dva prašanja
Spoštovani
imam dva vprašanja, kako ravnati, da izboljšam svoje počutje.
1/
ruptura rotatorne manšete, capsulitis.Zavrto gibanje antefleksija 70 stopinj, zun.rotacija 30 stopinj, notranja rotacija 50 stopinj.
navodilo ortopeda: operacije ne priporočamo (diabetik). Naj dela stretching kapsule. Vzame naj protibolečinsko tableto in razteguje do bolečine.
Mene pa zanima, ali naj to počnem sama ali mi pripada kakšna terapija pri fizioterapevtu? Kakšna tableta omili to bolečino? Kaj pa ogrevanje pred raztegovanjem? O tem mi niso nič povedali.
2/
Fractura corp.vert. L1 stabilna.Zlom vretenca.
padla sem in si zlomila vretence L1. Še vedno me boli križ. Pripogibati se ne morem. Težko tudi sedam in vstajam. Ponoči me boli križ in ne morem spati.
Če se sklonim, pri tem čutim na levi strani v križu nekakšno nategovanje živca oz. kakor bi mi nekdo nategoval neko žico. Po 10 dnevih od padca mi je začelo mravljinčiti tudi stopalo. Pred 3 leti sem imela hernijo disca v ledvenem delu.
Navodilo zdravnika: počitek
Koliko časa moram počivati in kako naj v bodoče razgibavam hrbtenico v predelu L1.
Zanima me, kakšna fizioterapija pride v poštev.
Pozdravljeni!
1. Rotatorno manšeto sestavljajo 4 mišice: m.infraspinatus, m.supraspinatus, m.subskapularis in m. teres. Zato je najprej potrebno ugotoviti katera mišica je poškodovana (to zna vsak Cyriax fizioterapevt) in ali gre za delno natrganino ali popolno natrganino. V primeru delne natrganine se dela točno na tem mestu ultrazvočno terapijo in le ta se popolnoma zaceli. V primeru raztrganja kite pa fizioterapija ne pomaga, ampak lahko ortopedi le zašijejo nazaj skupaj.
Kapsulitis se rešuje z posebno tehniko, ki ji rečemo tridimenzionalna mobilizacija sklepov, s katero poskušamo ponovno vzpostaviti normalno biomehaniko v rami, pomiriti sklepno ovojnico in nežno povečevati gibljivosT. Če boste s sklepom grdo ravnali, se bo gibljivost samo še slabšala. Z roko ne smete dvigovati nobenih uteži ali predmetov – niti pol kile ne. Nič ne smete delati na silo. Gibajte samo do bolečine, najprimernejše so pendularne vaje, ki vam jih pokaže fizioterapevt.
2.Svetujem vam, da se oglasite pri fizioterapevtu, da vam z trigger point terapijo sprosti mišice. Počivati morate dokler se zlom ne zaceli.
Hvala za odgovor
naj pojasnim I. izvid opravljen na fizioterapiji z ultrazvokom.
kita bicepsa v sulkusu, okrog nje viden hipoehogeni halo. Kita subskapularisa nekoliko stanjšana v sprednjem delu, hipoehogena, vidna še fibralna struktura. Kita supraspinatusa je močno stanjšana nad velikim tuberkom kjer je tudi hipoehogena-ruptura. Kita infraspinatusa je stanjšana nad narastiščem-možna parcialna ruptura.
Diagnoza: ruptura rotatorne manšete leve rame-kita supraspinatusa, parcialna kita infraspinatusa, capsulitis omae l.sin.
Po ultrazvočni preiskavi mi Svetujejo operacijo
Sem diabetik in moja diabetologinja mi je svetovala operacijo. Pravi, da se bo stanje 100% izbljšalo.
Pri ortopedu v bolnišnici čez 6 mesecev ugotovljeno (le na pogled, brez preiskav) adhezivni kapsulitis leve rame.
ortoped mi je svetoval le stretching kapsule. Kot sem že omenila, naj vzamem tableto proti boležini in raztegujem na vso moč.
Zdaj sem v dilemi.
Je ruptura kite ali ni ruptura. Raztegujem ali ne ? Kako naj jaz o tem odločam, če sem le pacient.