Najdi forum

dureta

pozdravljeni, zanima me kombinacija zdravil redno jemljem zoloft 50, in občasno xanax 0,5. . problem nastane, ker moram zaradi bolečin jemati tudi dureto 650 in ne morem več spati. cele noči bedim in nekeko premišljujem, kar nisem zaspana. tako da moram potem vzet xanax ali sanval 5 mg. rada bi se odvadila xanaxa, ampak res ne spim od kar jem dureto. Imam terapijo 3 x na dan.brez ne morem bit ,ker imam diskus hernijo.
hvala

Spoštovani!

Zdravilo Doreta vsebuje opioidni analgetik tramadol in paracetamol. Za tramadol je znano, da poleg želenih analgetičnih učinkov lahko izzove tudi številne neželene učinke. Med drugim, tramadol relativno pogosto povzroča tudi motnje spanja. Le-te so posledica interagiranja tramadola s serotoninskimi receptorji.

Poleg tega jemljete tudi zdravilo Zoloft. Zoloft vsebuje učinkovino sertralin, ki spada v skupino antidepresivov – tako imenovanih selektivnih inhibitorjev ponovnega privzema serotonina ali na kratko SSRI inhibitorjev – in je pravtako modulator serotoninskih receptorjev. Ker obe učinkovini (tramadol in sertralin) posredno ali neposredno delujeta na serotoninske receptorje, se je v vašem primeru učinek na motnje spanja ob uvedbi Dorete še dodatno poslabšal.

Čeprav je sicer zelo malo verjetno, bi vas ob omenjeni kombinaciji zdravil vseeno rad opozoril na potencialno nevarnost pojava serotonisnkega sindroma. Znaki in simptomi serotoninskega sindroma lahko vključujejo kombinacijo sledečega: nemir, drgetanje, prekomerno potenje, mišični krči, halucinacije, motnje koordinacije, pospešen srčni utrip, povišana telesna temperatura, hitre spremembe krvnega tlaka, pretirane refleksne reakcije, driska, koma, siljenje na bruhanje oziroma bruhanje. Do serotoninske sindroma lahko pride v primeru, ko se kombinira več zdravil, ki delujejo na serotonisnki sistem, in sicer predvsem takrat kadar se ta zdravila uporabljajo v visokih odmerkih. Kot že rečeno, je v vašem primeru verjetnost pojava serotonisnkega sindroma zelo majhna. Kljub temu velja opozorilo, da v primeru da posumite, da so se pri vas pojavili zgoraj omenjeni simptomi serotoninskega sindrom, nemudoma poiščete zdravniško pomoč.

Nespečnost je torej posledica oziroma neželeni učinek zdravil, ki jih jemljete. Svetujem vam, da za blaženje omenjenih težav za začetek posežete po različnih pripravkih rastlinskega izvora – pripravki, ki vsebujejo baldrijan, hmelj,….

V kolikor omenjeni pripravki ne bodo pomagali, svetujem da se s svojim zdravnikom pogovorite o smiselnosti uporabe hipnotikov (tipa Sanval) glede na predviden čas jemanja analgetikov (uporabo Xanax-a v te namene odsvetujem) oziroma da se z zdravnikom pogovorite o smotrnosti zamenjave antidepresiva ali protebolečinske terapije.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni!

Pred kratkim mi je zdravnik predpisal zdravilo Doreta 37,5/325. Pred tem sem proti bolečinam vzela le Lekadol.
Zanima me ali lahko vzamem zjutraj eno tableto Dorete in npr. zvečer 2 tableti Lekadola?
Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Zdravili lahko kombinirate tako kot ste napisala. Lahko vzamete eno tableto Dorete zjutraj in 2 tableti Lekadol zvečer, čeprav običajno svetujemo ravno obratno. Ponavadi v primeru omenjene kombinacije svetujemo uporabo Lekadola čez dan, zvečer pred spanjem pa Doreto. Doreta je namreč precej močnejša, saj poleg Lekadola vsebuje še tramadol – gre za močno protibolečinsko delujočo učinkovino.

Jemanje Dorete zvečer svetujemo zaradi boljšega spanca. Zvečer, ko gremo k počitku ni zunanjih dejavnikov, ki bi nas zamotili in nam preusmerili pozornost drugam, zato smo takrat navadno veliko bolj občultjivi za bolečino in potrebujemo močnejše protibolečinsko zdravilo.

Poleg tega jemanje Dorete v primeru zmernih bolečin (ko je dovolj 1 x dnevno odmerjanje) svetujemo zvečer, ker gre v primeru Dorete za trigonik. Trigonik je zdravilo, ki vpliva na zmanjšanje bolnikove psihofizične sposobnosti in tako vpliva na sposobnost upravljanja z vozili in stroji. Doreta sodi v skupino trigonikov z absolutno prepovedjo upravljanje z vozili in delo s stroji.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pri meni so bolečine najhujše zjutraj, zato tudi vzamem Doreto zjutraj.
Bi lahko tudi npr. vzela najprej 2 lekadola in, če ne bi bilo dovolj učinka, še Doreto? Želim namreč biti brez Dorete koliko je možno, ampak žal so bolečine včasih prehude.
Glede doze pa torej moram paziti, da ne presežem koliko mg paracetamola dnevno?

Hvala in lep pozdrav!

V kolikor gre za kronično, dolgotrajno uporabo paracetamola, je maksimalni dnevni odmerek 3 g. Če vzamete Doreto, potem lahko hkrati vzamete samo še eno tableto Lekadola (enkratni odmerek paracetamola ne sme presegati 1g). Med dvema odmerkoma paracetamola mora miniti minimalno 4-6 ur, v primeru da jemljete 2 tableti hkrati 6-8 ur.

V kolikor so bolečine hude lahko brez težav vzamete Doreto. Gre za zelo učinkovito in z vidika neželenih učinkov zelo dobro prenosljivo zdravilo.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Hvala 🙂

Pozdravljeni,

Mene pa zanima koliko časa pa trajajo neželeni učinki, v kolikor se pojavijo?
Namreč prvič sem vzela Doreto včeraj zvečer pred spanjem in imam občutek omotičnosti in zaspanosti. V kolkem času bi to moralo miniti? Mi zaradi pojava neželenih učinkov priporočate prenehanje uporabe tega zdravila in svetujete kakšen substitut?

Spoštovani!

Doreta spada med tako imenovane trigonike. S pojmom trigonik označujemo zdravila, ki vpliva na psihofizične sposobnosti posameznika. Označena je s polnim rdečim trikotnikom, kar pomeni, da ob uživanju Dorete velja absolutna prepoved upravljanja vozil (z upravljanjem vozil je treba počakati toliko časa, da se učinkovina in njeni presnovki izločijo iz telesa).

Doreta torej vpliva na psihofizične sposobnosti posameznika, kar pomeni, da je pojav omotičnosti in zaspanosti ob njenem jemanju nekaj povsem običajnega in pričakovanega. Do določene mere se sicer organizem oziroma centralni živčni sistem sčasoma navadi na njeno delovanje, kar pomeni, da se sčasoma do določene mere omilijo tudi neželeni učinki, ki jih navajate, v določeni meri pa vsaj pri nekaterih posameznikih ostanejo prisotni ves čas jemanja. Ljudje zelo različno odreagiramo na trigonike – pri nekaterih so omenjeni neželeni učinki bolj izraženi, pri drugih manj, zato je vpliv težko napovedati.

Z zdravilom je priporočljivo prenehati le v primeru, ko so omenjeni neželeni učinki za vas preveč moteči oziroma (v primeru jemanja čez dan) ko omenjeni neželeni učinki v preveliki meri negativno vplivajo na izvajanje vsakodnevnih aktivnosti.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Pozdravljeni

Meni pa se je naredilo takole

In sicer 2 noči nisem moral spati

Tretji večer pa sem uzel 2x 25mg tableta ampak še vedno ni bilo dovolj

Učeraj pa sem uzel 2 nekje ob 9h zveče ter nekje ob 1h ponoči še dva

Torej kmalu za tem sem dobil slušni napad da sem slišal nekoga in mu odgovaral seveda danes pa še vidnega to pomeni da se mi odmika miza ko sem nanjo naslonjen čeprav se ne

Ko ležim na postelji se kar peljeva pa čeprav se ne

Zanima me koliko časa lahko to traja in kako si lahko pomagam sam

Najlepša hvala za čimprejšen odgovor ker tole ni nič prijetno

Vzrok pa je verjetno preveč tablet ali se motim

Hvala še enkrat

Lp

New Report

Close