Najdi forum

Dveletnik in duda

Imam hčerkico, ki je stara 2 leti in 3 mesece. Prvi zobek je dobila pri 1 letu, ostali so sledili počasi. Nimamo problemov z umivanjem, saj nadvse uživa, da lahko sama čisti zobke in tudi pusti, da midva z možem dokončava delo. Fluorjevo tabletko poje eno na dan. Skrbi pa me nekaj drugega. Pri nas sploh ni spanja brez dude. Tako popoldne, kot zvečer, mora imeti pri sebi dudo in to kar dve, da po neki njeni logiki menjava. Poskusili smo jo že skriti in jo prepričati, da je ne najdemo, a je bil v hiši grozen jok. Tudi s tem, da jo ponoči odvzamemo nismo uspeli, saj se kmalu zbudi in jo v joku zahteva.

Zanima me, koliko lahko takšna “nočna” uporaba dude vpliva na zobe. Čez dan je dude ne uporablja, niti pogreša.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Marta

Spoštovana Marta,

moja naloga je, da vam svetujem, da to razvado čim prej ukinete. Verjamem pa, da je v praksi to zelo težko.
Po mnenju psihologov naj bi otroku dudo oz. razne “tolažilne” pripomočke puščali nekje do 3. leta starosti, zobozdravniki pa svetujemo omejitev uporabe po 18 mesecih. Če pogledava boljšo stran, je duda vsekakor manj nevarna kot, če bi deklica “vlekla” palček. Do nepravilne postavitve zobkov ( ali celo do deformacije čeljusti ) pride zaradi dolgotrajnega delovanja neprimernih sil.
Še naprej poskušajte zmanjševati uporabo dude. Če je razvada vezana le na spanje, poskušajte ( ko deklica zaspi ) dudo odvzeti. Situacija še ni zaskrbljujoča, vendar pa nanjo ne pozabite.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close