Državna štipendija – le za revne??
Pozdravljeni,
letos sem vložila prošnjo za hčerko, ki bo jeseni začela obiskovati gimnazijo. Imamo čisto povprečen standard in nekako se mi je zdelo normalno, da bomo prejeli štipendijo. Sedaj pa vsi okoli mene govorijo, da je to samo za brezposelne, socialne probleme itd. Jaz sicer nisem socialni problem, pa bi mi včasih prav prišlo, da bi bila in bi na ta račun moji otroci ceneje malicali in bi prejela večje otroške dodatke itd. Tako pa tej državi čisto vse plačam po polni ceni. In zdi se mi, da bi bilo prav, da bi tudi država pomagala meni, kljub temu, da z možem nisva brezposelna.
Kakorkoli, zanima me ali kdo od vas kaj več ve od mene ali ima tudi “srednji” razred kaj možnosti za štipendijo?
Lep pozdrav,
Darja 12, pozdravljena!
Če imata z možem kakšne povprečne dohodke, bo hčerka gotovo izpadla iz štipendiranja (razen, če je v družini veliko družinskih članov). Jaz vedno poudarjam, da je “srednji” razred povsod na slabšem. Povem ti moj primer: sama z enim otrokom, prejemam otroški dodatek v višini malo manj kot 25 €, skupaj dohodkov 1.200€, živiva v najemniškem stanovanju, nič štipendije (tudi po novem je ne bo in po 18. letu tudi ne otroškega dodatka), nič regresa za prehrano,…le najnižji regres za prevoz…
Žal, lep dan!
živjo,
sem prav jezna na to državo. To enostavno ni fer. Dohodkov imava verjetno tam nekje kot ti, ker midva prejemava 50 eur otroškega dodatka za 2 otroka. Imava pa kup kreditov za boljši jutri in bi meni kot tebi ta štipendija še kako prav prišla. Solit naj se grejo. Sicer pa nisem prvič jezna. Saj potem se človek vpraša če ni bolje, da imaš manj plače, dokler imaš otroke v vrtcu, šoli ipd. Potem imaš več ugodnosti na vseh področjih (nižje plačilo vrtca, oprostitev plačila, kosila, malice v šoli, višji otroški dodatek). S prijateljico sva ugotavljali, da je ona na istem kot jaz; ima bistveno nižjo plačo vendar ima vse te ugodnosti o katerih sem govorila in na koncu njej ostane več kot meni, če verjamete ali ne.
Lp,
Zdravo, ponovno!
Ja, ti verjamem. Jaz sem že kar nekaj časa nazaj izračunala za en konkreten primer družine z enim otrokom in staršema, ki sta zaposlena, in prejemata minimalno plačo. Izračunala sem višino vseh transferjev, ko je otrok v vrtcu, nato, ko je v šoli in kasneje, ko je v srednji šoli. Tako je, kot govoriš – vsi transferji toliko nanesejo, da so na boljšem. In zdaj govorijo, da se transferji ne bodo več kopičili. Ni res. Ob tem morem mimo dejstva, da bom šla zaradi študija kasneje v pokoj (če ga bom dočakala)….
Darja, tako je to. Žal.
LP
Se strinjam z vsem zgoraj. Bi pa dodala še to:
Po eni strani je državna štipendija res socialna štipendija, saj jo dobijo le družine, pri katerih povprečni mesečni dohodek na družinskega člana v preteklem koledarskem letu pred vložitvijo vloge ne presega 65 % minimalne plače v istem obdobju (vir: MDDSZ[/url]).
Po drugi strani pa pripada le uspešnim dijakom in študentom, saj če ta ponavlja letnik, mora vso prejeto štipendijo za tisti letnik vrniti, za ponavljajoči letnik pa mu štipendija ne pripada. Tako družina, ki že itak živi na minimumu, postane ob vračanju štipendije še bolj socialno ogrožena.
Zato je najpametneje državno štipendijo shranjevati in je ne uporabljati, dokler otrok ne zaključi letnika s pozitivnim uspehom. V primeru vračanja štipendije se jo tako samo dvigne in vrne. Vendar pa ta štipendija med letom ni služila svojemu namenu – finančni pomoči šibkejšim družinam, tako da ni nobena “socialna” štipendija, ampak je posojilo države finančno šibkejšim družinam, ki postane socialna štipendija šele ob uspešno zaključenem letniku brez ponavljanja.
Drage moje…
sem čisto na istem. Najbolj me jezijo privatniki, ki nimajo prikazanega dohodka. Vedno pridejo dobro skozi….brezplačna malica, razne ugodnosti, štipendija itd. Kje so inšpektorji???? Meni pa preživnino obračunavajo in jo sploh ne dobivam. Zakaj jih ne obvestim…je vaše vprašanje? Sem jih, pa očitno ne zaleže nič. Skratka morala bi it na sodišče, da bi dokazala zadevo. Komu se pa ljubi po sodiščih hodit. Pravzaprav je večji problem to, da nimam denarja. Ne za sodišče, ne za odvetnika…za sproti z ogromnim odtegovanjem. Kje se upošteva najemnina? Nikjer! Centri so nesposobni. To je moj zaključek. Pa še bi lahko razpredala.
Tudi jaz imam isti problem. Sem študentka prvega letnika. Letos sem vložila vlogo za državno štipendijo, vendar je naš dohodek presegal potreben cenzus (402 evra) za zgolj 15 evrov. Tako do štipendije nisem bila upravičena. Pa naj mi kdo prosim pove kaj naj naredim s tistimi 15 evri, ki jih imam preveč. Denarja je dovolj ravno za en teden prehrane. Kje pa je še stanovanje, prevoz, knjige?? Najbolj me pa razjezi to, da sta štipendijo dobili obe prijateljici katerih starši so privatniki in lahko prosto manipulirajo s prijavo dohodkov. Dobro vem in tudi sami sta priznali, da so vložili najmanjše dohodke.
Zraven pa grejo vsako leto, tudi po dvakrat na morje, za 10 ali 14 dni, za vsake praznike v toplice, vsak v družini ima svoj avto, mi doma pa se vozimo z 10 let staro ˝kripo˝ in si ne morem privoščiti niti opravljanja šoferskega izpita, ker pač nimamo toliko denarja, da bi lahko kar naenkrat plačali okoli 1000 evrov ali več stroškov, ki pri tem nastanejo.
Potem pa se sprašujem kje je v tej državi pravica? Kaj sploh delajo centri za socialno delo??? Vem da je v državi še več takšnih, ki so mogoče določeni cenzus presegli zgolj za evro ali dva pa štipendije ne dobijo, dobijo pa jo takšni, ki imajo tako dovolj denarja, a so mnenja, da si jo pač vseeno še zaslužijo.
Tudi jaz sem finančno bodobno kot ostale, otroški dokladi 65 eur.
Rekla bom samo to, da otrok nimam zato da bi mi jih država vzdrževala in ko gledam
znance v tujini imamo kar se otrok tiče zelo socialno državo: 1 leto porodniške s 100% plačo,
subvencije za vrtec, drugi otrok zastonj, brezplačno srednjo, višjo, visoko ….šolo.
Sama imam dva otroka, ki sta bila prestara za koriščenje novega sistema vrtca, koristili smo brezplačno malico za dijaka (2 leti), pa mu rada plačam 9 eur na mesec, saj v 1. letniku ni imel malice in vem da za ta denar ni jedel niti en teden. Tudi vožnjo mu plačujem 90 eur na mesec.
Osebno mislim, da nam država na tem področju kar pomaga.
Pozdravljeni!
Nisem eden izmed starsev tako ko kot vi, ampak tudi mene moti nacin dodeljevanja stipendij.
Sem dijak gimnazije in letos sem zelel zaprositi za stipendijo. Zanjo nisem zaprosil , ker sem vedel da je ne bom prejel. Zivim v druzini ki ni revna imamo vse kar zelimo oz. Moja starsa imata vse kar zelita, kar pa se ne pomeni, da imam jaz vse(tako kot si predstavljajo moji prijatelji). Mislim, da bi morala biti stipendija za vse otroke enako velika in vsem dostopna in ne dodeljena glede na prihodke.
V danasnjem primeru dodeljevanja stipendije pa dobijo stipendijo v vecini drzavljani ki so priseljeni v naso drzavo, ker pri nih dela le eden od starsev (oce) drugi pa je brezposeln.
Primer: moj sosolec, ki je prisel v 6razredu v slovenijo(ni znal niti besede po slovensko) njegov oce dela kot gradbeni delavec mati pa je takrat pred 8 leti prisla v slovenijo z otroki. Od takrat nedela in je le doma zivi od-otroskih dodatkov. No ja. In ta sosolec sedaj dobi stipendijo (doma mu pustijo vse) ki je ves cas porablja za neumne stvari kot so alkohol in cigareti mogoce se kaj drugega. Jaz pa lahko grem z njim v mesto in le gledam stvari ki jih bi zelel mogoce strucko ali cocacolo ampak ne jaz si je nemorem kupiti ker nimam stipendije zaradi prihodkov mojih staršev! !!!
Sem precej na istem. Da ne bi ziveli na drzavne stroske sem kupila stanovanje….posojilo me pribija na vseh ravneh. Ker mi potem moj od in prezivnina preseze minimum …pac to da placujem posojilo se ne steje, stelo bi se ce bi placevala nejm…absurd….torej nobene subvencije za nic, stipendijo pa ima hci zoisovo ker se je tako vrgla v ucenje, da si lahko poravna solnino. Nobenih otroskih dodatkov ….v bistvu ves cas placujem cisto vse, tudi vrtec je bil v mojih casih placljiv za vse otroke in ne malo. Ker spet, ni vazno ce si do grla v kreditu da si resujes bivalni problem.
Se dobro leto posojila, pa zadiham.samo to me drzi pokonci, da grem potem lahko vsaj na dopust, ne da je ta doma.