Najdi forum

Vnuk je star 19 let. Vedno ko gre v družbo se napije. Drugače je v šoli priden učenec tudi doma ni problemov z njim. Vprašal bi rad na koga se naj obrnem,h komu naj gre – terapevt , psihiater, oziroma kako naj se z njim pogovarjamo, da bi pridobil več samozavesti in kontrole.

Spoštovani Ivo!

Ker je star 19 let bo kar prav, če si bo sam poiskal svetovalca, vi mu morate le dovolj jasno predočiti nevarnosti, ki ga ob pretiranem pitju čakajo. Povsem možno je, da gre pri njem za socialno fobijo, to je stanje tesnobe, ki nastopi v družbi, posebej kadar se je treba uveljavljati, povzeti besedo ipd. in takrat marsikdo poseže po trenutno najučinkovitejšem anksiolitiku alkoholu, vendar tvegajo zasvojenost. Spodbudite vnuka, da bi se sam oglasil, najbolje na Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo na Njegoševi 2, Ljubljana.

Glede na to, da se mladina zelo pogosto “zapija”, se mi zdi, da je vaša skrb po eni strani umestna, po drugi strani pa mogoče ni tako hudo kot mislite.

Sama sem pri svojih mlajših polbratih opazila, da sta šla nekako v tem obdobju (od 17 do 20 leta) skozi podobno obdobje. Tudi pri njima ni bilo sicer nobenih drugih težav, tako starši pravzaprav za te njune pivske navade (tudi kajenje marihuane) skoraj niso vedeli, ker so ju zasačili v takšnem stanju le dvakrat ali trikrat. Vendar pa vam lahko povem, da je danes z obema vse v najlepšem redu, strejši končuje fakulteto, mlajši je v 2. letniku fakultete in zelo uspešen pri študiju. Oba sta začela živeti zelo zdravo, sta vegetarianca, ukvarjata se z jogo… Skratka nič ni narobe z njima in odraščata v normalna in odgovorna mlada moža.

Upam, da je tudi pri vašem vnuku to le prehodno obdobje, ki bo v kratkem minilo, se pa vsekakor pogovorite z njim. A brez pridige, rajši prijateljsko, saj veste…

Spoštovani g.Ivo!
Ne morem si kaj, da ne bi odgovorila na vašo težavo. Sama sem stara 23 let in se še vedno “udejstvujem” nočnega življenja. Povem vam, da sem včasih preprosto šokirana, ko v kakšnem nočnem lokalu vidim otroke in mladino od 14 let naprej, vse pijane in velikokrat, prevečkrat, tudi zadrogirane. Groza me je, da starši tega ne vidijo oz.da to dopuščajo. Je pa v modi, da bolj ko si pijan bolj si frajer in če pa še bruhaš ali pa celo omedliš od pijanosti si pa car.
Mislim, da ne boste preprečili ničesar oz.bolj malo. Psihiatrična pomoč pa ne vem, če bo kaj koristila, saj ga boste težko pripravili do tega, da bi sploh šel, ker je sigurno prepričan da te pomoči ni potreben, “saj to pa ja delajo vsi”.
Večkrat sem že rekla, da bi morali starši takrat ko svoje otroke brezbrižno pustijo v lokale, iti čez nekaj ur za njimi in upam, da bi se zamislili, ko bi videli svojega otroka ležati v wc-ju ali pa za kakšno mizo, mrtvo pijanega in po možnosti še pobruhanega.

G.Ivo, želim vam, da bi vaš vnuk čimprej spoznal, da ni potrebno pijančevanje, da se lahko veseliš in zabavaš. Vam pa, da bi se vaše skrbi čimprej končale.

Lepo pozdravljeni, pa brez zamere!

New Report

Close