dve vprašanji
Spoštovani
Rada bi zastavila vprašanje glede nenavadnega obračanja glavice našega dojenčka (5,5 mesecev). Predvsem v spanju ali pol-budnosti (dremežu) jo sunkovito obrača na eno in drugo stran. Najbolj prav bi opisala, če bi rekla, da jo prav meče levo, desno, -levo desno. To počne kar nekaj časa in preneha le, če ga takrat zbudimo.
To vprašanje smo že zastavili v razvojni ambulanti, pa je naša razvojna vprašala ali je to v spanju ali budnosti. Predvsem je v spanju, vendar se mi zdi pa, da to opazimo tudi preden bi hotel zaspati-torej še ne v spanju in tudi ne vem če že v dremežu..(ko malo zapre učke).
Se pa spomnim, da se je to začelo dogajati nekaj mesecev nazaj ob začetku enega prehlada in polnem nosku( ko je bil prehlajen)..Takrat sem proti jutru opazila tako”nervozno” obračanje glavice, ki je ponehalo, ko smo sčistili nosek.
Saj ne vem, ampak ali je možno, da je to ostalo kot en “vzorec” ? ali gre lahko tudi za kakšno kromosomsko napako?
Drugače hodimo tudi na fizioterapijo zaradi ekst. vzorca-zategovanje glavice, ki jo je imel od poroda (vendar to je zdaj bolje oz. dobro).
Potem me pa skrbi še nekaj..in me boste neskončno pomirili, če boste lahko rekli, da ne bo nič narobe.
Po prvem cepljenju je imel naš sinek nekaj vročine zvečer, ki se je stopnjevala do 37,5. Otroka sem slekla (iz plišastega toplega pajacka) do bombažnega spodnjega bodija in bombažnih žabic. Pokrila sem ga le s parimi rjuhami in nato kasneje še s lahkim kovterčkom. Dobil je malo čaja-za tekočino. V prostoru sem celo malo znižala gretje. Ponoči smo ga opazovali in opolnoči tako ponovno merili temperaturo, ki je bila še vedno tam nekje okoli 37, 5. Ob 4 h zjutraj pa je temperatura močno padla in se znižala na 35,5 ! Celo v prostoru je bilo malo hladno (ni pa bilo pod 18 stopinj). Otroku sem takrat nato po merjenju samo oblekla čez bomažen kompletek in ga položila nazaj v posteljico (trdno je spal). Ob pol sedmih zjutraj je imel svoj obrok mleka. Ko smo pa ob 9h zjutraj ponovno kontrolirali temperaturo pa smo ugotovili, da ima samo 35,7 in šele takrat sem se vprašala, če je to sploh v redu, če ni to prenizka temperatura..( in da se ne bi še prehladil) ..in šele nato sem pomislila, ali bi se mogoče lahko tako celo (kar ne upam si pomislit) podhladil?
Nisem vedela da lahko temperatura tako hitro pade pri dojenčku (mi smo boli pripravljeni na to, da bo treba dat svečko-če bo doseglo 38, 5-je pa temperatura tako padla) in očitno sem ga slekla preveč, očitno ga je (malo) zeblo. Prehladil se ni, me pa zanima ali smo naredili kaj zelo zelo narobe, da bi se podhladil recimo ali da bi imel kakšne posledice sedaj-poškodbe možganov (zaradi slabe cirkulacije ali kaj vem -da ne bi bilo takrat dovajano dovolj kisika v možgane ob tako nizki temperaturi ?)
Drugače je sinek od tistega od katerega je zdaj minilo že kar nekaj časa, normalno živahen-vesel fantek oz. lepo napreduje.
Prisrčna vam hvala-če lahko za čimprejšnji možen odgovor.
Lepo pozdravljeni.
Spoštovana Pikica,
obračanje glavice (pa tudi trzanje z vekami, šobljenje, cmokanje, trzljaji okončin in še kaj) so normalen pojav v fazi “aktivnega” spanja ali dremeža. Sami se tega slabo zavedamo, a včasih imamo mnogi občutek, da padamo, da se premika postelja ipd. – in takrat tudi mi “skačemo in trzamo”. Kaj vse šele delamo, ko sanjamo (= aktivna faza spanja) – nekateri se pogovarjamo, pa se tega kasneje nič ne spomnimo. Pa ni nič narobe z našimi kromosomi. Torej ste glede obračanja glavice pri vaši pikici lahko povsem mirni. Zakaj se je “težava” pojavila po prehladu – najverjetneje gre za slučajno sovpadanje viroze in dozorevanja.
Merjenje temperature se je izkazalo kot zelo “raztegljiva” meritev – tako glede na mesto merjenja (še vedno najbolj priporočamo merjenje pod pazduho), glede na čas merjenja (nekateri termometri – zlasti elektronski – potrebujejo več časa, temperatura poraste še za do 0,3 stopinje v nekaj minutah za časom, ko “zapiska”) in seveda glede na tip termometra (elektronski ušesni termometri se v obdobju majhnega dojenčka niso izkazali, predvsem zaradi značilnosti razvijajočega se in ozkega sluhovoda; najboljši se zdi elektronski termometer, pod pogojem, da je pravilno umerjen in da ima “svežo” baterijo).
Dojenčke res zlahka pregrejemo, pa tudi podhladimo. Torej ni vsaka “vročina” posledica bolezni, pa tudi za vsako “podhladitev” ni razlog prehladno okolje in premalo oblek. Pri najmanjših je nizka temperatura pogosto prvi znak bolezni. Seveda je čisto možno, da je vašega drobižka ponoči malo zeblo (seveda ob pogoju, da je bila temperatura pravilno izmerjena in je bil termometer brezhiben) – a to ne bo pustilo nobenih posledic. Niti prehlada ne – večina prehladnih obolenj je posledica okužb z virusi, ki jih ne dobiš zaradi mraza, ampak “dotika” bližnjega. Sploh pa je podhladitev (tudi s precej nižjo temperaturo, kot ste jo izmerili vi) v določenih boleznih in stanjih celo zaščitna za možgane. V “hipotermičnem stanju” ostaja pretok krvi preko žilja povsem ustrezen, zmanjša pa se potreba možganskih celic po kisiku in sladkorjih, zato se bolje obnavljajo (npr. v primeru postopka po obporodnem dušenju pri novorojenčku, pri odraslih po srčnem ali možganskem infarktu).
Torej, uživajte in se grejte na pomladanskem sončku – če pa bo drobižka ponoči še kdaj zeblo, ne pozabite, da je najboljši termofor mamino telo.
Srečno,