dvigovanje bremen
sem hotela tole Puškota vprašat, pa kar nekako ne morem prilepit posta… No sem sigurna, da boste ve tudi vedele. Namreč, danes me je čisto prestrašila sodelavka, ko je rekla da ne smem več dvigovari bremen težjih od 5 kg! Sem v 13 tednu. Ker se počutim čisto ok, še vedno vlačim domov in po stopnicah težke vrečke iz trgovine, pa tudi škafe s perilom itd. V bistvu nisem niti pomislila na to… Kaj je na temu? Bi se res morala sedaj bolj čuvati?
Ja seveda, pa do poroda je najboljše kar nehat živet, ker itak ne smeš nič delat, dvigovat, se gibat, uporabljat detergente in praške, pa jesti 1001 stvar …
Ponavadi to prepoved napišejo zdravniki tistim, ki imajo res rizično nosečnost, pa še to bolj tako, da se izognejo tožbam oz. da zavarujejo sebe.
In kaj naj bi naredile tiste, ki so drugič noseče ta prvi pa s solznimi očkami in dvignjenimi rokami kriči “maaaaaaaaaaaaaaaaamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii”?
Ma ni tako hudo.. malček se pač moramo počuvat in kašnih težkih reči res ni pametno dvigovat.. ma vrečke iz trgovine? nevem no… :):):) jst jih še vedno tovorim gor in dol.. :):) je pa res, da se zaenkrat počutim zelo dobro in je vse ok.. če je karkoli nevarno ali rizično ti pa itak ginekolog odsvetuje oziroma prepove (po moje)..
pozdravček!
Seveda se je potrebno čuvati, ampak ne pretiravat.
Tvoja sodelavka ima prav. Dvigovanje težjih bremen od 5kilogramov je tudi eden izmed dejavnikov na delovnem mestu, katerim ženska v času nosečnosti naj ne bi bi bila izpostavljena. Podlago za to najdeš v 6. členu Pravilnika o varovanju zdravja pri delu nosečih delavk, delavk, ki so pred kratkim rodile ter doječih mater. Če naprimer delaš v taki dejavnosti (trgovina in podobno), kjer je tvoje delo dvigovanje takšnih bremen, ti mora delodajalec zagotoviti drugo ustrezno delo. Seveda se vse to lepo sliši, ampak v praksi je to težko izvedljivo.
Kar se tiče dvigovanja bremen doma..malo popazi, koliko dviguješ in kako (tako da počepneš in se dviguješ iz počepa). Seveda ne boš tehtala, je pa fino, če malo porazdeliš in neseš dvakrat, če je škaf s perilo res težek. Ja, tudi otročki oz. drugorojenci imajo lahko krepko čez 13 kilogramov 🙂 Včasih so res ženske prenesle veliko več, ampak je bilo žal tudi veliko preveč prezgodnjih porodov in smrti prezgodaj rojenih otrok. Sem se spomnila na prepoved obešanja perila oz. stegovanje rok v višino, ker naj bi se kaj zavozljalo (teh vraž je res toliko, da te prime, da bi jim verjel)..
Sama sem ves čas čisto normalno živela, bila aktivna, nosila vse mogoče, je pa res, da sem imela obe nosečnosti zelo lepi, edino v drugi sem imela v 34. tednu krvavitev, po njej sem se dva tedna bolj pazila, potem pa spet nič več. je bilo čisto OK. Živi normalno, edino proti koncu nosečnosti naj ti partner malo olajša življenje, če boš težko na nogah, kaj dvigovala itd.
Če ti ni treba, potem se raje izogni, kar je nujno zlo pa tako skoraj vsaka dvigne. V primeru, da bi se morala čuvati bi ti že gin tako svetoval, drugače pa v mejah, ki jih ima vsaka posebej. Dejstvo je tudi, da so mišice v nosečnosti bolj ohlapne kot sicer in kakšen nateg lahko potem čutiš še celo življenje.