Najdi forum

duševne bolezni

S fantom bi imela otroka a skrbi naju zaradi duševnih bolezni, ki so prisotne v sorodstvu. Moj brat je duševno prizadet že od rojstva,oziroma njegova bolezen se uradno imenuje shizoafektivna motnja. Tudi pri moji stari mami po očetovi strani so se kazali znaki shizofrenije a le v pozni starosti. Pri mojem fantu pa je bila bolna mama, zbolela je nekje po štiridesetem letu za shizofrenijo, tudi zdravniško potrjeno. Zanima me, ali so te bolezni v genih in če bi bilo dobro priti na posvet predno se odločiva za otroka?

Shizofrenija ima pomembno dedno komponento, ki jo določajo številni geni, ki imajo različno pomemben vpliv na pojav bolezni. Čeprav te gene intenzivno raziskujejo,danes z genetskimi preiskavami še vedno ni mogoče ugotavljati ali se bo pri določenem človeku bolezen pojavila, prav tako pa tudi ne ali se bo morebiti pojavila pri njegovih potomcih.Na podlagi preučevanja družin, kjer se je bolezen pojavljala pri več članih so ugotovili, da je verjetnost pojava tekom življenja, če ima takšno bolezen bižnji sorodnik, reda velikost 6%. Bolezen v splošni populaciji ni redka, saj njena pogostost v populaciji (prevalenca) 1%.
Če nihče od vaju s partnerjem nima opozorilnih duševnih znamenj za pojav te bolezni,pa je vendar daleč najverjetneje, da se ne pri vaju, ne pri potomcih bolezen ne bo pojavila.
LP

New Report

Close