Spoštovani,
prosim za vaše mnenje in nasvet.
Hčerka 18-let ima občasne težave – bolečine v želodcu, v večini primerov v žlički. Težave z trebušnimi bolečinami ima od ca. 7 leta starosti. Zaradi trebušnih bolečin je bila 3x v bolnici, vendar je diagnoza prebližno enaka. Po gastroskopiji – diagnoze:
1. gastritis provzročen s H.pylori (2005)
2. oesophagitis et gastritis erosiva (2006)
3. akutni gastritis (januar 2011)
4. nespecifični enteritis, gastritis, ter ezofagitis (marec 2011)
izvid histologije (marec 2011)
dvanajsternik: resice so znižane. Močno zvišano št. limfocitov, več kot 30 na 100 IE, kripte so hiperplastičnega videza
Blažji kronični vnetni infiltrat.
antrom: foveolarni epitelij je pravilen. V lamini propriji je blag kronični vnetni infitrant. ni znakov aktivnega vnetja. HP ni prisotna.
požiralnik: minimalen fragment skvamoznega epitelija.
dvanajsternik odščipa: Možne spremembe lahko ustrezajo celiakiji Marsh II
dg. verjetnost celiakije tip marsh II
Po obisku osebne zdravnice, je zatrdila, da je diagnoza 99 %, dala ji je še test za kri, vendar zagotovila, da tudi, če bo negativen je zagotovo celiakija in naj takoj začne z dieto.
Rakla mi je, da ne ve kam bi jo še dala pregledat saj ji je le-to diagnozo napisal gastroenterolog in da edino, da še gre kam po drugo mnenje.
V naši hiši pa smo zdaj malo zmedeni in predvsem zaradi tega ker, hčerka nima tipičnih znakov celiakije (nima driske, ni napihnjena, ne hujša, nima težav vsakodnevno…) Od meseca januarja je imela strogo želodčno dieto (brez maščob, nič surovega sadja, zelenjave…). Jemala je tudi tablete Lanzul. V tem času je imela težave z želodcem 3x in še to, samo bolečine v želodcu in ne preveč hude. (lahko, da se je malo pregrešila s kakšno manjšo čokolado)
Naj povem, da je hčerka zelo občutljiva, in da za vsak stres odreagira z želodcem in v to smo bili sedaj tudi prepričani, da jo boli želodec, ker se preveč “sekira” za vsak s.
Zdaj sama sem sprejela diagnozo zdravnika, vendar mi vsak, ki pozna vsaj enega bolnika z celiakijo oz. jo ima sam pravi, da hčerka zagotovo nima tega. Zdaj sem tudi sama začela razmišljat, vsak dan je jedla žitarice od tega je imela težave v dveh mesecih 3x, ali je mogoče, da je to celiakija. Kam naj se obrnem po drugo mnenje in kako ga sploh naredijo? Ali bo morala spet na gastroskopijo in odščip? Ali dajo mnenje kar na osnovi že narejenega izvida. Hčerki ni problem iti na gastroskopijo, je bila že ca. 7x, se pa zelo boji, da bi morala na kolonoskopijo. Kaj menite vi?
Morda še opis hčerkinih težav:
Bolećine v želodcu 2-3 x letno močnejše – trajajo kakšen teden, takrat tudi bruha, shujša, ker jo želodec začne boleti, ko je (če ne je, je želodec ne boli)
bolečine večina v “žlički”
Dnevne bolečine 1x na ca. 10 dni
Prebava (na blato gre vsaj vsak drugi dan) v blatu več sluzi. Je bolj zaprta (že ima hemeroide)
Kislina se ji ne dviguje
višina: 165, teža 55 kg.
Hvala za vaš odgovor.
Spoštovani!
Ko berem opis težav vaše hčerke in izvide preiskav, ki jih je kljub mladosti že opravila, se mi neizogibno ponuja nujnost osnovnega ukrepanja prosi stresu, ki ga povzroča to iskanje dokončnega odgovora oz. diagnoze. Ne glede na strokovno diagnozo vaši hčerki svetujem, naj se redno ukvarja s športom, naj je vse, kar ji odgovarja, predvsem surovo zelenjavo, sadje in žitarice z oreški. Lahko izvaja tudi katero od sprostilnih tehnik prosti stresu. Morda bi ji celo svetovala nekaj časa jemati katero od prehranskih dopolnil proti stresu, na primer Dominor. Ne obremenjujte je s tem, ali ima celiakijo ali ne, če nima driske in ne hujša. Naj živi čimbolj naravno in sproščeno ter uživa v svoji mladosti!
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič
Pozdravljeni,
Hčerka stara 3 mesece, polno dojena (7-8 obrokov) ima že od 23.2. kri na blatu. Od 25.2. do 9.3. sva bili sprejeti na pediatrični oddelek za 14 dni, kjer se je zdravljenje zaključilo z diagnozo sum alergije na mleko, mlečne izdelke in jajca. Opravili so nešteto preiskav blata, krvi in vode a se ni nič pokazalo. Tudi testirana je bila na alergene in je bilo vse negativno Tako sem sama na dieti od dne 27.2. brez omenjenih sestavin. Diete se strogo držim in si vso hrano pripravljam sama. Ampak kljub dieti krvave nitke na blatu do danes še vedno niso izginile. V celotnem času terapije je bil le en dan, ko krvavih nit ni bilo. Hčerka se veliko smeji, nima nobenih kožnih izpuščajev in je na pogled lep, zdrav in zadovoljen otrok. Po mojem opažanju so krvave nitke prisotne ob vsakem kakanju, sploh ko se hčerka bolj napenja. Navadno so v njenem blatu prisotni 3-5 krvavih pikic (velikost približno 1x2mm); 2-3 plenički na dan sta pa brez krvi. Kaka redno, včasih je blato bolj zeleno, navadno pa lepo rumeno.
Mnenje? Nasvet?
Hvala in lep dan
Renna
Pozdravljeni!
Že velikokrat smo napisali, da je to forum za odrasle bolnike. Z zdravljenjem otrok nimam izkušenj, s tem se ukvarjajo pediatri gastroenterologi. Iz napisanega ni razvidno, ali so vašemu otroku naredili tudi kakšno invazivno preiskavo v času hospitalizacije. Kri na blatu je lahko posledica le trdega blata in popokanja sluznice v analnem kanalu pri pasaži le tega in ob napenjanju. Pomaga mazanje analnega kanala z mazili, lahko pa tudi z maslom (vsaj tako svetujemo odraslim).
Lp,Nataša Smrekar