Najdi forum

drzavna pokojnina

Pozdravljeni.
Moji starsi prejemajo skupnih prihodkov 395 e.
Ker presegajo cenzus za 5 e,niso upraviceni do denarne pomoci.

Zanima me kdo v prihodnje izplacuje drzavne pokojnine?in koliko mora biti starost zenske ?
ker je mama 61 in nezmozna za delo.delovne dobe nima.
Kaj moji mami pripada?
Počakam na novi zakon,ki bo v veljavi letos junija,da bo opravičena do razlike ali lahko zaprosi za državno pokojnino?

hvala vam za odgovor.

Pravica do starostne pokojnine je odvisna od dopolnjene starosti zavarovanca in pokojninske dobe, ki pa mora pri najvišji možni starosti obsegati izključno zavarovalno dobo.

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do te pokojnine morata biti hkrati izpolnjena oba pogoja. Predpisane so tri različne možnosti in sicer:

* Za ženske:

Starost Pokojninska doba
57 let 37 let 6 mesecev
61 let najmanj 20 let
63 let najmanj 15 let.

Žal vam glede drugega dela vprašaja ali raje počaki na novi zakon, ne vem svetovati, poleg tega pa so takšne napovedi zelo nehvaležne.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Andreja hvala za odgovor.
ampak vi ste meni odgovorila za dopolnjen cenzus delovne dobe in pokojnine.
Mene pa zanima drzavna pokojnina.
Pogoj 30 let prijavljen v sloveniji z stalnim prebivaliscem,61 ali 63 let starost za zenske.
?hvala

Državno pokojnino izplačuje ZPIZ, zato se morate za dodatne informacije obrniti kar na njih.

Tukaj imate povezavo:

http://www.zpiz.si/

Lep pozdrav! Tina * * * mislimo pozitivno, delajmo pozitivno, rešujmo težave pozitivno in živimo pozitivno naravnani * * * **************************************************************************************************************************************************** Legenda: DSP=denarna socialna pomoč, IDSP=izredna den. soc. pom., EBO=evidenca brezposelnih oseb, ZRSZ=zavod rs za zaposlovanje, ZUP=zakon o splošnem upravnem postopku, ZSV=zakon o socialnem varstvu, OD=otroški dodatek, SD=starševski dodatek, SN=starševsko nadomestilo, CSD=center za socialno delo, MDDZS=ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, MO=materialna ogroženost *****************************************************************************************************************************************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close