družinska pokojnina
Lep pozdrav!
No, najprej bi pohvalila to rubriko, danes sem prvič tukaj. Tudi jaz imam eno vprašanje.Leta 2000/2001 sem končala tehnično šolo in sem imela namen iti še študirat. Pa se je zataknilo:huda bolezen mame(samohranilke), mi pa smo trije otroci-brat še šoloobvezen. Tako, da zadnji mesec nisem bila v šoli, ker sem morala skrbeti za mlajša bratca- mama je bila v bolnišnici 4 tedne.Temu je sledil zaradi neocenjenega predmeta popravni izpit. Vredu, sem ga naredila pred dnevi. Med tem časom sem se prijavila na zavod, kjer prejemam denarno pomoč.
Letošnje leto se imam namen vpisati na višjo šolo, od tukaj pa izhaja vprašanje. Sem noseča-(poleti imam rok). Ko bi se vpisala na študij, bi dobila spet status – študenta in ali bi se mi pri tem povrnila pravica do družinske pokojnine in štipendije.
Živim pri materi.
Če bi dobila nazaj, ali mi pripada še nadomestilo za porodniško? Mislim, da se tako reče.
Saj vem, da bi se morala za to pozanimati na ZZZS in na pokojninskem, vendar bi si odgovor želela najprej od Vas. Najlepša hvala že v naprej in Lepe praznike Vsem!
Li
Pozdravljena,
vprašanj na forumu starši štaršem, lahko pa pogledaš stare poste tam, zadnjič sem nekaj podobnega tam zasledila pod naslovom POMOČ.
lp,b
Če se boste vpisali na višješolski študij si boste zopet pridobili pravico do družinske pokojnine. Verjetno boste vližili tudi prošnjo za štipendijo. Ker pa boste imeli že dohodek- družinsko pokojnino do staršeskega dodatka ne boste upravičeni. Boste pa upravičeni do enkratnega denarnega prejemka, ki je namenjen nakupu opreme za novorojenčka. Namesto denarja je mogoče v enaki vrednosti izbrati opremo za novorojenca v obliki zavitka. Pravico lahko uveljavite najkasneje 60 dni po rojstvu otroka in v letu 2002 znaša 50.000,00 SIT.
Forum je zaprt za komentiranje.