dvigovanje bremen
To sem delal tudi jaz in 27.4. pristala v bolnici zaradi odtekanja plodovnice. Komaj sem uspela priti domov. Posledica: strogo mirovanje, zmehčan maternični vrat, ki je sicer trd kot kamen in se na porodu nikamor ne odpira … Sedaj lahko dvignem le 2kg, hodim le 10 minut, v avtu se vozim le 15 minut mimo lukenj, kar je na slo cestah pravljica … Ne splača se. Ginekologinja mi je rekla, da imam takšne rezultate, kot bi bila težki fizični delavec. Sem pač sama po sebi bolj drobna in šibka (še konzervo komaj sama odprem). Raje se temu izogni. Jaz sem tudi vse počela sama in se obnašala (tudi počutila), kot da nisem noseča, dokler ni počilo in bilo skoraj prepozno. Ena napaka lahko tvojega otroka zaznamuje za celo življenje – ne tvegaj. Mene je konkretno streslo, še sreča, da mi je počilo nekje zgoraj in se zlepilo, če bi mi počilo kje nižje, bi že rodila, in sicer otroka težkega 1570g (po uz) v 31. tednu, ko so možne močne možganske krvavitve. Zato ti polagam na srce, pamet v roke, meni je prišla skoraj prepozno v glavo zavest, da je pomembneje paziti na nerojeno dete kot na razvado že tako razcartane 21 mesečne princese in 100% pospravlljeno stanovanje…
Jaz sem 39. teden in sem jo v petek počasi s postanki nesla spečo v 3. nadstropje. Tudi dostikrat jo moram dvigniti v naročje, ker še vedno rabi tolažbo, kadar pade itd. Pazim sicer, da jo dvignem kje z višine ali z mišicami roke in čimbolj raven hrbet in hvalabogu se ni še nič zgodilo. Na sredini nosečnosti je nikakor nisem mogla nesti, ker me je bolelo vse za znoret, ampak potem me ni več in tako se pregrešim. Pušenjak ni rekel nič takega o nošenju in tudi druge mamice vidim, da nosijo, ampak tole vajino mi je dalo misliti.
Sicer sem hčerki rekla, da me boli trebuh, da je ne morem nositi po stopnicah, ampak to je zaradi dojenčka, ne zaradi nje. Ko se bo rodil, pa jo bom spet nosila kolikor bo hotela in je zadovoljna in me dostikrat sama opomni, da me verjetno boli trebuh in se potrudi iti sama po stopnicah. Če jo je treba nositi, jo raje dam na hrbet za kratek čas.
Našo smo pri 2 letih kar lepo navadili hoditi po stopnicah. zdaj gre že sama, ponavadi jo držim za roko, ker se proti vrhu že utrudi. Če je v bližini ati, jo dviga on. Največkrat sva žal sami, takrat jo po možnosti dvignem na štupa ramo. je pa kriza jo včasih samo oblečt, ker jo moram loviti – to pa je kot dviganje. Skratka jo dvigujem, a če se da, čim manj. Vsakič ji povem, da je težka. Upam, da ne bo posledic….
Naša je stara 20mesecev. Ima 14 kg. Sem v 31t. Dvigujem jo še kar pogosto- za previjanje, hranjenje v stolček,… Smo v četrtem nadstropju- ni lifta. Tudi jaz sem ji rekla, da je ne morem nesti ker imam velik trebušček in dojenčka. Kakšen teden mi je še rekla, če jo nesem sedaj pa nič več. Tudi v vozičku se noče več voziti. Vzamem si čas in lepo počasi hodiva v mesto, po stopnicah.
Imamo skoraj 2,5 staro hčerko (cca 15 kg), stanovanje v 4. nadstr. brez dvigala. Večinoma gre gor in dol peš, včasih jo je treba nositi kakšno nadstropje, včasih celo vsa. Grem počasi, če ne morem več, jo odložim. Sicer pa dvigovanje na stranišče, pa dol, pa v kad, pa ven, pa na avtobus… Poskušam čim manj, a brez ne gre. Sem v 29. tednu in je z menoj vse o.k. Jutri imam gin., pa jo bom vprašala, javim!
moj pa ima 14 mesecev in še ne hodi.Ga dvigujem v stolček,na povijalno,v voziček,v avto,ga moram odnesti stran od nevarnih mest,npr. stedilnika,ko noče več hoditi tako,da ga držim za roko, ga moram pač odnesti,ga dvigujem iz posteljice skratka neštetokrat ga dvignem.Je premajhen, da bi mu razlagala o mojem trebuhu,pa tudi če bi razumel ne more sam po stopnicah itd.Ati pač ni vedno doma,da bi pomagal.Hvala za odgovore.
Hojla,
bila sem pri svoji gin. na rednem pregeldu in sem vprašala glede dvigovanja in nošenja otrok. Pravi, da v primeru donošenega enega otroka skorajda ni tveganja za prezgodnji porod naslednjega otroka, tako da lahko (seveda v mejah normale, ne ves čas) dvigujem hčerkico brez kakršnegakoli strahu. Pravi, da so raziskave v zvezi s prezgodnjimi porodi pokazale, da je telesna aktivnost (razen vsakodnevnega osemurnega stanja pri tekočem traku) bistveno manjša nevarnost za prezgodnji porod kakor duševni stres.
Tako da je očitno slabše, če ne dvigujete in se zaradi tega sekirate, kot če dvigujete otroka in ste ob tem zadovoljne :)))
LP
P.
tudi jaz sem imela danes pregled in mi je tudi rekla,da če nosečnost poteka normalno ni dokazov, da bi dvigovanje kaj škodilo,če ob tem ni bolečin(že tretja ginekologinja mi je tako rekla).sva preverili dolžino in zaprtost materničnega vratu-vse OK.Sem ji rekla,da je eni odtekla plodovnica,pa je rekla,da je sigurno bilo prisotno še kaj drugega,npr.infekcija.Hvala za odgovor!