drugi porod
Drugič se nisem strgala, torej nisem bila šivana, sem se ful boljše počutila po porodu. Bilo je tudi krajše (prvič na postelji od treh do pol sedmih, drugič od enih do treh).
Se mi zdi, da mi je drugič ful pomagala babica (ta res enkratna): prvič se nisem pritoževala nad babico, ampak šele drugič sem zares videla, kaj je to babica s srcem in dušo-me je prišla večrat pogledat, poklepetat, pa tudi spodbujat… Res sem ji bila hvaležna in sem ji še danes.
Če si noseča, ti želim lep in miren porod, ter zdravega dojenčka. Srečno, metka ;o)))
Prvi porod 3,5 ure v porodni, drugi 1,5 ure v porodni. Prvič šivana, drugič ne.
Vsekakor imam drugi porod v lepšem spominu, čeprav sem imela že od začetka dokaj močne svoje popadke, medtem, ko so bili pri prvem porodu moji popadki sicer močni ampak so takoj spustili in so mi morali dodat umetne. Prvič sem rabila tudi “pomoč” – tisto, ko ti še nekdo na trebuhu potiska otroka, zdaj drugič pa to ni bilo potrebno. Je pa bolj posebnost, da je bil drugi deček rahlo lažji in imel manjši obseg glavice, vendar je prišel 13 dni pred rokom, prvi pa 5 dni pred rokom. Pravijo, da so običajno drugi otroci težji. Vsekakor sem bila po drugem porodu kot rožica.
Vsak porod je drugačen. Lastne izkušnje.
– prvič sem šla v porodnišnico s popadki na 5 min., rodila v 3-4 urah, se raztrgala, bila šivana
– drugič mi je že doma šla voda, 14 dni prej, prišla v porodnišnico brez popadkov, dobila umetne, dobila apaurin, rodila v 12 urah (od prihoda do rojstav, tisto pravo s popadki je bilo cca. 2-3 ure), zelo malo šivana
Svetujem ti, da se s tem ne obremenjuješ preveč. Na vse skušaj gledati pozitivno, kar sploh ne dvomim, da ne boš!
Želim pa ti lep in kratek porod! (brez bolečin tako veš da ni) 🙂
lp
meni je bilo malenkost huje, pa ni bilo sile, obakrat je bil porod hiter
(do 2 uri)…….večji je bil strah pred drugim porodom, ker že veš, kaj
te čaka (da je res, da noben ne ostane notri).
potem je pa še nekaj, kar se mi zdi zelo pomembno, pa me je pri prvem
porodu čisto iztirilo. Namreč ples hormončkov po porodu, ki je seveda
globoko čustveno doživetje. Nisem pričakovala, da bom do tega malega
bitjeca takoj začutila tako silovito zaščitniško ljubezen. Kot levinja…….
vsake 5 minut pa sem jokala kot krokodil………joj, če se spomnim zdaj
se mi zdi kar malo ……pretirano……..ampak tako sem se počutila……
ko so hčerki vsak dan jemali kri iz petke na nogici……..sem komaj zadrževala solze…….ko je neki dedek na obisku komentiral izgled vseh
otročkov v sobi in je za mojo rekel, da je rumena (meni se je pa zdelo,
da ima tako lepo polt)…….ko so jo odpeljali pod lučko, se mi je podiral
svet………poplave solz……..ko te obravnajo kot pacientko (jaz sem
zdrava!!!!!!lahko bi rodila tudi doma!!!)……..teh deset dni se mi je
zdelo tako dolgih….komaj sem čakala, da prideva domov.
Pri drugem otroku sem bila bolj skulirana, vedela sem kaj lahko pričakujem,
kaj se lahko zgodi, pa je šlo vse gladko kot po maslu. Psihično sem se
zelo dobro počutila…….vedela se že, da je porod samo postaja na
poti in ne končni cilj.
srečno in lp d.
draga matejka, v drugo je lažje! Pa veš zakaj? Ne zaradi krajšega časa, manjših bolečin – to kot vidiš, ima vsaka po svoje. Ampak razlika je vtem, ker TI VEŠ kaj te vsaj približno čaka in videla boš, ko boš tam v porodni sobi, ti bo vse znano, odpadla bo negotovost, strah pred neznanim, ki je dostikrat doooosti pretiran.
Sicer pa če vseeno povem še moje izkušnje – obakrat okoli 13 ur v porodni sobi, umetni popadki od ničle, šivanje. Ampak v drugo mi je bilo lažje. Klepetala sem z babico, se nasmihala možu, cele nekakšne šale smo zbijali, tudi kasneje v porodnišnici je vse nekako teklo – prav gledala sem novopečene mamice v prvo, ki so bile vse videti nekako izmučene in v krču, ali česa ne delajo prav, me, ki smo bile v drugo, tretje, pa smo bile prav videti bolj sproščene in kul.
Skratka, nič skrbi – lepo bo šlo! In veš kaj je posebno darilce pri drugem porodu? Ko prvi otrok zagleda svojega bratca, sestrico in ga dobi v naročje…….jaz sem se kar topila od ganjenosti.
prvi porod po roku z umetnimi popadki v 4 urah. Sicer boleče, ampak so mi dali nekaj, da so mi ravno omilili vrh bolečine in je bilo čisto fajn. Ampak ful šivana.
Drugi porod svoji popadki brez bolečin (sem mislila, da me bodo nazaj poslali), ampak sem šla urgentno v porodno sobo in rodila v 10 minutah (2 popadka, ko so mi predrli plodovnico – ampak sta bila ubijalska). Brez klistirja (ni bilo časa), brez kakršnih koli protibolečinskih sredstev. Malo šivana. Skratka super.
Evo moj lonček
– prvič 14 ur, 8 dni čez rok, 2 flaši umetnih popadkov, kar nekaj komplikacij (so grozili z vakumom), prerezana in šivana skoraj do popka, ko sem po porodu izjavila, da bi rada še kakšnega otroka, je celotno prisotno zdravstveno osebje poskočilo “revi se od vsega hudega blede” – pa se mi ni, sem čist resno mislila
– drugič 6 ur, 3 tedne prezgodaj, šivana komaj kaj, dve uri sta bili res auč, ostalo so pa še vici padali
– tretjič – he, he, prišla naročena, dobila flašo popadkov in za “akcijo” v porodni porabila manj kot ob povprečnem nakupu pri najboljšem sosedu
Pa ravno zdaj, ko mi je zalaufalo, ne mislim imeti več otrok 🙂
LPM