dvigovanje bremen
V službi večkrat dvigujem bremena do 15 kg, pa me zanima samo ena stvar ali to kakorkoli vpliva na rodila-maternico. Nimam nikakršnih problemov, razen bolečin v križu, kar sem imela že prej. Moji tašči je zdrknila maternica in pravi da je to ali podedovano ali od težkega dela???? Stara sem 26 in 1x rodila.lp
Spoštovani,
dvigovanje težkih bremen povzroča napenjanje trebušnih mišic, to pa povzroči povečan trebušni tlak. Tak povišan tlak lahko vpliva na vse slabe točke v trebušni steni ali medeničćnem dnu in povzroči, da se poslabšajo že obstoječe slabosti v obliki različnih kil in izbočenj, tudi znižanju položaja maternice in nožnice. predpogoj za spustitev rodil pa je praviloma prirojena ali pridobljena (po porodih) ohlapnost medeničnega dna. Maternica namreč počiva na “razpoki” med levo in desno polovico medeničnega dna, razpoka pa služi prehodu črevesa, nožnice in sečnice iz trebušne votline na prosto. Ob porodu se ta razpoka maksimalno razširi, ter po porodu znova združi, vendar včasih ne popolnoma ter lahko ostane rzmaknjena ali se pod vplivom prirojenih slabosti tkiva in povečanih obremenitev poveča naknadno.
K manjši nevarnosti poslabšanja vodijo treniranje mišic medeničnega dna po porodu v obliki “keglovih vaj” ter pravilna tehnika dvigovanja iz počepa in ne iz predklona, kar je dobro ne le za med. dno temveč tudi za hrbtenico. Tudi vzdrževanje primerne telesne teže je odločilna, saj imajo debelejše ženske praviloma več težav kot primerno prehranjene.
mislim, da se preveč vznemirjate. Spuščena nožnica gre običajno skupaj s spuščeno maternico vendar se s podrobnostmi teh stanj ne ukvarjajte, ker je to brez pomena. Nič odtega, kar vas skrbi namreč ni nujno.