drugi vedo?
Živjo vsem na tem forumu!
Mene pa zanima malo statistike… Kaj si ostali ljudje mislijo o tej bolezni? Koliko je sploh punc v Sloveniji s temi problemi? Koliko jih umre? Nekje sem zasledila da v Ameriki umre 10% vseh punc za posledicami motenj hranjenja. Je to res? Ker meni se zdi to ogromno.
Rada bi, da ljudje več vedo o tej bolezni. Sama si ne upam nikomur povedati, saj kolikor jih poznam in kakor sama predvidevam, imajo vsi mišljenje, da to sploh ni bolezen ampak samo “zminaste punce”, ki jih obravnavajo podobno kot kakšne narkomane in jih nekako izločijo v družbi in se jih izogibajo. Vsaj tako je v našem koncu. Zato se bojim vsega. Rada bi šla k zdravniku (mamo bi me po moje razumela ker ima sama take težave) po pomoč, a se bojim da bodo vsi ostali izvedeli.
A je kakšna možnost, da se kakšna pisma iz tukaj, ki ti dajo misliti (anonimno seveda!) objavi v kakšnem časopisu pod kakšno posebno rubriko, da bodo ljudje začeli razmišljati o tem… da je to prav tako bolezen kot vse ostalo. Mogoče še hujša.
Sama sem prepričana da je delež punc z motnjami hranjenja še toliko večji prav zaradi tega, ker se bojijo kako jih bodo sprejeli v družbi in s tem razlogom se ne gredo zdraviti.
Prosim da mi napišete kakšne komentarje o tem. Hvala.
anonimna
Te številke bi bile pa popolnoma strašljive! Ocenjujemo, da ima motnjo hranjenja okrog 1-4 % mladih žensk. Najbrž je podobno tudi pri nas, čeprav je tistih mejnih primerov, ki kažejo samo nekatere težave, s tem povezane, bistveno več. Smrtnost zaradi bulimije nervoze ni poznana, za anoreksijo nervozo pa umre od 0-10% tistih, ki zbolijo. Tako ugotavljajo različne študije, višje številke so povezane z daljšim obdobjem opazovanja in daljšim potekom bolezni.
Samo nekaj številk, odzivi drugih pa morda še sledijo.
M. Anderluh
Tako je bilo zastavljeno vprasanje. Približno vsak deseti z motnjo hranjenja je moški. Morda so te številke še višje, glede na to, da se morda manj moških oglaša po pomoč, včasih lahko k temu prispeva tudi dejstvo, da bolezen prepogosto poenostavljeno povezujemo z ženskim spolom. Se strinjam z vami, da bi morali biti pri tem bolj natančni.
Lep pozdrav!
Iz mojih izkušenj povem (sem suha, ne pa anoreksična ali bulimična), da te družba potisne na stran (sama sem izgubila praktično vse prijatelje, ko sem zaradi bolezni zelo shujšala in se ne morem zrediti) že ko imaš kakšno kilo manj ter sprašujejo, če imaš anoreksijo. S tega vidika imajo debeli veliko prednost, saj jih nihče stalno ne obremenjuje ali imajo doma kakšne probleme, kako to, da so tako suhi, pa tudi glede oblačil imajo specializirane trgovine …