Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Klimakterij -menopavza drugaćne težave

drugaćne težave

Pozdravljeni
Kmalu bom imela 53 let, brez M sem 3 leta. Imam hud problem z mrzlimi nogami, predvsem stopali in gležnji, občutek je, kot bi imela led namesto kosti, ko se ogrejejo, so kot ogenj, včasih hkrati čutim hlad in vročino, pravzaprav težko natančno opišem. Ker imam sedeče delo, je posledica tega stalno vneto grlo. Zdravnica na sistematskem pregledu mi je sicer rekla, da bi bilo lahko krivo ožilje. Vendar pred menopavzo ni bilo tako hudo. Valunge imam predvsem poleti, a istočasno mrzle noge. Poleg tega mi zelo izpadajo lasje, imam suho kožo nožnico,… S težo nimam posebnih težav, kot vrstnice na forumu. Ker podobnih težav še nisem zasledila opisanih , ugibam, če bi BH pri mojih težavah lahko pomagali, kaj menite? Katere hormone naj bi si dala pregledati, da bi to ugotovila?
Za vaše mnenje se vam lepo zahvaljujem in vas pozdravljam.

Pozdravljeni!
Če se ozrete okrog sebe ugotovite, kako različni smo ljudje. Ne samo po videzu, različni smo v občutenju hormonskih sprememb. Sami ste napisali, da pred menopavzo niste imeli opisanih težav. Torej so težave mtzlih nog in vročinskih valov nov simptom povezan s hormonskim neravnovesjem. Lahko vam pogledajo spolne hormone in obvezno ščitnične hormone in TSH.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

Pozdravljeni
Vezano na moje težave, ki sem jih opisala zgoraj, vas prosim, ce mi lahko razlozite moje vrednosti hormonov:
TSH 2,318 mE/L
T4 19,03 pmol/L
T3 5,08 pmol/L
testosteron 0,176 ng/mL
estradiol 19,39 pg/mL
progesteron 0,215 ng/mL
FSH 103,6 mlU/mL
LH 57,32 mlU/mL
DHEA 3,02 qmol/L
Glede na vrednosti, pripisane kot orientacijske, je vse v okviru normale. Ne vem pa, kaksna naj bi bila razmerja med hormoni po dobrih treh letih brez menstruacije in ce bi bilo smiselno dodajati hormone, ki bi morda odpravili težave.
Najlepša hvala in lepo pozdravljeni
Nada

Pozdravljeni!
Izvidi hormonov, ki jih izmerimo iz v krvi v laboratoriju, so normalni glede ne laboratorijske referenčne vrednosti, ne pa tudi za vas in vaše počutje. Referenčne vrednosti so statistično določene. V menopavzi pride do vpada spolnih hormonov pri vseh ženskah.
Žal je ta sprememba v obdobju po menopavzi za telo največkrat zelo travmatična. Za naravo je obdobje po menopavzi obdobje staranja. Staranje pa je postopen vpad vseh življenskih funkcij.

Ker pa je realno obdobje menopavze obdobje najvišje funkcionalnosti ženske, tako poklicno, kot tudi socialno, je razumljivo, da se z naravnim potekom ne moramo povsem strinjati. Z laboratorijem, čeprav ne laže, se vam ni potrebno povsem sprijazniti. Obstaja hormonska nadomestna terapija, ki blaži simptome menopavze in na določen način odloži nekatere simptome staranja. Kot veste jaz zagovarjam čimbolj naravne oblike hormonske nadomestne terapije, torej BH.
Pri vas sta oba spolna hormona, estrediol in progesteron nizka. Le nadomeščanje obeh, bi bilo smiselno za odpravo težav.
Lep pozdrav, Sabina Senčar.

Sabina Senčar, dr. med.

New Report

Close