Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija duda in…

duda in…

Spoštovani,
med vašimi odgovori sem zasledila, da naj bi po novih izsledkih duda preprečevala smrt v zibki. Zanima me, ali je to mišljeno v primeru, da otrok z dudo ves čas spi ali nasploh, da jo pač občasno uporablja.
Pa še tole – kupili smo nadzornik dihanja Angel Care in me zanima, na kak način pravzaprav to deluje. Če se naprava sproži, pomeni da otrok toliko in toliko časa ni vdihnil. Ali je v takem primeru dovolj, da ga pač zbudimo, stresemo, da se zbudi in ponovno začne dihati ali je potrebno storiti še kaj drugega?

Najlepša hvala za vaše odgovore in lep pozdrav!

Spoštovana,

duda se je kot zaščitni dejavnik pokazala le v primeru, da jo je imel dojenček pogosto (da ne rečem ves čas) v ustih (že vidim ortodonte, ki se držijo za glavo). Več (če imate seveda dostop oziroma vas zanima to področje bolj “strokovno”) najdete v reviji Pediatrics, kjer je bila objavljena meta-analiza (torej analiza analiz z velikim številom vključenih podatkov, kar naj bi povečalo verodostojnost rezultatov) – Pediatrics 2005 Nov;116(5):e716-23. Epub 2005 Oct 10.

Razlaga zaščitnega delovanja je, da dojenček med občasnim sesanjem dude ne zaspi tako globoko kot brez nje – in s tem ne pade v začaran krog “izklopa” dihalnega centra.

O Angelcare smo že veliko pisali, zato morda najprej preberite stara vprašanja in odgovore. Če se vam bo zdelo, da je še kaj nejasnega, pa se spet oglasite. Predvsem “brez panike” – ob alarmu NAJPREJ poglejte dojenčka. Če je rožnat in zadovoljno spi (kar je skoraj pravilo), stresite AngelCare, ne pa otroka.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close