dva odmrtja plodu in PCOS
Pozdravljeni!
Za sabo imam 1 normalno nosečnost (zdravega otroka, 4 leta) ter 2 nosečnosti v zadnjem pol leta, ki sta se končali z abrazijo zaradi odmrtja plodu v 10. tednu (srček prenehal biti). Naj povem, da imam PCOS, stara sem 33. Zanosila sem vedno le s pomočjo Klomifena.
Ali je možno, da sem splavila zaradi pomanjkanja progesterona, oz. neravnovesja hormonov? V tazadnji nosečnosti sem jemala Dabroston, kljub temu je prišlo do odmrtja.
Kaj lahko naredim glede hormonov sama? Progesteronsko kremo imam, vendar se je niti še nisem upala uporabiti, saj ko sem jo kupila, sem zanosila… (nisem vedela, da sem noseča). Bila sem na testiranju s slino, kjer so mi jo svetovali zaradi neravnovesja hormonov.
Prosim za nasvet, pomoč.
Najlepša hvala.
Tanja
Pozdravljeni!
Najprej obžalujem, da ste doživeli dva tako neljuba dogodka, kot sta spontana splava.
Dabroston je sintetični gestagen, ki je po delovanju podoben progesteronu, kemično pa se od človeškega progesterona razlikuje. Brez strahu ste jemali Dabroston, človeškega progesterona pa vas je bilo strah. Ne pravim, da bi 3% progesteronska krema spremenila izid nosečnosti, je pa primer, kako so gestageni zakoreninjeni v ginekologiji. V porodništvu namesto gestagenov vse bolj uporabljamo BH progesteron (Utrogestan).
Za sindrom PCO je značilen presežek androgenov (testosterona). Posledica redkejših ovulacij je tudi znižana vrednost progesterona. Presežek testosterona na počutje vpliva dobro, tako, da primanjkljaja progesterona ne občutite.
En od mnogih vzrokov za spontane splave pri sindromu PCO je lahko povišana koncentracija androgenov. Poleg hormonske terpije PCO (spironolakton in nižanje insulina) je zelo uspešno tudi operativno, LPSC zdravljenje spremenjenega jajčnika.
BH progesteron je dobra alternativa Dabrostonu.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.