Družinska hiperholesterolemija
Spoštovani, stara sem 34 let. Oče je imel koronarno bolezen in je zaradi tega tudi umrl, prav tako jo imata stric in brat po očetovi liniji in sta oba že imela infarkt. Tudi meni je zadnji izvid krvi pokazal povišane vrednosti holesterola, hkrati pa znižano vrednost trigliceridov. Naj omenim, da se zdravo prehranjujem in sem tudi telesno aktivna. Včasih pokadim kakšno cigareto (maksimalno 3 na dan). Ali mislite, da moji rezultati kažejo na družinsko hiperholesterolemijo in bi bilo potrebno razmišljati o kakšnih zdravilih? Naj omenim, da pritiska nimam povišanega. Spodaj še rezultati.
S-Holesterol: 6.0 H
S-Trigliceridi: 0.5 L
S-HDL-Holesterol: 1.7
S-LDL-Holesterol 2.0 – 3.5: 4.1 H
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Tudi sam imam diagnosticirano dedno hiperholesterolemijo.. sem nekadilec, ne pijem, sem športnik po duši.. prvi infarkt sem doživel pri 37 letih med športom.. Ta drugega pa skoraj lani pri 46 letih (tiščalo me je med kolesarjenjem v prsih.. na koronarografiji so ugotovili zamašenost cca 50% ter restenozo v stentu 70%)…. Krvno sliko brez zdravil sem imel podobno vaši.. (s tem da sem imel trigliceride 1.3).. Sedaj redno prejemam zdravila in sem uspel brez kakšnih stranskih učinkov spraviti LDL na 2.1 , HDL 1.4 … (jemljem sorvitimb 10/10… predtem sem jemal tudi ostala zdravila s katerimi sem imel stranske učinke in jih nisem redno jemal – opustil….)..
V moji družini imata oba starša srčnožilne “težave” pa tudi predniki so imeli (po obeh straneh).. tudi hčerka, ko je opravila sistematski pregled za 1. razred oš., so ji zaznali povišan holesterol in jo napotili na pediatrijo… Lansko leto sem brata poslal na kontrolo in so tudi njemu našli celo višje vrednosti kot sem jih imel jaz.. Tako, da je tudi on prejel zdravilo (ne vem katero) za znižanje lipidov…
Po drugi strani poznam ljudi, ki imajo še višje vrednosti holesterola in nimajo nobenih težav (še)..
Spoštovana
Pri družinski hiperholesterolemiji je nujno potrebno jemanje zdravil za znižanje slabega LDL holesterola. Jemanje statinov ima dvojni učinek; zmanjševanje LDL holesterola in stabilizacijo že prisotnih plakov v arterijah. Torej, vsekakor priporočam jemanje statinov. Vrednosti LDL naj bodo pod 2 mmol/l.
LP