Najdi forum

Pozdravljeni,

zanima me, kako bi domaca psica (stara je leto in pol) odreagirala na mlado psicko. Bili bi iste pasme (NO). Ima morda kdo izkusnje?
Nemske ovcarje imamo pri hisi ze 15 let, ampak se nikoli nismo imeli dveh psick naenkrat. Imeli smo enega samca in nato samca in samicko skupaj.

Hvala
Alenka

Imam 2 psa (samca). Oba sta terierja. Starejši 9 let, mlajši 5. Niti enega problema, sta najboljša prijatelja. Starejši se je kar pomladil. Itak se mi zdi, da tudi živali poleg naše družbe potrebujejo tudi pasjo in jim srečevanje s “prijateljčki” na sprehodih ne zadostuje.

Imamo dva nemška ovčarja, 3 leta in 8 mesecev. Ko smo mladička prinesli, ga je starejši skoraj ubil. Trajalo je pol leta, da ga je starejši sprejel. Sedaj sta si dobra, vendar še ne smeta skupaj jesti (jesta vsak v svojem boksu)

Dve psici ni isto kot dva psa. Pika. Namrec v pasjem tropu vlada matriarhat. Korenine pa izhajajo iz volcjega porekla psa. Torej je vedno glavna psica in pes.

Med volkovi se naj bi naprimer gonila vedno le alfa psica, torej taglavna, ce katera izmed mlajsih, podrejenih psic skoti mladice, grozi njej in malim, da jih alfa pobije.

Pri psih je to malo drugace, prva se bo vedno gonila alfa psica, sele nato naslednja po vrsti in naslednja tej itd. Ponavadi je alfa psica tudi najstarejsa v tropu (kot trop razumemo tudi ze dve psici!) in, vsaka mlajsa ki “pride zravn” se ji mora brezpogojno podrediti, ce ne jo bo ze alfa naucila tapravega vedenja (po njeno jasn, ne po nasi predstavi).
Vendar pa slej ko prej pride do trenutka, ko mlajsa opazi, da alfa pesa (ponavadi zaradi starosti) in bo skusala izkoristiti skorja vsak trenutek, da bi jo vrgla s prestola.
V takih primerih lahko nastane cel “kazin” posebej se, ce se alfa se nima namena predati in odstopiti.

Ko se stepejo psi, samci to, je veliko rencanja, kazanja zobov, merjenja moci itd. Le redko nastanejo resnicno tezke poskodbe (za te so ponavadi krivi lastniki, ki tudi sami ponavadi kaj fasejo, s spodbujanjem s tem, ko jih skusajo lociti, a pes to razume kot podporo), smrtni izid pa je skoraj neverjetn.
Ko pa se stepejo zares psice, pa se lahko le se upa, da ne bo katera podlegla ranam na licu mesta.
Napisano velja za absolutno VSE pasme, tudi tiste najprijaznejse…

Torej, ce ze imamo psico, in v njenih odnosih z ostalimi psicami, ki jih recimo srecamo na sprehodu, ugotovimo, da je alfa (to se pokaze zelo hitro), ji nikakor ne pripeljimo zravn se ene odrasle psice s predispozicijami za alfa mesto (torej starejse od 6 mesecev).
Ce pa ji bomo pripeljali zraven mladicko pa si jo bo stara psica podredila ze prvi dan in ta odnos med njima bo vladal dokler ne bo mlajsa nekoc poskusala “zlesti cez alfo”.

Vecina tistih, ki imajo doma dve ali vec psic, ter ju/jih imajo skupaj in ne locene, bo povedalo zanimive zgodbice o rangiranju v obdobjih pred in med gonitvijo. Le redki uspejo imeti skupaj dve ali vec psic, ki niti enkrat dokler ne zivijo, ne povzrocijo vsaj “prepircek” (recimo le kaka luknjica tu in tam, pa kaj scufane dlake po tleh itd).

Resitev naj bi bila torej v locenih prostorih, vsaj dokler so same, brez cloveske druzbe… Sama prakticiram varianto, da imam vse psice skupaj in vcasih moram celo posredovati, saj se katera izmed mlajsih spomne, da bi poskusala zlesti cez sicer zelo miroljubno staro psico. Ta se v trenutku popolnoma spremeni. Nedolgo nazaj se je rangirni red pri nas popolnoma spremenil, najmlajsa se izrinila najstaresjo s prestola (s “prepircki”) kar so izkoristile po starosti tavmesne a po rangu najnizje in so prav tako zlezle cez “bogo staro revo”…

Ok tolk o psicah…

Le ga vragca. Pa je dobro tud kaj prebrat !

LP

Najlepsa hvala. Nsa psica ni pretirano dominantna, pa ta druga bo mladicek. Imamo dva locena boksa, tako da bomo morda le sli v rizik. Zares hvala za natancno razlago.
Alenka

Jaz imam doma dve psički in sicer mamo in hčerko. Za enkrat se zelo lepo razumeta, le med gonitvijo je nekaj težav.
Dopoldne, ko ni nobenega doma sta skupaj v pesjaku, zvečer pa je starejša notri mala pa v pesjaku, čez dan pa sta spuščeni.

LP!

Jaz imam psičko labradorko 4 leta staro in na začetku ko smo jo pripeljali k staršem kjer imajo tudi psičko terierko 11 let staro je bilo veliko negodovanja s strani starejše (ker je že po naravi bolj agresivna)vendar so se s časoma navadile ena na drugoin so postale najboljše prijateljice,ki tudi ščitijo ena drugo in zdaj ni nobenih problemov razen pri hrani,je pa potrebno včasih veliko potrpljenja,da se navadijo ena na drugo,ker bo starejša ljubosumna,predvsem pa pazite,da se ne boste posvečali novi psički več kot starejši.Naj starejša začuti,da mlajša ni vsiljivka ampak prijateljica.
LP:)

Izkušenj imam dovolj pa še premalo.Imela sem 3 psice,dve nemški ovčarki in mešanko med bernardincem in nemškim ovčarjem. Vse lepo in prav malce renčanja in to je to.Sedaj pa imam to mešanko in šarplaninko in to je katastrofa. Vsako leto enkrat teče kri in dobiti narazen jih je prava umetnost. Vem da kolikor dela in biti na pozor imam zdaj, da sta verjetno to zadnji psici ali pes pri moji hiši. Imata vsaka svoj pesjk pa večinoma se kar razumeta, ampak ko ju pograbi bes ali ne vem kaj sem pa mrzla. Na žalost.

Imam dva psa in dve psici. Nikoli ni bilo nobenih problemov med njimi.
Prijatelji za vedno 🙂

New Report

Close