Najdi forum

Spoštovani,

Zanima me ,koliko dolgo trajajo stranski ucinki pri uvajanju Novega atidepresiva.Ko sem uvajala 30 mg Dulsevie nisem imela nobenih stranskih učinkov,zdaj ko sem pa povišala na 60 mg pa imam čez celi dan čuden občutek v glavi,obrazu,kot neka napetost,polna glava,pritisk v glavi.

Zdravim se zaradi anksiozno motnjo z panicnimi napadi(po 10 letih  uspesnega zdravljenja z asentro,vendar mi več ni pomagala)

Jemljem tudi mirzaten 15 mg zvecer,tega jemljem 3 mesece in mi odgovarja,predvsem za spanje,saj odkar sem ga začela piti,se ne zbujam ponoči in ne bedim,spim lepo.

Za pomoč pri hudem nemiru,ki pa je zdaj izginil,močni tednobi imam kot prvo izbiro loquen 12,5 mg ,nato se eno  poovicko loquena in nazadnje če je res hudo ,torej 2 izbira  2 krat helex 0,25.

Torej,kdaj lahko občutim da je antidepresiv začel delovati?In pa,ti stranski učinki,minejo?

Za vas odgovor sem Vam v naprej zahvaljujem in Vas lepo pozdravljam.

Pozdravljeni,

ob povišanju odmerka antidepresiva, kot je duloksetin (Dulsevia), se pogosto pojavijo neželeni učinki. Ti vključujejo občutek napetosti v glavi, pritisk, omotičnost, čuden občutek v obrazu ali glavi. Gre za odziv telesa na novo kemično ravnovesje, ki ga zdravilo skuša vzpostaviti v možganih. Taki učinki se največkrat pojavijo v prvih dneh po spremembi odmerka in menda običajno trajajo od nekaj dni do približno dveh tednov. Smiselno je, da se o tem pogovorite s psihiatrom.

Antidepresivi, vključno z duloksetinom, mirzatapinom (Mirzaten) ali občasno uporabo pomirjeval (kot Loquen ali Helex), niso zdravila, ki bi zdravila vzrok vaše stiske. Njihova vloga je predvsem zmanjšanje intenzivnosti simptomov – kot so napadi panike, nespečnost, občutek napetosti ali notranjega nemira – kar vam lahko omogoči nekoliko lažje vsakodnevno delovanje.

Za resnično spremembo pa zgolj zmanjšanje simptomov ni dovolj. Anksiozne motnje in panični napadi so pogosto povezani z globljimi notranjimi konflikti, potlačenimi čustvi, nepredelanimi izkušnjami ali nevidnimi vzorci v odnosih. Zdravljenje v pravem pomenu besede pomeni, da oseba te vzorce začne raziskovati, razumevati in predelovati – kar je mogoče le skozi daljši psihoterapevtski proces. Tak proces omogoča postopno grajenje notranje stabilnosti, večji stik s seboj in boljšo sposobnost za spoprijemanje z življenjskimi obremenitvami brez potrebe po kemični regulaciji.

Če vam trenutna psihiatrična pomoč nudi kratkoročno oporo, morda razmislite tudi o vključitvi v psihoterapijo, kjer boste lahko v varnem prostoru raziskovali globlje razloge za svojo tesnobo in napetost.

S prijaznimi pozdravi,

Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Pozdravljeni,

2 leti sem zaradi hude ankcioznosti, paničnih napadov, tremorja…. jemala Eglonyl 50mg + Cymbalta 90mg + Propranolol 40mg.

Tremor se je cca 1leto nazaj ustavil, ankcioznost in panični napadi pa so se je umirili…. ker nerada jem zdravila, sem vse počasi zmanjševala in na koncu nehala z jemanjem.

Vse je bilo vredu, dokler nisem doživela neprijetne izkušnje s sosedi… zopet so se mi pojavili panični napadi, ankcioznost,…. zato so mi zopet pripisali Eglonil 50mg + Cymbalto tokrat trenutno samo 60mg ….

V lekarni so mi namesto Cymbalte (ker jo niso imeli) dali Dulsevia… rekoč da je to isto pod drugim imenom. Mi lahko poveste ali je temu tako ali ne, kakšna je razlika med njimi.

Ob jemanju Cymbalte 90mg, nisem imela stranskih učinkov, tudi ob prenehanju jemanja nobenih problemov.

Ob Dulseviji 60mg, pa se ne počutim dobro, glavoboli, tišanje v glavi, omotičnost…. je smiselno da jih jemljem naprej ali opustim in ob naslednjem receptu v Lekarni vzamem Cymbalto kot mi je predpisana.

Lp

Pozdravljeni,

Cymbalta in Dulsevia imata res isto učinkovino – duloksetin – in sodita med tako imenovane generične oziroma ekvivalentne pripravke. Farmacevtsko naj bi bila enakovredna, kar pomeni, da vsebujeta enako količino zdravilne učinkovine in naj bi imeli enak učinek. Vendar pa v praksi ni redkost, da ljudje doživijo razliko med originalnim in generičnim zdravilom, pogosto zaradi drugačnih pomožnih snovi, različnih premazov kapsul ali načina sproščanja v telesu. Telo lahko te razlike zazna in se nanje odzove z nezaželenimi učinki.

Zato ni presenetljivo, da se ob Dulsevii, kljub enaki učinkovini, počutite drugače – da se pojavijo glavoboli, tiščanje v glavi in omotica – medtem ko ste Cymbalto prej dobro prenašali. V takem primeru je smiselno, da ob naslednjem receptu zdravniku ali farmacevtu izrecno poveste, da želite zdravilo Cymbalta, ki ste ga prej dobro prenašali.

Ob tem pa je dobro tudi pomisliti, da se morda ni spremenilo le zdravilo, temveč tudi vi. Morda ste danes v nekoliko drugačnem telesnem ali psihičnem stanju kot pred letom ali dvema, kar lahko vpliva na to, kako telo odreagira na zdravila. Zdravila niso vedno povsem predvidljiva – njihov učinek se lahko skozi čas spremeni, tudi če ostajajo odmerki enaki.

In vendar se zdi pomembno, da ne spregledate vsebine tega, kar se vam je zgodilo – neprijetna izkušnja s sosedi vas je vznemirila do te mere, da se je telo odzvalo s starimi simptomi. Včasih se ob občutku ogroženosti ali nesporazuma sprožijo telesni spomini na pretekle občutke nemoči, tesnobe ali osamljenosti, čeprav morda razum pravi, da situacija ni tako grozeča. Če se takšni odzivi ponavljajo, je morda to tudi povabilo k raziskovanju globljih vzrokov za vašo občutljivost na zunanje pritiske. V tem primeru je smiselno poskati pomoč psihoterapevta.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

Spoštovani g. Štrukelj,

z zanimanjem berem vaše odgovore na stiske oseb s tega foruma in vidim, da imate veliko psihoterapevtskega znanja. Hkrati bi vas pa kot magistra farmacije želela opozoriti, da nekatere navedbe, vezane na zdravila, niso točne. Zdravili Cymbalta in Dulsevia bosta zelo malo verjetno imeli različne neželene učinke, saj ti niso vezani na pomožne snovi ali “premazov”, temveč na samo učinkovino, ki je v zdravilo – in v tem primeru je ista. Bolj primerno bi bilo vprašanje, ali ni pričetek zdravljenja s 60 mg morda prevelik odmerek – lahko da pacientka ob prvem jemanju ni pričela s 60 mg, temveč s 30 mg – ali kak drug razlog za slabše počutje. Z vaše strani pa bi bilo bolj primerno, da paciente s takimi vprašanji usmerite na zdravnika ali farmacevta.

Lep pozdrav,

Nina

Nina, pozdravljeni,

hvala za te informacije in opozorilo. Seveda nisem strokovnjak na vašem področju in podajam informacije, ki so dostopne na spletu. Zato ponavadi vedno usmerim uporabnike foruma, da se kljub podanim informacijam posvetujejo z zdravnikom ali farmacevtom. Tukaj sem očitno pozabil.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

New Report

Close