Najdi forum

Hojla!
Imamo 14 dni starega sina. Mislila sem, da mu ne bomo dali dude. Ker pa je včeraj neutolažljivo jokal, smo mu jo danes kupili in kmalu je nehal jokati…

Skrbi me razvoj čeljusti in zob, zato se zdaj počutim krivo!!!

Kakšno je vaše mnenje?
Hvala.

NIč se ne bojte 🙂

DUDA nekaj za kar bi morali, dati Nobelovo nagrado.
No ja malo šale, dudo pač daste samo toliko, da se otrok umiri, pri dveh letih jo tako ali tako ne bo več imel, kako ga boste odvadili, pa še imate čas, da preberete na forumih kaj in kako.

Zaradi dude ne bo imel vaš otrok nič drugačna usta in zobe, razen, če bo to imel v ustih vsako minuto.

primož

Najprej je bilo tako, da dude niso priporočali in jo mnogi še zdaj ne. V ZDA pa so naredili raziskavo in ugotovili, da ima duda tudi dobro lastnost,saj otrok pri sesanju utrjuje mišice ustne votline in mišice ki vodijo v požiralnik, kar zmanjšuje možnost zadušitve in smrti v posteljici.
Moja otroka imata oba dudo(ta velika je prenehala z dudo pred kratkim-2 leti stara).
Sama sem imela dudo do tretjega leta, dokler ni padla v nafto in je nisem več marala. Imam čisto normalno ustno votlino in zelo lepe zobe.
Mislim. da je vaš strah odveč. Poznam veliko mladih staršev in med njimi nobenega, ki bi imel otroka brez dude.

Saša

Duda se mi ne zdi nevarna, huje je dajanje sladkih pijač po stklenički. Ponavadi od tega otroci dobijo steklenični karijes. Predolga uporaba pa lahko povzroči tudi deformacijo dlesni. Mislim pa, da je veliko odvisno tudi od otroka kot posameznika. Nekaterim ne bo nič, drugi pa bodo imeli kakšne posledice. Zaradi dude pa se ni treba obremenjevati.

Lara

Strinjam se z vsem, kar je napisanega. Dodal bi tudi to, da je pri tako majhnih dojenčkih, kot ga imaš ti, duda celo priporočljiva, ker pospešuje sesalni refleks.
Sicer pa vsak otrok slej ali prej dudo opusti. Moja hči jo je že pri osmih mesecih.

Naš sinko je imel dudo do 16 meseca, ko smo ga odvadili. Razlog za to je bilo deformirano zobovje, namreč otrok je dudo vedno grizel na eni strani in na tisti je imel manjše (manj izrasle) zobe. Po ukinitvi dude se je stanje normaliziralo prej kot v mesecu in pol. In sedaj ima popolnoma simetrične in lepe zobke (4 leta).

V strokovni literaturi sem brala, da je edino pomembno, da otroka odvadimo dude do drugega leta, kajti tedaj se še vse možne spremembe na zobovju zaradi dude popravijo brez posledic.

Zato, si ne očitajte in dajte otroku dudo, malo zaradi vas, da si kupite kakšno minuto miru, malo pa zaradi otroka, da se “pockrlja”, kar pa vemo da rabijo v neizmernih količinah.

Nikar se ne pocutite krivo. Moja hcerka (sedaj ima ze 18 let) je imela dudo do svojega cetrtega leta starosti, vendar pa samo kot pripomocek , da je lazje zaspala, saj je bila precej nemiren otrok. Naj vam povem, da ni imela nikakrsne deformacije zobovja, zobozdravnika pa ob redni negi zob obiskuje le vsakih sest mesecev.

Ce se otrok pomiri s sesanjem, mu kar dajte dudo, sicer bo kaj hitro ugotovil, da se da sesati tudi palec. To pa je dosti bolj škodljivo za deformacije zobovja, kot pa duda. Pazite le, da ne bo duda otroku kot igralni pripomocek, saj jo bo vtaknil v usta tudi takrat, ko ne bo imel kaksne posebne potrebe po sesanju.

Lep pozdrav in veliko veselja z dojenckom.

Vas razumem. Sama sem imela tako slabo vest, ko sem mu prvič dala dudo, da celo noč nisem spala. Danes vem, da duda ni bavbav ampak nadvse koristen pripomoček. Z njo mnogo lažje zaspi, pomaga pa mu tudi pri izpuščanju plinov in kakanju.

New Report

Close