Najdi forum

dvig sinusne kosti

Pozdravljeni,
mene pa zanima kako riskanten je poseg dvig sinusne kosti, ki je potreben za vstavljanje implantatov v določenih delih čeljusti. Ali je to uveljavljena metoda pri nas in kako nevarna je? V mojem primeru je tako stanje, da mi manjkata obe petici zgoraj (ni stalnega zametka) in mi priporočajo dve možnosti, 1. ortodontsko zdravljenje (premik 6ic na mesto 5ic)
2. vsaditev implatatov s potrebnim kirurškim posegom – dvigom sinusne kosti.
Sama se nagibam bolj k 2. opciji, ker naj bi bila 1. opcija bolj zamudna, in sicer naj bi mi premikali zobe najmanj 2 leti, ker gre za premik zob za cca 1.cm. Vsaditev Implatata skupaj z operacijo pa naj bi trajal cca. 6 mesecev. Slišala pa sem, da je operacija sinusne kosti lahko kar nevarna.
Kakšno je vaše mnenje?

Spoštovana April83,

če bi sama imela ti dve možnosti, bi se odločila za ortodontsko terapijo, ki je res nekoliko daljša, vendar pa vam potem zobje ostanejo na novem položaju celo življenje. Pri vsadkih pa je življenska doba le-teh še omejena in ni doživljenska.
Seveda pa je to zgolj moje mnenje, odločitev je še vedno vaša.

Najprej se vam zahvaljujem za odgovor. Potem bi pa imela še eno vpašanje, in sicer me zanima kolikšna je v povprečju življenska doba vsadka in kakšen je postopek pa dotrajanju vsadka, oz. ali se lahko vsadek potem normalno ponovno vstavi.
Hvala.

Lep pozdrav!

Spoštovana April83,

“življenska doba” vsadka je med 10-20 let (vsaj po mojem vedenju). Za nekatere uporabnike je to zelo veliko, ker jim podaljšamo kakovost življenja do visoke starosti, spet za druge pa rešitev le ni tako trajna.
Vsekakor se boste morali sami odločiti med obema možnima terapijama. Sama sem v vašem primeru bolj zagovornik ordodontske terapije, verjetno pa jih ni malo, ki vam bodo svetovali dvig sinusne kosti in vsadek.
Vsadek po “dotrajanju” ni več uporaben.

Pozdravljeni,

mene pa zanima če ima kdo izkušnje z dr. Mezgom iz Begunj, ki je sicer spec. ortodont, vendar pa dela tudi protetiko. Zanimajo me izkušnje s tem zdravnikom na področju protetičnega pa tudi ortodontskega dela.
Hvala.

Lp

Kaj pomeni dvig sinusne kosti, oz. kako se izvede.

lpl

Lp L

Spoštovani ludvik,

nekaj o dvigu sinusne kosti oz. čeljustne kosti si lahko preberete na speltni strani Združenja maksilofacialnih in oralnih kirurgov Slovenije:

New Report

Close