Najdi forum

1. Od jeseni imam težavo: bolečino v bokih.
Kot redni igralec tenisa (in tedensko s turami v gore) sem verjetno pretiraval s tekanjem vstran, kajti pozneje se mi je prvič pojavila ta bolečina v bokih.
Po 2 tednih je izginila. Čez čas sem začutil ponovno bolečino pri vzpenjanju na goro (morda tudi strmejši in hitrejši vzpon, počivanje na vrhu v hladnem vremenu) in potem vso pot spuščanja.
Z zimo sem obmiroval, vendar je bolečina še intenzivnejša in praktično ne popusti. Ponoči me zbudi tudi zaradi bolečine ob ležanju na enem ali drugem boku.
Zdravnik mi je ugotovil z analizo krvi ipd., da je vse ok, da revme ni, tudi rentgen ni pokazal nobene napak. Tudi kakšnega virusno – bakterijskega vnetja ni bilo. Dober zadnji mesec redno jemljem glukozamin.
V tem času sem pridobil tudi nekaj kilogramov telesne mase. Imam dobrih 40 let.
Ne vem, ali je povezano, vendar v zadnjem času zapažam tudi zjutraj otrdelost gležnjev, zdi se mi, da imam manj gibljiva kolena itd.
Kaj mi lahko svetujete, katere preglede in pri katerem specialistu bi moral opraviti;
Kaj bi bilo narobe in predvsem, kako bi se moglo to pozdraviti.

2. Zanima me mnenje oz. raje širše pojasnilo glede učinkovanja elektrostimulatorja.
Se lahko reče oz. ali so morda opravljeni kakšni izračuni, koliko pospeši neko zdravljenje?
Koliko časa dnevno je koristno uporabljati tens elektrostimulator za zdravljenje neke poškodbe?
Poleg tega me na konkretnem primeru zanima tudi čas, postopek ozdravljenja t.i. teniškega komolca (začetni stadij: majhna bolečina).

Ad. 1: Najprej priporočam pregled pri zdravniku, ki se usmerjeno ukvarja s poškodbami in/ali z obolenji sklepov. Glede na ugotovitve pregleda se nato odloči o naslednjih diagnostičnih korakih. Za takšen pregled se lahko dogovorite tudi pri nas.

Ad. 2. Zanima me mnenje oz. raje širše pojasnilo glede učinkovanja elektrostimulatorja. Se lahko reče oz. ali so morda opravljeni kakšni izračuni, koliko pospeši neko zdravljenje?
ELEKTRIČNA STIMULACIJA SE UPORABLJA V RAZLIČNE NAMENE. LAHKO SE UPORABLJA ZA KREPITEV MIŠIC, ZA ZMANJŠEVANJE BOLEČINE, OTEKLINE, VNETJA ALI ZA STIMULACIJO ŽIVCEV. NJENI UČINKI SO DOKAZANI V KLINIČNIH RAZISKAVAH.

Koliko časa dnevno je koristno uporabljati tens elektrostimulator za zdravljenje neke poškodbe?
PRI ZDRAVLJENJU POŠKODBE JE KLJUČNEGA POMENA ODKRITI VZROK POŠKODBE. TENS JE OBLIKA PROTIOBOLEČINSKE ELEKTRIČNE STIMULACIJE IN KOT TAKA VPLIVA LE NA ZMANJŠEVANJE BOLEČINE, SE PRAVI, ZDRAVI SIMPTOM IN NE VZROK , TOREJ POŠKODBE SAME.

Poleg tega me na konkretnem primeru zanima tudi čas, postopek ozdravljenja t.i. teniškega komolca (začetni stadij: majhna bolečina).
ZDRAVLJENJE TENIŠKEGA KOMOLCA JE KOT STE SAMI ZAPISALI ODVISNO OD TRAJANJA POŠKODBE (AKUTNO, KRONIČNO). V ZAČETNI FAZI JE POTREBNO UMIRITI VNETJE (ZDRAVILA IN/ALI ELEKTROTERAPIJA Z DIADINAMIČNIMI TOKOVI) PREČNA FRIKCIJA, PRAVILNA TEHNIKA RAZTEZANJE TEH MIŠIC IN NATO KREPITEV TEH MIŠIC.

dr. Renata Vauhnik, dipl. fth.

Lep pozdrav,
Iztok Pilih

Lep pozdrav, Iztok Pilih [b]ARTHRON, KLINIKA ZA SKLEPE, HRBTENICO IN POŠKODBE UKMARJEVA 2, 1000 LJUBLJANA[/b] [b]AMBULANTA LJUBLJANA,[/b] Ukmarjeva 2, 1000 Ljubljana [b]AMBULANTA MARIBOR,[/b] Lavričeva 1a, 2000 Maribor Naročanje na telefon: [b]041 654 330[/b] ali [b]01 601 11 70[/b] ali na elektronski naslov: [b][email protected][/b]. [b]www.arthron.si[/b] Direktor: mag. travm. Iztok Pilih, dr. med., spec. kirurg član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

New Report

Close