dvigovanje glavice
Najbrž misliš na hipertonijo. Značilnost hipotonih dojenčkov pa je, da pozno dvigajo glavico (mišice so ohlapne). Pri hipertoniji pa ne gre toliko za samo dviganje glave kot za zategovanje glave nazaj, npr. v položaju na boku ali v naročju. Ni pa ne eno ne drugo zaskrbljujoče, če seveda ne gre še za kakšno bolezen (hipotonični so npr. otroci z Downovim sindromom).
Zaskrbljujoče je do te mere, da je treba stanje sanirati. In ne, mislim hopotonijo. Za hipotone otroke je značilno, da zelo hitro dvigujejo glavico, toda ker se preveč zategujejo nazaj, gre stanje v obratno smer in tam pri treh mesecih imajo s pasenjem kravic večinoma že velike težave in zahtevajo fizioterapevtsko obravnavo.
Prvič slišim, da gre za zategovanje mišic pri hipotoniku. To naj bi bila značilnost hipertoničnih otrok, o čemer je že tekla debata.
Mislim pa, da tukaj ne gre ne za eno ne za drugo, pač pa za čisto normalno dviganje glavice. Zategovanje mišic bi se namreč videlo še v drugih pozicijah, ne le če otrok leži na trebuhu.
Še ena,
Mogoče bi za začetek pomagalo, da razčistiš pojma oz. predloga “hipo” in “hiper”.
Petra,
dvigovanje glavice pri pasenju kravic pri 1,5m je popolnoma normalno. In bodi vesela da to počne. Nekateri dojenčki, da se razume taki seveda brez težav, to počno že malo prej, drugi pa spet malo kasneje. Vsi pa s tem vadijo oz. krepijo, kot je že napisala ena od predhodnic, vratne in hrbtne mišice.
Punce počasi. Kolikor jaz vem hipotonija pomeni, da so določene mišice oziroma skupine mišic premalo razvite, hipertonija pa, da so preveč. V obeh primerih je težava podobna – gibanje otroka in njegov mišični razvoj je moten zaradi neskladnega razvoja posameznih mišičnih skupin kar lahko povzroči kopico težav, vse se da odpravit z fizioterapijo.
Zategovanje vratu nazaj pri novorojenčkih je pravzaprav refleks, ki pa mora izzveneti, ne sme prerasti v zategovanje celotne hrbtenice.
Pa še to: moj otrok je zategoval nazaj in bil diagnosticiran kot hipoton. Moja nečakinja ravno tako zategovala in diagnosticirana kot hipertona. Po moje ni tako zelo enostavno postavljat diagnoz…