dvigovanje ritke in trupa
Naš dojenček bo star štiri mesece, ima 7 kg in je bil dolg 23.07.2008 63cm. Ob rojstvu je imel 4,070 kg in je meril 53 cm. Je polno dojen. Opažam da kar nekajkrat na dan, ko leži na hrbtu, dvigne ritko in trup navzgor (kar visoko), (opre se na nogice), pri tem ostane glavica na podlagi. Glavice pri tem ne sloči, tudi drugače ga nikoli ne najdem (ko se igra sam) v usločenem položaju (glavica in hrbet). Včasih se pri tem nagne na levo ali desno stran.
Kravico lepo pase, igračke, smeh,močno udarja z nogicami in je kar precej živahen in gibčen fantek..zadovoljen dojenček.
Zanima me ali je to normalno vedenje ali gre morebiti za ekstenzijski vzorec.
hvala za odgovor
Mislim, da ne gre za pretirano iztegovanje, pač pa se samo igra. Poskusite ga iz lege na hrbtu potegniti za ročice in posesti. Če se takoj lepo usede, glavico pa pri dvigovanju drži med rameni (torej se ne upre na petke in dvigne ritko), je vse v redu.
Včeraj se je npr. ko sem mu ponudila svoje roke sam dvignil in nesel glavico s seboj, tudi v jajčki in vozičku občasno dela trebušnjake in nagiba glavico in ramena terr prsni koš naprej,
Danes, ko smo hoteli preveriti po vašem odgovoru, pa se mu Zdi zabavno in se upira na petke in dviguje ritko in zgleda, da je njemu hec.
Malo smo zmedeni.
Ali mogoče narobe ravnamo z njim?
Kaj to pomeni?
Glavica zaostaja?
Se da to vedenje odpraviti?
Najlepša hvala za pomoč!
Če se zna pravilno usesti, torej slidi z glavico in rameni, potem je bolj verjetno, da se mu res zdi hecno. Čeprav je tudi res, da se otroci z ekstenzijskim vzorcem ne znajo usesti in vedno dvignejo ritko in se uprajo na nogice-sploh jih ne moreš posesti.
Skozi vam pišem, da je to v redu, če sicer zna dvigovati glavico. Ukrepanje ni potrebno. Le v primeru, da bi se skozi tako dvigoval, ne bi pa znal pravilno, bi bilo za ukrepati.
Moki74, naša punčka se točno tako obnaša kot vaš korenjak, prav nasmejala sem se ko sem prebirala vaše poste. Tudi ona dviguje ritko, se dviguje v vozičku in se je včasih prav hecna, koliko energije vloži v to “telovadbo”. Ne vem zakaj bi bilo kaj narobe, lahko smo srečni da imamo tako gibčne in žive otroke.
lp
ella
Če otrok kontrolira glavico, potem je tako gibanje v redu. Če pa nima še kontrole glavice, pri poskusu posedanja pa se opira na petke in dviguje ritko, dviga pa se “kot ploh”, potem je zelo narobe. Ne gre za gibčne in žive otroke.
Pozdravljeni.
Svojega 2,5 mesečnega sina sem poskusila posesti s potegomvza roke pri tem pa se je oprl na petke in dvignil ritko glavico pa pustil močno zadaj. V odgovoru pišete da je to zelo narobe tako da me je močno zaskrbelo.
Kaj lahko storim? Naslednji pregled pri izbranI pediatrinji imamo pri treh mesecih.
Lp
Prenehajte dvigovati oz. izvajati ta poskus. Otroka pa pestujte po navodilih pravilnega pestovanja, torej preprečujte pretirano pokončno lego in iztegovanje do redne posvetovalnice.