DTO-Zaloška29-odd.Andreja Kastelica
Green man, pozdravljen.
Šele zdaj sem opazila to objavo in se ne bi mogla bolj strinjati. Vse napisano drži, na žalost. Sin je bil odvisnik. Žal je poudarek na BIL. Pa ne v smislu, da ne bi bil več odvisnik, temveč ga ni več z nami.
Poznam vse dolgotrajne pripravljalne ceramonije za sprejem, pa potem kot naročeno pride covid in nikogar ne sprejmejo, vse hospitalizirane pa odpustijo. Potem pa spet ponovne priprave, pa tudi prostora, ki je prej bil, naenkrat ni več.
In če ter ko zlomljeni, naveličani, pomoči željni duši končno uspe prit “noter”, si zelo hitro zunaj. Kakšnih pametnih in utemeljenih razlogov pa jim, po njihovem mnenju, ni potrebno navesti. Dovolj je, da jih “grdo gledaš” in si premalo pogovorljiv, tako kot v primeru mojega sina. Ravno to ga je pripeljalo tja. Težko se je odprl, težko govoril o težavah. Namesto pomoči je bil po hitrem postopku odpuščen. Če to bere kdo, ki se je zdravil z njim, bo vedel za koga gre, saj je odpust in tragedija, ki je sledila, vse šokirala.
Predlagali so ponovne priprave in ponovni sprejem. Sin se je odločil, da ima tega boja s totalno zgrešenim, nečloveškim, debilnim sistemom ter nesposobnimi, nesočutnimi zaposlenimi, ki o življenju in pravih težavah ne vedo ničesar, dovolj. Zaključil je svojo bitko. Lahko bi bilo drugače, če bi mu le prisluhnili in predvsem, če bi mu želeli pomagati. Ves čas je čutil, da temu ni tako. Pridejo, ko pridejo, po liniji namanjšega odpora oddelajo svoj šiht, pa hitro domov. Čim prej, da jim odvisniki ne bi preveč pokvarili dneva. Vem, sem bila tam. Večkrat. Tudi večkrat tedensko. Skupaj sva hodila tja, skupaj čakala, jokala, prosila, se nad nestrokovnostjo in nespoštljivostjo jezila.
O Kastelicu ne bom izgubljala besed, bi me lahko še tožil. Vemo pa, kot ste napisali, da želi držati “roko” nad vsem. Tudi jaz sem prosila, da bi sin na detoksikacijo odšel na kakšno psihiatrično kliniko izven Ljubljane. Takoj so me opozorili, da so včasih še naredili kakšno izjemo, pa ne upajo več. Vemo zaradi koga in vemo zakaj. Za zdravljenje vsakega odvisnika dobijo kar nekaj denarja. Kam gre je jasno. Za zdravljenje že ne, vsaj ne toliko.
Moram priznati, da me je novica o izredni odpovedi Kastelica precej razveselila. Že davno bi moral mesto odstopiti drugim, sploh glede na hvaljenje o projektih v tujini. Saj še za domače ni poskrbel!
Malo sem se morala izkašljat. Vsem želim vse dobro.
GREEN MAN, 05.03.2012 ob 00:26
Pozdrav vsem skupaj!
Že nekaj časa si želim predebatirat z vami,kaj si mislite o oddelku dr.Andreja K. na Zaloški 29, znan kot DTO v LJ?
Zagotovo nekateri zelo dobro poznate ta program, saj je edini v SLO, ki se uradno ukvarja z detoksikacijo od prepovedanih drog. In ravno pri tem >edini< imam sam zelo veliko pomislekov..
Tudi sam žal ZELO dobro poznam ta DTO na Zaloški, saj ga v določeni vlogi že več let spremljam, a zaradi zasebnosti tega ne mislim opisovat, in četudi ga sicer že od nekdaj izjemno hvalim in podpiram, pa me je v zadnjem času zmotilo vse več zadev..
Človek bi pomislil,da ustanova, ki v neki državi nima sploh nikakršne konkurence, zaradi tega toliko bolj ustvarja le najboljše in se trudi biti popolna, uporabna ter koristna, tako zase kot najprej za uporabnike.. Žal pa opažam,da pri njih že dolgo ni več tako.
Kot EDINA samostojna tovrstna ustanova v celotni državi ima kot prvo le 14 REDNIH POSTELJ za VEČ TISOČ narkomanov po vsej Sloveniji, zaradi česar so čakalne vrste neustrezno, da ne rečem “nevarno” dolge, vsaj za prenekaterega posameznika, ki išče njihovo pomoč v različnih resnih stiskah in situacijah.. Zaradi tega so ustanovili “obvezno” PRIPRAVLJALNO skupino, ki naj bi služila uporabnikom z zlorabo večih drog naenkrat, kar pa žal niti malo ni tako.. Mimo te skupine pride na oddelek namreč več drugih narkomanov,ki za to skupino skoraj niti ne izvejo oz.ker ob prijavi sočasno zlorabo drugih substanc preprosto prikrijejo (laganje večina odvisnikom ni ravno tuje, kar na oddelku zagotovo zelo dobro vejo), torej služi skupina zgolj opravičevanju njihovemu pomanjkanju prostora na oddelku, dolgim vrstam in jasno proračunu ustanove, hkrati pa v jezi tistih, ki so ob prijavi iskreno (naivno) priznali,da uživajo tudi druge substance, ustvarjajo “prisilno” laganje med njihovimi vrstami, ko si tudi sami želijo ali največkrat nujno potrebujejo čimprej priti na oddelek..
Namesto te skupine bi bilo bolje izračunati koliko več sto odvisnikov pride(ČAKA) na eno od 14 postelj, kar pomeni, da bi bilo najbolj koristno raje povečat kapacitete oddelka, ampak zadnja leta itak spoznavamo,da zdravstvo ni več človeku v namen,ampak sama sebi in čim manjši kapaciteti DELA njenih uslužbencev, za enako plačo ali pogosto višjo od izpred let..
Kot drugo so zaposleni v tej ustanovi daleč od ustrezno izobraženih oz.,kar je še bolj pomembno, daleč od ustrezne izkušenosti in nujno potrebnega znanja, zaradi česar se uporabniki vse bolj pritožujejo, pa tudi sama statistika uspešnosti kaže na to.. Kar vam lahko iz prve roke garantiram tudi sam.
Večkrat sem se že vprašal zakaj podobnega detoksikacijskega oddelka ni tudi kje drugje v SLO in nemalo od uporabnikov mi je zaupalo, da so le-te celo obstajali,a jih je dr.Andrej Kastelic sam “uspel nekako prepovedati” in tako dosegel,da so jih ukinili, kar pomeni,da si vsekakor prizadeva, da to ostane zgolj “njegovo” področje…..
V redu,če je že temu tako, zakaj si potem ne prizadeva, da zadeva vsaj pri njih poteka kot je treba, uspešno,produktivno in predvsem STROKOVNO?
V zadnjem času poslušam tudi zgodbe o tem,kako so EDINEGA zares ustreznega in dobrega terapevta oz.zdravnika, ki se je na njihovem oddelku edin kot tak pojavil v 12-ih letih, odpustili po enem letu njegovega delovanja, medna zaradi kadrovskega viška, medtem ko so ohranili vse ostale terapevte, ki jih uporabniki sploh ne dojemajo kot strokovnjake, kaj šele da bi v njih videli ustrezen in učinkovit kader, ki bi jim na diagnozo sploh kakorkoli ustrezal.. Znana zgodba? Ja,žal, tipično slovenska. Očitno je ta odpuščeni dr.NN preveč konkuriral njihovi strokovnosti, je v kvaliteti preveč izstopal med njimi, in so ga “mogli” zato odpustit.. Uporabniki so se menda jokali zaradii njegovega odhoda, kar vam verjetno marsikaj pove,saj jih ni malo,ki so priznali,da jim je EDINI znal vliti voljo in upanje s svojim tapravim pristopom..!!
Že tako je psihiatriji težko najti dobrega terapevta, saj jih gre večina v ta poklic zgolj zaradi lastnega manjvrednega kompleksa, zaradi ega in občutka vzvišenosti, ko se le-ti lahko vsaj na delovnem mestu naslajajo nad bolj šibkimi in ogroženimi ljudmi, nad svojimi pacienti.. Brez zamere,ampak iz ne le svojih izkušenj lahko zagotavljam,da je najboljši terapevt zgolj in samo tisti,ki je nekoč tudi sam izkusil podobno, kakršnih je 1%, medtem ko so vsi ostali sami zase večji pacienti od svojih “strank” in zares nimajo blage veze, kaj šele sposobnosti pomagat drugim, niti, kar je najbolj tragično, same želje in iskrene potrebe po pomoči ljudem v stiski!!
Ker je pismo že precej dolgo,a še zdaleč nisem napisal niti pol vsega, kar vem in imam za napisat, bom vseeno končal..
Nisem zgrožen le nad delom tega oddelka, saj se medijsko posvečam vsemu zdravstvu, ampak zelo bi vam bil hvaležen za vaša mnjenja, da mi tudi sami poveste svoje izkušnje, saj se prav temu oddelku zaradi določenega “razloga” še posebej posvečam..
Hvala. Lep večer in nadaljujem prihodnjič!
Prov Mas več je zaposlenih kpostl in stolov v celi bajti. Pol te pa naf… podpis 8 plus 7 tednov dam te ruknejo v cca 20 dneh zavarovalnica pa plača 15 tednov zdravljenja kam gre kes. Banda!
Sramota nimajo niti 1ga bivšega odvisnika. Jaz sem bil namreč večkrat notri in ponavadi te vržejo ven brez razloga npr ta d tox ni za vas! 2006 sem bil na zdravljenju v NY. Ko si tam,ko kriziras in nimaš moči lako ležiš 24 ur kajenja ni tudi ko greš v rehab. S teboj delajo kot s človekom in vsi svetovalci in ostali delavci so bivši odvisniki lp