Najdi forum

Spoštovani!

V 22. tednu nosečnosti so mi v Porodnišnici Maribor opravili morfologijo ploda. Izvid za srček je naslednji:
4 Chamber Normal
Left Outflow Tract Normal
Right Outflow Tract Normal
3 Vessel Normal
Cardiac Rhythm Normal

Zdravnica je UZ opravljala celih 45 minut, 20 minut je gledala samo srce, vmes pa skoraj nič komentirala. Bilo mi je zelo naporno, saj nisem upala spraševati, ker mi je že na začetku povedala, da bo ona najprej vse pogledala in potem povedala.
Naročila me je na še en pregled čez štiri tedne, ker, kot je rekla, ni videla duktusa.

Čeprav je to moj tretji otrok in sta prva dva zdrava, me vseeno skrbi. Poskušam ostati mirna in se ne sekirati v smislu, kaj bo, če bo, je pa to kar težko. Povejte mi prosim, če je res možno, da se del srca na UZ v nekem trenutku ne vidi. Roji mi namreč po glavi, da je morda ona videla kakšno nepravilnost, ki mi jo je zamolčala in jo želi znova preveriti čez štiri tedne.

Moje vprašanje zagotovo izpade panično in vem, da vi ne morete veedeti, kaj je ona videla in kaj ne, pa vendar bom zelo hvaležna za vaš komentar. Hvala že vnaprej.

Spoštovani,

UZ izvid plodovega srca, kot ga navajate v pismu, je normalen.

Včasih se kakšna struktura res težje prikaže, če je ne vidimo neposredno, si pomagamo s posrednimi znaki. Glede na to, da je zdravnica ocenila vse strukture srca kot normalne, se mi zdi kakršen koli problem z duktusom (predpostavljam da sta imeli v mislih Botallov vod!?) zelo malo verjeten. Enako malo verjetna se mi zdi tudi vaša bojazen, da je zdravnica opazila neko nepravilnost, pa jo je zamolčala, ker jo želi ponovno preveriti. Če bi opazila nepravilnost, bi skoraj zagotovo najprej želela mnenje še enega od kolegov z oddelka in v kolikor bi se o sumu nepravilnosti strinjala oba, bi vas napotili še za pregled v našo fetzalno kardiološko ambulanto.

Lep pozdrav,

************************************** Dr. Samo Vesel, dr. med. Pediatrična kardiološka ambulanta SB Celje: pon, tor, sre (03 423 3987) Fetalna kardiološka ambulanta SB Celje: čet (03 423 3987) Pediatrična in fetalna kardio ambulanta SB SG: 1. in 3. petek v mesecu (02 882 3471; 7-11h) Samoplačniška fetalna kardio ambulanta ZC Dravlje: po dogovoru (051 336 847)

Spoštovani,

najlepša hvala za tako hiter odgovor in za to, da ste me pomirili. Zdaj bom lažje čakala na naslednji pregled.
Lepo pozdravljeni.

New Report

Close