvojajčne dvojčke.
Hvala za voščila. Jaz pa vam želim mirno in zdravo nosečnost in to, da bi se vama rodila zdrava korenjaka.
LP

Pozdravljeni!
Seveda se da zanosit dvojčke dvakrat.celo večkrat-sama sem živ dokaz za to.
Imamo 10 otrok,prvi trije so enojčki,potem imamo dvojasjčni dvojčici,po letu in pol spet dvojajčni dvojčici,po dveh letih spet zanosim dvojčka a tokrat mi en odmre,drugi se rodi ob roku,po letu spet zanosim in zopet dvojajčni dvojčici….tako smo v slabih 10 letih dobili 10 otrok:)

ČESTITAM! KAPO DOL!

New Report

Close