Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Druzinski zdravnik

Druzinski zdravnik

Zanima me kaksen je postopek za izbiro druzinskega zdravnika in ce je to sploh mozno? Ali pri nas obstajajo taki zdravniki?
Namrec: moz, hcerka in jaz imamo vsak svojega zdravnika. Rada bi videla da imamo enega, druzinskega, ker se mi zdi da bi to bilo veliko boljse in bolj ucinkovito.
Ker smo relativno zdrava druzina in bolj redko obiskujemo zdravnike sedaj imamo za “svoje” tiste zdravnike, ki smo jih imeli prej – moz in jaz nasega zdravnika v podjetju a hcerka je nadaljevala pri zdravnici, ki jo je imela kot dijakinja v gimnaziji. Ker bo kmalu nas zdravnik v podjetju sel v penzijo in bo ta ambulanta ukinjena bo treba spet iskati novega zdravnika. Iz vseh teh razlogov se mi zdi smiselno da bi ze zdaj izbrali enega druzinskega zdravnika in pravocasno vse to uredili.
Prisom, ce mi lahko odgovorite na kaksen nacin bi to uredili ?
Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

Po pravilih Zavoda za zdravstveno zavarovanje imate pravico izbrati sovjega »osebnega zdravnika«. Lahko izbirate med zdravniki, ki delajo v splošnih ambulantah, za otroke pa tudi med pediatri in šolskimi zdravniki. Postopek je naslednji: s potrjeno kartico zdravstvenega zavarovanja vaših družinskih članov se oglasite pri zdravniku, ki ga želite izbrati (priporočam vam, da je to eden izmed zdravnikov, ki ga že sedaj pozna eden družinskih članov) in poveste medicinski sestri, da se želite registrirati pri tem zdravniku. Sestra bo opravila registracijo in s tem je ves postopek opravljen. Sami, ali pa bo to storil vaš novi »osebni« zdravnik, boste zahtevali prenos zdravstvenega kartona od prejšnjega zdravnika k novemu.

Zdravnik družinske medicine sicer ne zdravi nujno vseh družinskih članov ene družine, vendar po izkušnjah to močno olajša kontakte, sporazumevanje in odnose. Z veliko manj spraševanja pri sovjem delu namreč lahko upošteva vplive družine na bolezen in vplive bolezni na družino. V takem primeru je zdravnik družinske medicine tudi vaš družinski zdravnik. Želim vam dobro izbiro.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close